Ce este maiaua si de ce e mai sanatoasa decat drojdia?
In ziua de azi, painea este preparata cu drojdie, un ingredient care aereaza miezul painii si ii da acea consistenta pufoasa. Drojdia a fost descoperita acum o suta de ani intr-un laborator din Franta. Timp de mii de ani insa, painea a fost facuta in special cu maia, un amestec de faina cu apa fermentat de drojdiile salbatice.
Maiaua sau plamadeala e un tip de drojdie formată din bacteriile ce mănâncă zahărul din făină, și e făcută doar din făină de secara și apă, trecand printr-un proces care dureaza mai multe zile; gustul pe care i-l dă pâinii e unul specific, usor acrișor și foarte gustos. Iar când în aluat se adaugă diverse semințe (de floarea soarelui, de mac, de in), ulei de măsline și ierburi aromatice, pâinea calda, aburindă și aromata devine un deliciu.
Alimentele fermentate sunt foarte apreciate pentru beneficiul extraordinar pentru sanatate pe care il au. Printre acestea se numara bacteriile pe care le contin si care echilibreaza flora intestinala si si usureaza digestia. Fermentarea pe baza de acid lactic ajuta nu doar la conservarea alimentelor, ci si sporeste semnificativ aportul de substante nutritive.
Deja multi dintre noi cunoastem, macar din reclamele pentru iaurt de la televizor de rolul bacteriilor probiotice, dar putini stiu ca acestea sunt continute si in muraturile in saramura sau in alte alimente fermentate, cum ar fi maiaua.
In comert (si pe Biolandia.ro, desigur ) se poate gasi maia uscata care ne ajuta sa economisim timp, deoarece productia maialei proaspete, potrivita pentru dospirea painii, se face mult mai rapid. In plus, drojdiile salbatice, microorganisme care exista in aer, necesare pentru prepararea maialei “de la 0″, adica doar din faina si apa, trebuie sa provina dintr-un mediu nepoluat pentru a fi sanatoase.
Iata cateva din modurile in care maiaua este utila pentru sanatatea noastra:
• Predigera celuloza, facand painea mai usor digerabila
• Imbunatateste toleranta la glucoza/scade insulina
• Protejeaza vitamina B1 de distrugere ca urmare a temperaturii ridicate de la coacere
• Descompune glutenul, ceea ce face ca si persoanele cu sensibilitate la gluten sa poata consuma painea
• Contine probiotice (lactobacillus) importante pentru digestie
• Contine fitaza care activeaza un proces chimic care descompune acidul fitinic, permitand absorbtia unor minerale cum ar fi: zinc, fier, magneziu, cupru, fosfor, calciu. Acidul fitinic interfereaza cu absorbtia acestora la nivel intestinal
De ce e mai bine sa folosim maia in loc de drojdie?
Pentru ca procesul de dospire a painii este mult mai lent in cazul maialei decat a drojdiei, acidul lactic produs in aluat creeaza un pH ideal pentru activarea fitazei care scade acidul fitinic cu 62% (comparativ cu 38% in cazul drojdiei).
Maiaua din faina de secara este cea mai nutritiva, deoarece activarea fitazei este maxima, astfel incat cantitatea de minerale care sunt asimilate de organism creste semnificativ.
Maiaua pudra se poate utiliza in combinatie cu drojdie (proaspata sau uscata).
Iata mai jos o reteta de paine pe baza de maia si drojdie proaspata:
Ingredientele sunt urmatoarele:
400 g faina de secara (dar poate fi inlocuita cu alt tip, de ex faina de spelta)
250 g faina integrala
1 cubulet drojdie proaspata
1 pachet maia
1 lingura de miere
2 linguri sare de mare
100 g seminte de floarea-soarelui
400 ml apa calduta
Mod de preparare:
Se amesteca drojdia, mierea si apa calduta. Separat se combina restul ingredientelor. Se toarna drojdia dizolvata peste acestea, se framanta putin si se lasa la dospit 45 min acoperita cu un stergar. Se framanta bine si se mai lasa 45 min la crescut. Se coace intr-o forma de cozonac captusita cu hartie de copt in cuptorul preincalzit, la 200 grade Celsius timp de 50-60 min. Daca se doreste o coaja crocanta, se asaza in cuptor si un bol mic cu apa fierbinte in timpul coacerii (aburii vor contribui la acest proces).
Se poate coace paine si fara drojdie, dar procesul dureaza mai mult. Pentru aceasta trebuie sa preparam mai intai maia proaspata.
Cum se prepara maiaua proaspata:
Aceasta „plamadeala” este consistenta si foarte sanatoasa, dar implica si o perioada mai mare de dospire. Se amesteca maiaua cu apa si faina (de preferat de secara). Se pot combina 300 g faina cu 250 ml apa calduta si 2 lingurite si jumatate de maia care se lasa sa se odihneasca timp de minim 14 ore intr-un loc adapostit, fara curenti de aer, cum ar fi in cuptorul stins. Maiaua poate fi utilizata pentru dospire cand s-a umflat si a devenit aerata ca in imagine.
Maiaua contine microorganisme vii, respectiv bacteriile care realizeaza procesul de crestere al painii. Poate fi depozitata si la frigider timp de 7-14 zile dupa ce bacteriile sanatoase s-au inmultit suficient (de preferat 24 de ore) unde acestea vor ramane intr-o stare de somnolenta, de aceea maiaua trebuie scoasa din frigider cu aproximativ 4 ore inainte de utilizare, astfel incat bacteriile sa redevina active.
Ingrediente pentru preparare paine cu maia proaspata:
600 g faina integrala, spelta neagra sau de secara sau combinata
470 ml apa
15 g sare
100 g maia proaspata
Urmeaza aceiasi pasi pentru framantare ca mai sus. Iata cum procedezi pentru a verifica daca aluatul este potrivit pentru copt: iei o bucatica de aluat si o intinzi intre degete. Daca reusesti sa o intinzi pana cand devine suficient de subtire ca lumina sa o traverseze fara sa se rupa, poti sa lasi aluatul la dospit. In caz contrar, mai trebuie framantat.
In cazul in care folosim doar maia pentru dospirea painii, se recomanda framantarea manuala, mai putin agresiva decat cea a masinii de paine si coacerea la cuptor.
Daca ai folosit vreodata maiaua pentru prepararea painii, te rugam sa ne impartasesti si noua experienta ta. Iar daca ai copt paine cu maia in masina de paine, da-ne cateva ponturi despre cum trebuie procedat. Te vom recompensa cu 2 pachete gratis de maia la urmatoarea comanda de pe Biolandia.ro.

Comments
Print article | This entry was posted by admin on 1 august 2012 at 20:29, and is filed under Alimente. Follow any responses to this post through RSS 2.0. You can leave a response or trackback from your own site. |
about 9 years ago
Buna ziua,
Eu fac paine cu maia de 8 luni de zile (nu am mai mancat paine de pe piata). Este foarte buna si pot adauga orice seminte sau ierburi. Fac paine la sfarsit de saptamana si o tin in congelator pana se consuma.
Maiaua o tin in frigider si o activez de doua ori pana fac painea.
Am tinut cateva felii de paine (experiment) circa 2 saptamani, nu s-au macegait, doar s-au uscat si apoi le-am facut crutoane.
Intradevar proceeul de fermentatie este mai lung, dar fac paine dupa programul meu.
O recomand cu caldura !