Iubesc cartofii prajiti, dar pentru ca stiu ca nu sunt sanatosi, mananc cam o data pe an. Spre marea mea fericire, de curand am descoperit insa o reteta de cartofi pai pe care am botezat-o “0 calorii”care a fost testata cu succes de intreaga familie, inclusiv de catel :)

Acesti cartofi pai sunt facuti din cartof dulce si copti la cuptor fara ulei, deci comparativ cu cartofii prajiti in ulei putem spune ca practic nu au calorii. In plus, sunt si foarte sanatosi. Cartoful dulce, care se gaseste de ceva vreme in mai toate hypermarketurile este un aliment care ar trebui inclus mai des in meniurile noastre deoarece este foarte sanatos.

Daca ati mancat vreodata un cartof dulce copt, ati vazut ca miezul sau are o minunata culoare portocalie, iar portocaliul ne spune ca el contine o bogatie de betacaroten, mai mult decat morcovul de exemplu (100 g acopera necesarul zilnic de vitamina A in proportie de 284%!!!). Daca vrem sa avem vederea la fel de agera ca iepurasii, trebuie sa consumam si noi zilnic vitamina A, ca si ei. Tenul nostru are mare nevoie de vitamina A pentru a arata mai proaspat si a tine ridurile la distanta. Vitamina A scade si riscul de cancer.

Cartoful dulce mai contine potasiu, magneziu, fier, vitamina D, vitamina C si fibre.

Desi este dulce, zaharurile din cartoful dulce se elibereaza treptat astfel incat nu ingrasa si ne asigura energie pe toata perioada zilei.

Aceasta leguma este la fel de versatila ca si cartoful (cu care de fapt nu e inrudita). Putem gati cartoful dulce copt la cuptor sau pe gratar, fiert la aburi, piure, adaugat in diverse mancaruri, dar si dulciuri.

Ca sa ajutam corpul sa absoarba cantitatea maxima de betacaroten, se recomanda sa-l servim cu putin ulei de masline extravirgin. Pentru a prepara cartofii pai, nu am avut nevoie de ulei, dar am adaugat cateva picaturi in sosul picant cu care i-am servit.

Ca sa obtin acea minunata combinatie de crocant la exterior si pufos la interior a cartofilor prajiti clasici, iata ce am avut de facut:

Am cumparat cativa cartofi dulci cam de aceeasi marime. Cartofii dulci i-am curatat de coaja, i-am taiat sub forma de betigase de grosime egala astfel incat sa se poata coace toti in acelasi timp si i-am lasat timp de jumatate de ora scufundati in apa rece. Nu va recomand sa sariti peste acest pas deoarece doar in acest mod se elimina amidonul ca ei sa devina crocanti. Intre timp, am amestecat sare grunjoasa cu piper macinat, rozmarin si oregano uscat in cantitati suficiente pentru a presara cu generozitate peste betigasele din cartof dulce.

Dupa treizeci de minute, am scos betigasele din apa si le-am sters bine, bine cu un prosop de hartie.  Am separat galbenusul de albusul unui ou. Am batut albusul spuma si am trecut fiecare betigas prin albusul batut. Am folosit o pensula de silicon pentru uns ca sa acopar betigasele cu albus. Am constatat ca e mai practic sa folosesc pensula ca sa nu pun prea mult albus, avand in vedere ca nu mai aveam nici un alt ou in frigider.

Am presarat peste fiecare “cartof pai” din sare cu condimente si i-am aranjat la jumatate de centimetru distanta unul de altul in tava cuptorului acoperita cu hartie de copt. Pentru a ramane crocanti, cartofii dulci trebuie copti la temperatura ridicata (200 de grade Celsius) aproximativ 15 minute, dupa care se intorc pe cealalta fata si se coc alte 15 minute. In final, se scade temperatura la 75 de grade Celsius si se mai tin la cuptor pentru inca 15 minute.

Eu i-am servit cu un sos picant light foarte asemanator la gust cu o maioneza cu usturoi picanta. Am frecat bine cateva linguri de iaurt cu o lingurita de mustar, cateva picaturi de ulei de masline si suc de lamaie. Am adaugat in “maioneza” 2 catei de usturoi zdrobiti, sare, piper macinat si fulgi de ardei iute uscat. “Cartofii pai”au fost excelenti atat calzi, cat si reci. Recunosc ca mare parte s-au mancat inainte de a fi gata sosul. Si pentru ca au avut atata succes, am mai cumparat ingrediente si am facut un nou lot in ziua urmatoare:)

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments