Dragi prieteni, am reusit in fine weekendul trecut sa fac lapte de migdale. Nu e complicat, ce avem de facut sunt urmatoarele: se iau unul, doi pumni de migdale sau cate aveti la dispozitie, se tin la inmuiat cateva ore sau, si mai bine, peste noapte.

O sa vedeti ca apa va iesi maronie de la coaja migdalelor cand se inmoaie bine si, cu cat le lasati mai mult, cu atat se va inchide la culoare. La final, le-am clatit bine in cateva ape, pana ce apa a iesit limpede. Nu e nevoie sa le decojiti, dar, daca doriti sa obtineti faina sau pasta de migdale alba ca laptele, puteti sa o faceti. Migdalele se pot curata de coaja si infundandu-le timp de 30 de secunde – 1 minut in apa clocotita. Daca le tineti suficient timp la inmuiat, veti vedea ca se poate indeparta aproape la fel de usor coaja. Insa coaja migdalelor contine flavonoizi si deci ar fi bine sa o consumam si pe ea.

Mie imi plac migdalele decojite pentru ca sunt albe, albe, ca niste ousoare. Oare se pot colora ca ouale de Paste daca le inmoi in suc de spanac sau sfecla rosieJ? Tare mi-ar placea. Cred ca intr-o zi o sa fac o proba. Le-as putea folosi pe post de bombonele ca sa decorez un tort.

Eu am folosit storcatorul necentrifugal Rohnson Vita Max pentru ca tot voiam sa-i fac proba sa vad daca pot face lapte din migdale sau alte nuci sau cereale cu el, dar, daca nu aveti un storcator necentrifugal, puteti folosi la fel de bine un tifon sau o sita deasa.

Procedura la storcator e foarte simpla, se adauga treptat migdale si in acelasi timp si apa. Eu am folosit raportul de 1 la 2, respectiv la un pahar de migdale inmuiate am pus 2 pahare de apa pentru ca l-am vrut cat mai concentrat, dar am citit ca se poate folosi si ratia de 1:4 fara probleme. La final oricum am mai adaugat apa ca sa se scurga bine resturile de migdale din storcator si a iesit la fel de bun laptele si si-a pastrat si minunatia de aroma de migdale.

Am turnat din aparat direct in canute si am adaugat cateva picaturi de sirop de artar si un praf de seminte de vanilie. A iesit un lapte parfumat si hranitor de care m-am indragostit.

Daca nu aveti storcator necentrifugal (si chiar daca avetiJ), puteti obtine lapte de migdale cu ajutorul blenderului si a unei site. Aplicati aceea procedura de inmuiere peste noapte, dar si mai mult daca e posibil si de clatire a migdalelor. Raportul recomandat e de 1:4 (1 parte migdale la 4 parti de apa). Pasati cu blenderul cateva minute pana cand se formeaza o spuma la suprafata si lichidul e cat mai alb. La final strecurati printr-o sita deasa sau o sita acoperita de un tifon si presati bine resturile de migdale cu un linguroi sanatos de lemn.

Din nou, mie nu-mi place sa risipesc nimic. E adevarat ca majoritatea substantelor nutritive au ajuns in lapte, dar tot putem folosi pasta de migdale ramasa la o budinca de fructe, putem sa o lasam la uscat si sa obtinem faina de migdale pentru clatite sau, de ce nu?, pentru a obtine un exfoliant de corp natural si sanatos cu miere si ulei de masline. Sau am putea coace la cuptor o bucata de peste tavalita prin albus de ou si invelita intr-o hainuta de faina de migdale pentru un pranz hranitor si fara exces de calorii.

Cateva cuvinte despre beneficiile deosebite ale migdalelor:

Migdalele nu sunt doar gustoase, ci si sanatoase. Ar trebui sa consumam zilnic cateva migdale. Un sfert de ceasca de migdale (34,5 g) contin 25% din necesarul zilnic de magneziu, 45% din cel de vitamina E, contin mangan, cupru, vitamina B2 (riboflavina), triptofan si fosfor.

Iata cum ne pot ajuta acestea: Conform studiilor, migdalele scad colesterolul “rau”, reduc riscul de infarct cu 50% si protejeaza peretii arteriali prin vitamina E si flavonoizii continuti. In migdale gasim fosfor, asa ca vom avea oase si dinti mai puternici. Nu cu mult timp in urma, dietele excludeau complet grasimile care erau considerate inamicul numarul 1. Intre timp, s-a descoperit ca grasimile sanatoase nu ne ingrasa, ci, dimpotriva, ne ajuta sa slabim. Daca mancam migdale cel putin de 2 ori pe saptamana, riscul de a ne ingrasa scade cu peste 30%. Migdalele influenteaza pozitiv si nivelul de zahar din sange si de insulina. Hranesc creierul deoarece contin riboflavina si L-carnitina si scad riscul de Alzheimer. Migdalele alcalinizeaza organismul.

 

 

Surse:

  1. http://www.care2.com/greenliving/8-health-benefits-of-almonds-king-of-nuts.html
  2. http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=20
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments