Salata de vinete greceasca
Grecii consuma foarte des vinete si de aceea au foarte multe retete cu vinete, unele mai gustoase decat altele. Pentru a mai varia clasica noastra salata de vinete cu ceapa, am decis sa incerc de asta data o reteta mediteraneana la fel de simplu de preparat si foarte gustoasa.
Ingrediente:
1 kg de vinete
Cativa catei de usturoi
3 linguri ulei de masline extravirgin
O jumatate de cana de iaurt gros
Sare & piper
Cum se prepara:
Eu aveam vinete deja coapte puse la pastrare in congelator de toamna trecuta. Desi, conform studiilor, vinetele sunt foarte sanatoase, ele contin si o cantitate mai ridicata de acid oxalic, o substanta ce poate stimula formarea pietrelor la rinichi sau la vezica biliara. Va recomand sa cititi mai jos cateva recomandari cu privire la prepararea vinetelor proaspete astfel incat sa reducem sau chiar sa eliminam acidul oxalic din vinete.
Cu ajutorul unui mixer, batem bine vinetele impreuna cu uleiul pana se transforma intr-o pasta uniforma si cremoasa. Adaugam usturoiul stors prin presa (dupa gust, mie imi place usturoiul asa ca obisnuiesc sa pun mai mult), iaurtul si potrivim de sare si piper. Putem servi cu felii de paine prajita. Noi am cumparat de la DM nachos – sunt ca niste chips din porumb, crocanti si cu continut de calorii mult mai scazut decat chipsurile din cartofi. Merg de minune cu crema de branza, de avocado (a se vedea si reteta mea de guacamole) sau cu crema de vinete de fata.
Cateva cuvinte despre vinete
Iata pe scurt cateva beneficii ale vinetelor pentru care merita incluse mai des in alimentatia noastra: vinetele contin numeroase vitamine si minerale, dar si fitonutrienti cu capacitati antioxidante. Acesti fitonutrienti protejeaza membranele celulare impotriva degradarii. Conform studiilor, vanata scade colesterolul si imbunatateste circulatia sangelui.
In plus, vinetele contin un puternic antioxidant (cu un nume care suna cam ridicol dupa parerea mea, cel putin in limba romana: nasunina ) care are si rol de chelatare a fierului. Fierul in exces creste productia de radicali liberi si e asociat cu un risc crescut de infarct si de cancer. Prin chelatarea fierului, nasunina reduce excesul de fier.
Vanata este o sursa excelenta de fibre si de mangan care ajuta la formarea oaselor. Este o sursa foarte buna de molibden care stimuleaza activitatea enzimelor din organism si de potasiu foarte util pentru sanatatea inimii. Vanata mai contine si vitamina K si magneziu, cupru, vitamina C, vitamina B6, acid folic si niacina. Datorita proprietatilor deosebite – antianemic, laxativ, calmant, stimulent hepatic si al pancreasului, vanata este indicata in anemie, constipatie, probleme cardiace, insuficienta a secretiei urinare.
Vanata oxideaza rapid in contact cu aerul, miezul devenind maroniu atunci cand leguma este taiata.
Vinetele contin acid oxalic, o substanta prezenta in plante, animale si in corpul uman. Acidul oxalic se leaga de moleculele de calciu si le impiedica absorbtia. Cand oxalatii devin prea concentrate in fluidele corporale, pot cristaliza si cauza probleme de sanatate. Acidul oxalic e principalul constituent al pietrelor la rinichi, de aceea alimentele cu acid oxalic in cantitati mai ridicate al trebui evitate de persoanele cu pietre la rinichi sau la vezica biliara. Putem elimina insa mare parte din acest acid in cazul vinetei, taind leguma in felii groase (sau in cazul vinetelor mai mici in jumatati) si lasandu-le in apa rece sarata timp de 30 de minute dupa care clatind-o bine cu apa inainte de a o gati. Un alt avantaj al acestui tratament este ca o va face mai putin permeabila, astfel incat va absorbi mult mai putin ulei in timpul prepararii. Vanata poate fi coapta in cuptor, pe gratar sau la aburi.
Surse:
- http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=22
- http://www.livestrong.com/article/347747-how-healthy-is-eggplant
Comments
Print article | This entry was posted by admin on 30 mai 2013 at 9:01, and is filed under Aperitive, Postari recente, Retete. Follow any responses to this post through RSS 2.0. You can leave a response or trackback from your own site. |