Budinca de quinoa
Aceasta este o budinca dulce din quinoa in care puteti adauga fructele uscate preferate si migdale, nuci sau alune dupa gust. Quinoa contine proteine, fibre, toti aminoacizii esentiali si are multiple beneficii pentru sanatate – mai multe informatii despre quinoa puteti gasi aici.
Inainte de a prepara orice fel de mancare cu quinoa, aceasta trebuie pregatita urmand pasii de mai jos:
Quinoa ca baza pentru salate, deserturi sau alte preparate
Ingrediente:
1 ceasca de quinoa
1 ½ ceasca apa rece
½ lingurita sare de mare
Mod de preparare:
Quinoa se tine la inmuiat timp de 15 minute, jumatate de ora in apa rece. Astfel ea va fierbe mai repede si va fi indepartat stratul exterior de saponina care ii poate da un gust usor amarui. Daca va grabiti, tineti quinoa in apa fierbinte timp de 5 minute. Clatiti in mai multe ape si strecurati bine.
Adaugati boabele de quinoa intr-o oala impreuna cu 1 si ½ sau 2 cesti apa si sarea. Aduceti la punctul de fierbere, dupa care tineti la foc mic pentru 15 minute, amestecand din cand in cand ca sa nu se lipeasca. Indepartati oala de pe foc si lasati-o timp de 5 minute acoperita cu capacul. Amestecati usor cu o furculita. Puteti servi impreuna cu salata, prepara o budinca delicioasa pentru desert, combina cu legume fierte sau la gratar, adauga la supe sau alte mancaruri.
Am fost uimita prima data cand am gatit quinoa cat de mult a crescut si cat de translucida a devenit dupa fierbere. Iata mai jos cum arata boabele de quinoa inainte si dupa fierbere:
Ingredientele pentru budinca de quinoa:
1 ceasca de quinoa fiarta
¼ ceasca seminte de floarea soarelui, de dovleac, migdale sau alune tocate marunt
¼ ceasca stafide
¼ lingurita sare
¼ ceasca caise uscate (sau prune uscate)
½ lingurita praf de scortisoara
1 ceasca lapte de orez sau de migdale (poate fi substituit si cu lapte de vaca)
1 lingura miere, sirop de artar sau zahar brun
Coaja de portocala – optional
Cum se prepara:
Am amestecat quinoa fiarta in prealabil cu fructele uscate intr-o oala. Pentru ca nu aveam caise, eu am folosit prune uscate pe care le-am taiata cubulete mici. Am fiert budinca la foc mediu si am amestecat pana cand boabele de quinoa au absorbit tot lichidul. Daca mai e nevoie, mai adaugati lapte pana cand consistenta devine cremoasa.
Dupa ce am stins focul, am adaugat scortisoara, coaja de portocale si midgalele tocate. Am lasat-o inca 5 minute sa se combine toate aromele si am adaugat mierea. Atentie: mierea devine cancerigena la temperaturi mai ridicate de 45 de grade Celsius, asa ca nu e recomandat sa o folosim in bauturi sau mancaruri fierbinti. Trebuie sa le lasam sa se mai racoreasca inainte de a turna mierea. In final, am pus in boluri budinca presarata cu un praf de scortisoara, cateva migdale si o lingurita de sirop de artar.
Comments
Print article | This entry was posted by admin on 27 februarie 2013 at 0:07, and is filed under Deserturi, Retete. Follow any responses to this post through RSS 2.0. You can leave a response or trackback from your own site. |