Imi plac enorm torturile cu martipan. Sunt decorate in cele mai minunate moduri astfel ca ii incanta atat pe cei mici, cat si pe cei mari. Cineva drag iubeste trandafirii mov? Ii poti comanda un tort decorat cu trandafiri mov. Piticului ii place Sponge Bob sau alt personaj de desene animate? Poate avea de ziua lui un tort in forma eroului preferat. Arata extraordinar, sunt dulci si gustoase. Din pacate, acel minunat martipan din comert este confectionat din zahar pudra cu coloranti alimentari.

Marzipanul adevarat insa nu are nici o legatura cu cel folosit de cofetarii nostri. Martipanul e un dulce foarte vechi, dateaza din Evul Mediu. S-a nascut in Persia si a ajuns din Persia in Europa pe la jumatatea secolului 13. Se pare ca ar fi fost adus de faimosii navigatori venetieni. Primul loc de pe batranul continent unde s-au facut dulciuri din marzipan a fost astfel Venetia.

Reteta de marzipan provenita din Persia era foarte simpla: migdale macinate in mojar, amestecate cu miere si cu putina apa de trandafiri pana se obtinea o pasta groasa care putea fi modelata in diverse forme. In Venetia, primele dulciuri din marzipan aveau forma unor banuti.

Sa nu mai vorbim de gust care este incomparabil mai bun fata de asa-zisul martipan, sau mai exact pasta de zahar pudra, a dulciurilor din ziua de azi.

Iata cum am facut eu martipan “adevarat” de casa:

1 punga de migdale (150 g)

1-2 linguri miere sau sirop de agave

Cateva picaturi de apa plata

Cum se prepara:

Migdalele pot fi lasate cu coaja, deoarece acolo se gasesc vitamine, minerale si enzime benefice pentru sanatate. Daca vreti sa arate insa precum cel din comert, fierbeti putina apa si scufundati cel mult un minut migdalele in apa clocotita. Se pot decoji apoi fara nici un chin, deoarece coaja se dezlipeste de pe corpul migdalei ca o hainuta prea larga. Migdalele decojite se paseaza foarte, foarte bine cu blenderul pana se transforma intr-o faina care poate fi legata cu miere si cateva picaturi de apa. Am adaugat mierea si apa treptat, astfel incat pasta sa nu devina prea moale si lipicioasa pana cand pasta s-a transformat intr-o “plastilina” dulce.

Martipanul nu va iesi chiar la fel de alb precum cel din comert care e din zahar pudra, e mai degraba crem deschis, insa avantajele pentru sanatate prin evitarea caloriilor goale din zahar compenseaza din plin aceasta. In plus, martipanul de casa poate fi colorat in cele mai diverse moduri si putem obtine tot felul de decoratiuni pentru torturi sau bombonici. Voi reveni intr-o postare ulterioara pe acest subiect apetisant.

 

Cateva cuvinte despre beneficiile migdalelor:

Migdalele nu sunt doar gustoase, ci si sanatoase. Ar trebui sa consumam zilnic cateva migdale. Un sfert de ceasca de migdale (34,5 g) contin 25% din necesarul zilnic de magneziu, 45% din cel de vitamina E, contin mangan, cupru, vitamina B2 (riboflavina), triptofan si fosfor.

Iata cum ne pot ajuta acestea: Conform studiilor, migdalele scad colesterolul “rau”, reduc riscul de infarct cu 50% si protejeaza peretii arteriali prin vitamina E si flavonoizii continuti. In migdale gasim fosfor, asa ca vom avea oase si dinti mai puternici. Nu cu mult timp in urma, dietele excludeau complet grasimile care erau considerate inamicul numarul 1. Intre timp, s-a descoperit ca grasimile sanatoase nu ne ingrasa, ci, dimpotriva, ne ajuta sa slabim. Daca mancam migdale cel putin de 2 ori pe saptamana, riscul de a ne ingrasa scade cu peste 30%. Migdalele influenteaza pozitiv si nivelul de zahar din sange si de insulina. Hranesc creierul deoarece contin riboflavina si L-carnitina si scad riscul de Alzheimer. Migdalele alcalinizeaza organismul.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments