Ieri am testat o reteta de mancarica de ciuperci care poate fi servita simpla, sau insotita de o garnitura. Noi am mancat-o impreuna cu piure de cartofi si salata de nasturel – a fost prima data cand am gustat nasturel si, in caz ca nu ati mai mancat pana acum, pot sa va spun ca acesta arata oarecum ca patrunjelul si are un usor gust picant de hrean. Combinatia ne-a placut foarte mult.

Ciupercile au multe proteine si pot inlocui cu success carnea. Nu am nimic impotriva ciupercilor din soiul champignon, dar, dupa ce am incercat ciupercile de padure, mi-am dat seama ca ciupercile pot fi foarte diferite in functie de soiul lor. Hribii au o aroma puternica si se topesc in gura (si in tigaie, de aceea nu trebuie tinuti prea mult pe foc), galbiorii au carnea tare, placut parfumata s.a.m.d. In comparatie cu ciupercile de padure, cele champignon devin banale si insipide. Sfatul meu, daca vreti sa simtiti gustul adevarat al ciupercilor, este sa cumparati ciuperci de padure.

Un alt aspect de luat in calcul este ca soiurile de padure cresc in mod natural, pe cand la cele de cultura se folosesc tot soiul de fungicide si insecticide pentru dezinfectarea compostului in care sunt crescute.  Ciupercile au o capacitate mai mare decat orice alta leguma de a acumula substante chimice intalnite atat in sol, cat si in aer, iar consumul regulat face ca aceste substante nocive sa se acumuleze in organism si sa ne afecteze in timp sanatatea. De aceea, eu recomand cu caldura cumpararea de ciuperci de padure.

Le gasiti spre sfarsitul verii si toamna proaspete, dar pe tot parcursul anului puteti cumpara ciuperci de padure congelate. Se gasesc si ciuperci uscate, care se lasa in apa la hidratat si se pot prepara apoi la fel ca cele proaspete. Daca vreti sa dati o aroma cu adevarat deosebita mancarurilor cu ciuperci, va sugerez sa cumparati o punga de hribi uscati si sa adaugati la ciupercile proaspete sau congelate si un pumn mic de hribi rehidratati.

Eu am gasit un mix de ciuperci de padure congelate la pret convenabil. Partea buna cu pungile de legume congelate este ca, atunci cand nu mai ai nimic de gatit in frigider, poti apela la stocul de rezerva din congelator ca sa prepari ceva rapid si sanatos.

Iata si ingredientele:

1 punga de ciuperci de padure congelate

1 borcan mare (670 g) de rosii in bulion

1 ceapa mare

2-3 catei de usturoi

Cateva ramurele de cimbru proaspat

O mana mica de patrunjel verde tocat

Oregano uscat

1 frunza de dafin

2 linguri ulei de masline extravirgin

Sare & piper

Cum se prepara:

Am tocat ceapa si usturoiul. Le-am calit cam 2 minute in uleiul incins (pana cand au devenit translucide). Am adaugat ciupercutele pe care le-am tinut inainte la temperatura camerei cat sa se decongeleze putin ca sa le pot taia felii mai grasunele, sa se simta in mancare. Le-am tinut pe foc pana s-au inmuiat si s-a mai evaporat din apa lasata de ele. Intre timp, am rasturnat rosiile cu sucul lor intr-un castron si le-am sfaramat cu o furculita atat cat sa ramana bucati destul de maricele. Le-am adaugat si pe ele peste ciuperci impreuna cu foaia de dafin si am lasat totul pe foc ce sosul de rosii s-a ingrosat.

Am condimentat cu sare, piper, cimbru si oregano cu un minut, doua inainte sa sting focul, iar la final am presarat patrunjelul. Nu pun niciodata condimentele de la inceput pentru ca acestea, pe langa faptul ca dau gust si savoare mancarurilor, au si o capacitate antioxidanta extraordinara pe care vreau sa ma asigur ca nu o scad prea mult prin preparare termica.

Am servit mancarica pe post de sos impreuna cu un piure cremos de cartofi si salata de nasturel de care v-am povestit. Si, pentru ca ne-a mai ramas putina mancarica de ciuperci si pentru astazi, ne-am propus ca azi sa o mancam impreuna cu niste paste fierte al dente.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments