Semintele de canepa – cea mai echilibrata sursa de omega 3 si 6
Semintele de canepa sunt micute si rotunde si au un gust placut si delicat de nuca. Semintele de canepa se vand decorticate si nu sunt crocante; au in schimb o consistenta moale, aproape ca se topesc in gura.
De o luna, am adaugat pe lista mea de alimente “de consumat” si semintele de canepa nu datorita gustului, desi nu neg ca a contribuit si el, ci pentru ca le putem incadra fara niciun dubiu in categoria superalimentelor.
Iata de ce:
Sunt o proteina completa:
Semintele de canepa au mai multe proteine decat ouale sau laptele si mult mai usor digerabile decat cele cele din urma.
Contin toti aminoacizii esentiali:
Semintele de canepa contin toti aminoacizii esentiali de care corpul nostru are nevoie.
Contin raportul ideal intre omega 6 si omega 3:
Semintele de canepa contin un echilibru perfect intre acizii grasi omega 3 si omega 6 de 1:3. Organismul uman are nevoie, conform majoritatii specialistilor, de un echilibru de 1:3 sau 1:4 intre omega 3 si omega 6 pentru sanatatea celulara. Semintele de canepa sunt singurele care prezinta acest echilibru ideal. Semintele de in au un raport invers, omega 3 depasind omega 6 cu 4:1 si sunt recomandate celor care au un aport prea mare in alimentatie de omega 6 care in cantitate excesiva stimuleaza inflamatia, dar e mai greu in acest caz de atins exact acest raport. Pentru cei care au o alimentatie sanatoasa, se recomanda insa consumul de seminte de canepa.
Uleiul din seminte de canepa poseda 78% uleiuri esentiale depasind cu mult uleiul de masline, de exemplu, care contine 10% si poseda mai multa omega 3 decat pestele si multe suplimente cu ulei de peste.
Contin GLA care ne ajuta sa slabim:
Semintele de canepa poseda un tip de omega 6 numit GLA (acid gamalinoleic) deosebit de benefic. GLA este un element esential pentru hormonii antiinflamatori benefici. Din pacate, acest tip de omega 6 se regaseste arareori in alimente. Este adevarat ca organismul poate converti acidul linoleic (LA) in GLA utilizabil de catre corpul nostrum, dar exista multe cauze interne si externe care pot afecta acest proces. De exemplu, cu cat inaintam in varsta, cu atat mai putin eficiente devin enzimele care transforma LA in GLA. Daca incorporam semintele de canepa in dieta zilnica, putem beneficia de o doza sanatoasa de GLA.
Contin minerale si vitamine:
Semintele de canepa furnizeaza o gama larga de minerale printre care zinc, calciu, fosfor, magneziu si fier.
O alta calitate a acestui aliment este ca are un gust discret si poate fi usor inglobata in cele mai diverse preparate (salate, budinci, piureuri de legume sau fructe etc.).
Semintele de canepa mai contin clorofila, vitaminele B1, B2, B6, D si E si enzime.
Iata pe scurt cateva din beneficiile semintelor de canepa:
- Cresc nivelul de energie si metabolismul.
- Scad tensiunea, imbunatatesc circulatia si pot preveni boala Alzheimer datorita omega 3.
- Prin continutul de GLA, stimuleaza arderea grasimilor – unele persoane carora le e greu sa slabeasca, desi au adoptat o dieta sanatoasa, reusesc sa piarda in greutate dupa ce consuma GLA. In plus, proteinele si fibrele din canepa incetinesc digestia, ceea ce impiedica o crestere brusca a glucozei din sange si ne mentin energetici si plini de viata. Semintele de canepa promoveaza regularitatea digestiei.
- Reduc simptomele Sindromului premenstrual (PMS).
- Contribuie la sanatatea parului, unghiilor si pielii prin continutul de omega 6.
- Reduc inflamatiile.
- Scad colesterolul rau.
- Contin fitonutrienti si antioxidanti care ajuta la lupta impotriva imbolnavirii si cresc imunitatea.
Surse:
1. http://www.care2.com/greenliving/5-surprising-health-benefits-of-hemp-2.html
2. ttp://cleancuisineandmore.com/health-benefits-of-hemp-seeds/
Comments
Print article | This entry was posted by admin on 12 ianuarie 2014 at 17:25, and is filed under Alimente. Follow any responses to this post through RSS 2.0. You can leave a response or trackback from your own site. |
about 10 years ago
Ce parere ai de uleiul de peste ca sursa de omega 3 si 6?
about 10 years ago
Draga Mary, uleiul de peste poate metale grele si alte substante toxice ca urmare a poluarii marilor si oceanelor si a unei purificari insuficiente de catre companiile producatoare. Eu sunt de parere ca uleiul de canepa e o sursa mult mai sigura. Am citit ca uleiul de peste produs din krill (niste nevertebrate marine mici) ar fi mult mai sanatos pentru ca sunt primii in lantul trofic si nu sunt atat de afectati de poluare ca pestii mari care traiesc mai mult si, de obicei, se hranesc cu cei mai mici care deja contin toxine.