Astazi am pentru voi o reteta pe care am preluat-o de pe blogul http://organicremix.com care nu necesita preparare termica si am  adaptat-o in functie de ce aveam in casa. M-a incantat ca e cu avocado, care e un fruct foarte sanatos, si are un colorit absolut superb, verde viu cu roz intens – fuchsia conform maica-mii, dar pe mine denumirile tuturor nuantelor de culori totdeauna m-au depasit.

Nu am apucat sa fac poze foarte bune pentru ca toata lumea era nerabdatoare sa guste, iar aparatul meu era descarcat, asa ca am facut poze cu mobilul, dar va garantez ca merita sa-l incercati fie si pentru colorit (chiar daca si gustul e minunat).

 

Iata ingredientele magice:

Blat cu gust de vacanta in Caraibe (asa cred pentru ca inca n-am ajuns acolo:)):

150 g miez de nuca

100 g fulgi de nuca de cocos

3 curmale (pulpa)

2 linguri sirop de artar sau miere

1 lingura unt de cocos

Cum se prepara blatul:

Am macinat nucile in blender. Am adaugat fulgii de cocos, curmalele, sirop de artar si am amestecat toate ingredientele cu blenderul. La final, am adaugat untul de cocos. Nucile contin omega 3, fibre si multi antioxidanti, ne ajuta sa nu mai uitam pe unde ne-am pus cheile pentru ca imbunatatesc memoria si sunt bune pentru inima. Desi nici mie nu mi-a venit sa cred, multi oameni mai destepti ca mine au descoperit faptul ca nucile ne ajuta sa slabim. Cocosul ajuta de asemenea la slabit, scade colesterolul si glicemia.

Asta mi se pare mie minunat la dulciurile raw. Sunt mult mai simplu de facut decat cele clasice: pasezi toate ingredientele in blender si gata. Spre deosebire de prajiturile coapte la cuptor, cu zahar si faina care ingrasa, mananci ceva dulce si totusi slabesti. In plus, contin o bogatie de antioxidanti care ne energizeaza, ne intaresc imunitatea si mai sunt si foarte gustoase. Ce ne-am putea dori mai mult?

Dar sa revenim: Intindem amestecul pe fundul unei forme detasabile de tort unsa cu putin unt de cocos si, iata, tortul nostru incepe sa prinda forma.

 

Crema cu avocado verde si catifelata:

3 fructe de avocado nici prea mari, nici foarte mici

75 ml sirop de agave

2 linguri suc de lamaie

2 linguri unt de cocos

1 lingurita de agar-agar (gelatina vegetala)

Cum se prepara crema:

Trebuie sa va spun cateva cuvinte si despre acest fruct minunat: avocado contine foarte multi carotenoizi, luteina, grasimi sanatoase si vitamina E pentru o vedere buna, un ten luminos si un par stralucitor.

Revenind la reteta, am pasat cu blenderul pulpa de avocado impreuna cu siropul de agave si sucul de lamaie. Aici am gresit pentru ca, in reteta originala s-a folosit lime, dar eu nu aveam in casa decat lamaie si am pus un sfert de cana de suc de lamaie in loc de lime. Pot sa va spun ca am obtinut o crema foarte acra. Norocul meu a fost ca excesul de lamaie s-a scurs din crema cand am mutat-o in frigider si l-am putut da deoparte, dar tot a fost mai acra decat ar fi trebuit. De aceea va recomand sa folositi maxim 60 ml suc de lamaie sau dupa gust.

Am amestecat in crema si untul de cocos, iar separat, am fiert lingurita de agar-agar intr-un sfert de pahar de apa plata (cel mult 100 ml) timp de cateva minute la foc foarte mic. Am lasat lichidul sa se mai raceasca putin dupa care l-am adaugat in crema. Gelatina nu e absolut necesara, dar eu am vrut sa ma asigur ca tortul nu se va topi ca un om de zapada primavara cand il voi scoate de la congelator.

Se toarna crema peste blat, se niveleaza bine si apoi se baga la congelator timp de o ora se intareasca.

 

Glazura trandafirie si parfumata

Zmeura proaspata sau congelata cu sirop de agave

Cum se prepara glazura:

Eu am folosit zmeura congelata pe care am lasat-o sa se dezghete la temperatura camerei si am pasat-o impreuna cu sirop de agave pana mi s-a parut suficient de dulce. Trebuie sa va spun ca e o minunatie de crema atat de dulce si de parfumata ca iti vine sa o mananci toata inainte de a o mai pune pe tort. Am scos tortul din congelator si am adaugat glazura de zmeura. L-am mai tinut vreo 20 de minute si am adaugat la final un strat de gelatina din apa cu agar-agar. Puteti omite stratul de agar-agar, tortul arata superb si fara acest strat lucios.

Pot sa va spun ca, desi cam acru, tot ne-a placut acest tort pentru ca a fost incredibil de cremos si cu o aroma de zmeura care pur si simplu iti exploda in gura.

Sper ca aceasta reteta sa va fie de folos si, daca o incercati, va rog sa imi spuneti si mie cum a iesit.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments