Am cam tras chiulul si nu am mai postat nicio reteta noua in ultima vreme, desi am testat tot felul de preparate noi. O sa ma revansez insa fata de voi si va propun astazi insa pentru voi un fel de mancare foarte hranitor si ideal pentru a inlocui in post proteinele si grasimile din carne sau oua. E atat de bun incat nu te poti opri din mancat. Noroc ca e foarte satios, asa ca nu vei putea sa mananci prea mult, oricat ai vrea. Reteta de origine mexicana am vazut-o la o emisiune a lui Jamie Oliver de pe Paprika si e adaptata de mine la “realitatile romanesti” :)

Va recomand s-o incercati pentru ca, pe langa faptul ca e foarte hranitoare, e si picanta si va asigura si foarte multe condimente care contin elemente puternic antiinflamatoare si antibacteriene ce va protejeaza de raceli pe vremea asta primavaratica si schimbatoare. Pe mine ma face sa ma gandesc la soarele puternic, sombrero-uri, culorile vii si atmosfera plina de viata a Mexicului. Ole!

 

Iata care sunt ingredientele acestui preparat plin de culoare, vibrant si exotic:

1 lingura ulei de masline extravirgin

1 ceapa mica tocata fin

1 ardei verde mic tocat cubulete (nu foarte mici)

1 ardei rosu mic tocat cubulete (tot asa, mai maricele)

2 tulpini de telina verde tocate de asemenea cubulete

1 cutie de rosii tocate in bulion

2 catei mari de usturoi tocati

¼ lingurita oregano uscat

½ lingurita sare

Un varf de lingurita piper negru proaspat macinat sau dupa gust

Un varf de lingurita fulgi de ardei iute uscat sau boia iute

1 lingurita chimion macinat (a nu se confunda cu chimen)

½ lingurita boia dulce 1 sau 2 ardei iuti rosii din care s-a indepartat semintele tocati fin

100 g naut uscat

500 g fasole rosie uscata

500 g orez alb cu bobul lung (eu am folosit orez integral cu bobul lung combinat cu putin orez salbatic pentru decor)

 

Cum se prepara?

In primul rand, inainte de a va prezenta reteta, trebuie sa va spun ca Jamie Oliver a folosit in reteta boia afumata. Din pacate, am tot cautat la noi si nu am gasit. Am reusit insa sa gasesc la Mega Image, un amestec de condimente sub marca lui Jamie Oliver care contine boia afumata si chimion (intr-o rasnita de plastic) si costa daca imi amintesc bine, undeva la 20 si ceva de lei, dar se poate folosi la multe preparate pe baza de orez, linte sau fasole si, fiind picant, nu veti pune prea mult, asa ca va va tine destul de mult. Se poate rasni si se pune dupa gust. Daca il cumparati pe acesta, puteti adauga la mancare doar mixul de condimente si potrivi dupa gust cu ardei iute proaspat daca mai e cazul. Eu am pus cam o lingurita de mix de condimente rasnite.

Revenind la prepararea mancarii, inainte de a ne apuca sa combinam ingredientele, trebuie sa fierbem fasolea, nautul si orezul separat. Pare complicat, dar nu e asa pentru ca leguminoasele astea se pun fiecare in cate o oala cu apa si se fierb in acelasi timp pe foc, iar tot ce avem noi de facut e doar sa amestecam din cand in cand cu un linguroi ca sa nu se lipeasca si eventual sa mai adaugam niste apa daca e nevoie. Eu am tinut fasolea rosie si nautul la inmuiat in apa peste noapte inainte de a le fierbe. Orezul se fierbe cel mai repede, dureaza cam 30 de minute pana e gata, nautul cam o ora, iar fasolea se inmoaie cam dupa o ora si jumatate.

In fine, ne putem apuca sa amestecam toate aceste minunatii intre ele. Am incins intr-un wok, dar puteti folosi orice oala mai larga, uleiul, dupa care am adaugat ceapa, usturoiul, ardeii grasi, telina, mixul de condimente si le-am tinut pe foc cam 10 minute, timp in care am amestecat din cand in cand ca sa nu se lipeasca de fund cu o lingura de lemn. Am adaugat apoi rosiile tocate, fasolea si nautul si am mai tinut pe foc 5-10 minute ca sa se intrepatrunda aromele. Am adaugat si ardeiul iute tocat treptat si gustand din cand in cand ca sa ma asigur ca nu voi face mancarea prea picanta ca se mai poata manca. Am potrivit de sare si, dupa ce am stins focul, am turnat orezul fiert scurs de lichid si potrivit si el de sare chiar in mijlocul mancarii de fasole.

Am servit mancarica asta destul de picanta cu o salata primavaratica incropita din niste frunze de salata verde, felii de avocado, rondele de ceapa rosie si cubulete de castravete asezonate cu oregano, sare, zeama de lamaie si ardei iute rosu tocat marunt. Va asigur ca o sa va lingeti pe degete de cat de bun e totul.

Va recomand si varianta pe care am aplicat-o ca, daca va place preparatul, sa fierbeti cantitati duble de fasole, naut si orez pe care sa le bagati in pungi la congelator. In acest fel, atunci cand veti mai avea chef de un chili vegetarian, il puteti pregati doar in 20 de minute, fara sa mai pierdeti timpul si cu fiertul leguminoaselor.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments