Indigestia este atat de des intalnita in ziua de azi incat oamenilor li se pare ceva normal. In loc sa folosim medicamente ca sa ascundem simptomele, nu ar fi mai indicat sa combinam corect alimentele pentru a indeparta cauzele indigestiei? Combinarea corecta a alimentelor ne scapa de indigestie, de gaze, dar si de kilogramele in plus. Ni se spune sa mancam mai putin si sa facem sport ca sa slabim, dar nutritionistii nu iau in calcul cat este de important pentru a slabi sa combinam corect alimentele.

Aceasta este singura solutie pentru scaderea in greutate si pentru mentinerea ei in timp si, fara sacrificii, pentru ca poti sa mananci cat vrei atunci cand o faci corect. Atunci cand combinam gresit alimentele, corpul nostru secreta enzime digestive care se anuleaza unele pe altele facand ca alimentele sa putrezeasca in stomac  si intestine si sa se elibereze toxine in corp. Astfel se creeaza un mediu toxic care creste aciditatea din corp si permite virusurilor, parazitilor si a celulelor canceroase sa se dezvolte.

 

Combinarea corecta a alimentelor se bazeaza pe ideea ca exista grupuri alimentare care se digger bine impreuna si altele care nu. Sa vedem mai intai care sunt aceste grupuri si cum e mai bine sa le combinam.

 

Categorii de alimente:

  • Proteine: peste, carne, lactate, oua
  • Amidonoase si carbohidrati: cereale (inclusiv paine, paste), cartofi, cartofi dulci, dovleac, fasole, mazare, soia
  • Grasimi: avocado, masline, nuci, seminte, uleiuri
  • Legume neamidonoase si cu frunze verzi: telina, castravete, conopida, spanac etc. Gasiti detaliata mai jos aceasta categorie.
  • Fructe: mere, pere, ananas, fructe de padure, caise etc.

Combinatiile corecte de alimente:

  • Legumele neamidonoase si cu frunze verzi se combina bine cu aproape orice alt aliment.
  • Proteinele se combina cel mai bine cu legumele neamidonoase si cu frunze verzi. De exemplu serveste somon la gratar cu un mix de broccoli, morcovi, fasole verde si dovlecei, serviti cu lamaie si patrunjel.
  • Amidonoasele si carbohidratii se combina cel mai bine cu legumele neamidonoase si cu frunze verzi – de exemplu cartofi copti cu salata.
  • Grasimile se combina bine si cu legumele amidonoase, si cu cele neamidonoase.
  • Fructele se combina cel mai bine cu legumele cu frunze verzi si ar trebui consumate primele pentru ca se digera cel mai repede.

 

Exceptii:

  • Fructele acide (citrice, capsuni, ananas, rodii, grapefruit, kiwi, afine, merisoare) se combina bine cu grasimi sau proteine – de exemplu cu iaurt sau seminte si nuci.
  • Pepenii ar trebui consumati pe stomacul gol si fara niciun alt aliment pentru ca se digera cel mai repede.
  • Bananele pot fi consumate cu amidonoase datorita continutului lor ridicat de amidon.
  • Supele si tocanitele cu multa zeama sunt mai usor de digerat chiar si atunci cand alimentele nu sunt in combinatia ideala.

Combinatii incorecte de alimente:

  • Cea mai importanta regula este ca proteinele NU se combina cu amidonoasele (deci cartofii prajiti cu friptura sunt o alegere foarte nociva pentru sanatatea noastra si pentru digestie). Carbohidratii raman in stomac si fermenteaza cat timp se digera proteinele si grasimile. Cel mai bine e sa mancam amidonoase si proteine cu legume neamidonoase.

 

Si cateva ultime sfaturi:

  • Incepe ziua cu un pahar de apa calduta in care ai stors o jumatate de lamaie. Aceasta va curata toxinele din intestine si va alcaliniza corpul.
  • Dupa ce mananci paste sau cereale fa o pauza de 3 ore inainte de a manca  proteine.
  • Proteinele se digera cel mai greu, asa ca fa o pauza de 4 ore ca sa digeri bine mancarea inainte de a manca din nou.
  • Nu bea apa rece in timpul mesei. O ceasca de ceai cald va ajuta insa digestia. Incearca sa nu bei apa in timpul mesei si imediat dupa masa si consum-o la temperatura camerei.

 

Includ mai jos o lista detaliata a legumelor neamidonoase pe care le putem consuma cu proteine evitand mariajul nefericit dintre carne si cartofi, care sunt mult mai multe decat ne-am astepta si pe care, din pacate, nu le consumam suficient de des:

  • Anghinare
  • Ardei gras (verde, rosu, galben, portocaliu)
  • Avocado
  • Bame
  • Broccoli
  • Castravete
  • Ceapa uscata sau verde
  • Ciuperci
  • Conopida
  • Dovlecei
  • Fasole verde sau galbena
  • Fenicul
  • Legume cu frunze verzi (varza kale, frunze de mustar, de sfecla, mangold, nasturel)
  • Morcovi
  • Napi
  • Praz
  • Ridichi
  • Rosii
  • Rubarba
  • Salata (cicoare, andive, salata verde, salata iceberg etc.)
  • Sfecla rosie
  • Spanac
  • Sparanghel
  • Teci de mazare (nu si boabele de mazare care sunt amidonoase)
  • Telina
  • Usturoi uscat sau verde
  • Varza de Bruxelles
  • Varza alba sau rosie
  • Verdeata (patrunjel, busuioc, rozmarin, cimbru etc.)
  • Vinete

 

 

 

Surse:

1. http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_non-starchy_vegetables

2. http://www.diabetes.org/food-and-fitness/food/what-can-i-eat/making-healthy-food-choices/non-starchy-vegetables.html#sthash.bfpCgF7T.dpuf

3. http://www.thewolfeclinic.com/index.php/information-and-tools/self-evaluation-tools/182-food-combining-qputting-logic-back-into-eatingq

 

Sursa foto:

http://www.forwallpaper.com/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments