Soarele se tot joaca de-a v-ati ascunselea cu noi primavara asta, dar am gasit ac de cojocul lui: un curcubeu sigur il va pacali sa iasa afara din ascunzisul lui de nori. E vorba de un tort curcubeu astfel incat sa-l si indulcim putin pe domnul Soare ca sa stea mai mult pe-afara cu noi.

Ca toate torturile care nu necesita coacere, nici acesta nu e greu de facut. Ce avem de facut in plus este sa impartim crema de alune caju in mod egal in functie de cate straturi colorate vrem sa creem. E la fel de distractiv ca atunci ne jucam cu plastilina in tot felul de culori. Doar ca de data asta, capodopera noastra va fi dulce si gustoasa.

Iata ingredientele magice pentru crema de baza:

450 g alune caju

3/4 lingurita seminte de vanilie

4-5 linguri sirop de agave

1 lingura unt de cocos

250 ml lapte din cereale (eu am folosit lapte de orez)

Si pentru culorile curcubeului:

Rosu-roz inchis: un sfert de sfecla rosie nu prea mare

Verde: 1 lingura pudra de orz/ spirulina/aproximativ un sfert de cana suc de spanac

Ciocolatiu: 4 linguri pudra de roscove/cacao

Albastru: un sfert de cana afine pasate bine cu blenderul

Portocaliu: cam un sfert de cana suc de morcov – desi nu am folosit-o la tortul de fata, am testat saptamana asta aceasta culoare la alt preparat dulce si a iesit foarte reusita.

 

Iata cum se prepara:

Am pasat bine, bine cu blenderul alunele caju lasate inainte la inmuiat in apa plata minim o ora. Ca pe niste domnisoare care se pregatesc sa iasa in oras, le-am parfumat cu semintele de vanilie si le-am indulcit cu sirop de agave. Am impartit pasta alba si neintinata precum zapada in patru bulgari de marime egala pe care i-am pus pe fiecare intr-un bol. Am adaugat apoi intr-unul din boluri suc de sfecla, in altul pudra de roscove, in al treilea pudra de orz si in al patrulea afinele pasate. Pe al cincilea l-am lasat neatins. Am amestecat bine cu o furculita in fiecare bol pana cand culoarea a patruns in crema de caju si s-a distribuit uniform.

Daca obtinem culoarea din pudra si nu din suc, trebuie sa mai adaugam niste lapte vegetal ca pasta obtinuta sa nu fie prea lipicioasa. Daca folosim sucuri de legume sau fructe ca sa coloram crema de tort, e indicat sa adaugam lapte (sau apa) numai atat cat mai e nevoie ca sa ajunga la consistenta unei creme cu ou. Nu trebuie sa va faceti griji ca veti schimba gustul cremei atunci cand folositi suc de spanac, de exemplu, sau de sfecla. Daca adaugati pudra de vanilie, se va doar simti aroma acesteia.

Am uns cu unt de cocos fundul unei forme de tort detasabile (si peretii), am presat apoi pe rand in forma bulgarasii colorati si am bagat-o la congelator pentru minim o ora. Am decorat tortul cu fructe de padure congelate si pe urma l-am pozat rapid pentru ca toata familia statea la coada si zdranganea din lingurite sa primeasca mai repede o felie de curcubeu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments