Zilnic in corpul nostru se desfasoara o munca foarte grea pentru a ne asigura sanatatea. In fiecare zi suntem expusi la o gramada de toxine prin alimentele consumate, aerul respirat, apa bauta si cosmeticele pline de chimicale pe care le folosim. Unul dintre cele mai importante organe din corp, ficatul, este cel care munceste ca sa elimine aceste substante din sange si, in final, din corp.

Alimentatia bogata in grasimi si alimente procesate ii ingreuiaza si mai mult eforturile. Bauturile carbogazoase pline de zahar si alti indulcitori aduc si ei un stres suplimentar.

Este esential sa avem o dieta sanatoasa care sa contina substante nutritive ce ajuta la detoxifierea ficatului astfel incat el sa-si poata face treaba mai departe cu acelasi zel. Altfel, ca un muncitor extenuat, risca sa nu mai poata face fata si intreaga productie a acestei fenomenale uzine care e corpul nostru sa fie data peste cap, iar toxinele sa ramana in sange slabindu-ne imunitatea, capacitatea concentrare, lipsindu-ne de energie si, in final, afectand celulele din corp.

Iata cateva solutii foarte utile pentru a ajuta ficatul sa se mentina sanatos si sa-si faca bine treaba:

Zeama de lamaie

Un remediu traditional aplicat de sute de ani in alte parti ale lumii este sucul unei jumatati de lamaie stors intr-un pahar de apa calda si baut dimineata pe stomacul gol. Sa spunem ca aceasta echivaleaza pentru ficat cu cafeaua pe care o bem cand suntem obositi. Ii reda energia si il trezeste la actiune. Gustul acru al sucului de lamaie activeaza nervii si hormonii care au legatura cu ficatul si sistemul digestiv. Este util si pentru persoanele care sufera de constipatie.

Broccoli

Broccoli, dar si varza, conopida si varza de Bruxelles contin sulf (de aceea se simte atat de tare mirosul lor cand le gatim si stim ca “Vecina de la 2 iar a facut varza!” :) ). Compusii cu sulf, desi “mirositori”, protejeaza celulele ficatului de degradare si imbunatatesc capacitatea lor de a elimina toxinele.

Usturoi

Usturoiul contine metionina, un aminoacid folosit de ficat in procesele sale si care creste cantitatea glutationului (nu e nevoie sa retinem cum se cheama, nu?, doar sa stim ca ajuta la detoxifierea ficatului).

Turmeric (curcumina)

Un condiment galben-auriu pe care il gasim in ziua de azi si in supermarket-uri (de ex. Mega Image, dar si in magazinul Biolandia in varianta bio pe care o recomand), turmericul are virtuti anti-inflamatorii si antivirale extraordinare si e un aliat de nadejde in suportul functiei hepatice.

Ceai de papadie

Aparent banala papadie, care are si o denumire populara care o face de rusine :) , este cu toate acestea una din cele mai puternice plante antitoxice si depurative de la noi. Planta ajuta la mobilizarea si eliminarea toxinelor din corp, intensifica tranzitul intestinal si creste tonusul intregului organism, ajutand ficatul sa-si faca bine treaba.

Silimarina

Extractul de silimarina provine dintr-o alta planta aparent lipsita de virtuti alimentare, pe care lumea o indeparteaza de pe camp ca pe o buruiana – Ciulinul laptelui. Silimarina este insa unul dintre cele mai puternice elemente care protejeaza ficatul impotriva degradarii, inclusiv determinata de consumul de alcool  in exces, dar care si ajuta la regenerarea celulelor hepatice deja deteriorate, deci poate fi folosita atat pentru a preveni, cat si pentru a trata. Silimarina se gaseste in majoritatea farmaciilor la un pret decent.

Apa

Desi pare putin ciudat sa recomand apa ca si remediu si in plus intr-un articol in care vorbim despre ficat si nu despre rinichi, consumul de suficiente lichide cum ar fi apa si ceaiuri imbunatateste circulatia fluidelor in corp si a “deseurilor” din ficat. In plus, un consum insuficient de apa se pare ca ar creste riscul de pietre la vezica biliara, care pot genera complicatii grave pentru sanatate.

 

 

Surse:

1. http://www.bodyandsoul.com.au/nutrition/nutrition+tips/10+tips+for+liver+detox,11285

2. http://www.bodyandsoul.com.au/nutrition/nutrition+tips/how+to+look+after+your+liver,7101

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments