Continuand postarea precedenta despre martipan, iata cum am obtinut eu martipan colorat din care se pot face tot felul de minunatii, la fel ca si din martipanul din comert, cu marea diferenta insa ca acesta este foarte sanatos si hranitor, pe cand cel de la torturile sau dulciurile din cofetarii nu este nimic altceva decat calorii goale care ne cresc glicemia, ne ingrasa si duc la aparitia cariilor. Martipanul original se face doar din migdale, miere si putina apa – gasiti reteta in articolul Cum se prepara martipanul adevarat.

Iata cum putem colora foarte simplu pasta de martipan:  inlocuim apa din reteta originala cu suc de fructe sau legume viu colorate.

Primul lucru pe care il avem de facut este sa pregatim baza, adica pudra de migdale:

Am pus migdalele in apa clocotita timp de 30 secunde – 1 minut. Le-am scos din apa si le-am decojit. Le-am pasat cu blenderul pana s-au transformat intr-o pudra foarte fina.

In etapa urmatoare, coloram martipanul ca niste experti cofetari ce suntem.

Iata ce putem folosi pe post de colorant natural lichid:

Roz inchis: suc de sfecla rosie

Portocaliu: suc de morcov

Verde: suc de spanac (eu am folosit pudra de orz)

Iar pe post de colorant natural pudra:

Ciocolatiu: pudra de roscove/cacao

Verde: pudra de orz/spirulina

* Galben: pudra de curcumina/turmeric – mie nu mi-a iesit o culoare reusita, dar puteti incerca si voi, poate va iese mai bine.

Eu am procedat in felul urmator: cand am ales ca si colorant natural sucul de legume, am adaugat doar putina miere la inceput astfel incat pasta sa devina dulce, dar sa nu devina prea moale si lipicioasa dupa ce adaug sucul. In cazul colorantului pudra, a trebuit sa adaug un pic mai multa miere ca sa ajunga la consistenta unei plastiline mai moi.

Abracadra! Acum putem modela martipanul in orice forme dorim. E tare distractiv, mai ales ca, la final, le putem si manca – daca ne lasa inima. Noi inca mai avem in frigider o pereche de oite din martipan care pasc fericite pe pajistea lor inflorita. Nu ne-am indurat pana acum sa le mancam :)

Voi reveni cu poze ale creatiilor noastre comestibile din martipan colorate care sper sa va binedispuna. Pe noi, clar, ne-a amuzat sa le facem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments