Trei retete cu paine de casa cu spelta
Sigur ca e mai usor sa cumperi painea gata preparata, dar mirosul de paine la cuptor nu se compara cu nimic de pe lumea asta si nici gustul unei felii calde, unsa cu unt (am gasit un unt nepasteurizat de la Milli care e o minune) sau cu ulei de masline si sare de mare. Mie imi aminteste de cea facuta de “mamaita” mea.
Stia bunica sa coaca o paine divina si, iarna, cand ma jucam infofolita afara in zapada, imi aducea cate o felie fierbinte unsa cu unt de casa, facut de ea la putinei din laptele vacutei noastre, Musetel (daca va intrebati de ce o chema asa, ei, bine, fiindca blanita ei aurie parca era ninsa cu polen de musetel) si presarata cu sare.
Ca sa nu mai vorbim ca atunci cand gusti o paine proaspata, de casa, iti dai seama pentru prima data, facand diferenta, de multimea de agenti de afanare si alte prostii pe care le contine painea obisnuita din magazine. Am gasit de curand insa si paine bio la Carrefour, insa, va asigur, nimic nu se compara cu painea proaspata de casa.
1. Iata si o reteta foarte simpla de preparare a painii de casa cu faina de grau spelta testata de mine cu succes. Va sugerez sa cititi articolul scris de mine legat de graul spelta si deosebitele lui calitati. Il puteti gasi in categoria Alimente.
Ingrediente pentru 2 paini (puteti reduce cantitatile la jumatate pentru a coace o singura paine):
8 cesti faina spelta
½ ceasca seminte de susan, in si floarea soarelui (puteti folosi si chimen, mac, seminte de migdale tocate marunt sau orice alt tip de seminte preferate)
½ lingurita sare de mare iodata natural
1 lingura sirop de artar sau miere
2 lingurite bicarbonat de sodiu
4 si ¼ cesti lapte de soia, orez sau de vaca degresat
Mod de preparare:
Se preincalzeste cuptorul la 180 de grade Celsius. Se ung 2 tavi de cozonac. Intr-un bol larg se combina toate ingredientele pana cand aluatul devine elastic si lucios. Aluatul se distribuie in mod egal in cele doua tavi care se asaza pe o folie groasa de aluminiu in cuptor si se tin la temperatura de 180 de grade Celsius timp de 1 ora si 10 minute sau pana cand la suprafata se formeaza o coaja aurie.
Se scot din tavi si se rastoarna direct pe folia de aluminiu. Se stinge cuptorul si se tin la cald pentru cinci minute ca sa devina crocante. Se scot din cuptor si se lasa la racit.
2. Si o alta reteta de preparare a painii de casa cu faina de grau spelta care reclama ceva mai mult timp, dar merita efortul:
Ingrediente pentru 2 paini (puteti reduce cantitatile la jumatate pentru a coace o singura paine):
1 lingura drojdie uscata
2 cesti apa calda
3 linguri miere
3 linguri unt topit
2 linguri sare de mare iodata natural
6 cesti faina de grau spelta (sau faina de grau integrala si spelta combinate in orice proportie doriti)
Mod de preparare:
Se amesteca drojdia, apa si mierea intr-un bol. Se lasa sa se odihneasca 10 minute pana se inmoaie drojdia. Se adauga untul, sarea si trei cesti de faina. Se amesteca viguros cu o lingura de lemn (puteti folosi si mixerul). Se adauga restul de faina pana cand aluatul se intareste prea mult ca sa mai poata fi amestecat cu lingura.
Se asaza pe un fund de lemn presarat cu faina si se framanta timp de 5-6 minute pana cand aluatul devine elastic si neted (atentie: a nu se amesteca in exces sau riscati ca aluatul sa nu mai creasca suficient).
Se transfera intr-un bol uns cu putin unt. Se acopera cu un stergar si se lasa in jur de 2 ore sau pana isi dubleaza volumul la caldura, ferit de curenti. Se ung 2 tavi de cozonac. Se imparte aluatul in doua si cele doua jumatati se modeleaza sub forma unei franzele, se introduce in tavile de cozonac care se acopera cu un stergar si se mai lasa o ora sa creasca.
Cele doua tavi se introduc in cuptor si se coc la temperatura de 180 de grade Celsius timp de 45 de minute sau pana cand la suprafata se formeaza o coaja aurie. Se scot din tavi si se rastoarna direct pe folia de aluminiu.
Se stinge cuptorul si se tin la cald pentru cinci minute ca sa devina crocante. Se scot din cuptor si se lasa la racit.
V-am propus niste retete la care framantarea se poate face manual sau cu mixerul. Avand in vedere ca, din pacate, in lumea in care traim timpul devine un lucru pretios, din ce in ce mai greu de obtinut, puteti apela si la aparatul de copt paine care va va reduce semnificativ eforturile si va permite o economie de timp semnificativa, pentru a beneficia de cateva momente in plus cu copiii sau pentru a va ocupa de voi, de casa sau de sot.
3. Iata o reteta pentru masina de paine:
Ingrediente:
355 ml apa
1 lingurita sare de mare iodata natural
3 ¾ cesti / 600g faina de grau integrala, de grau spelta, de secara, de ovaz in combinatiile dorite
1 lingurita zahar brun
2 lingurite drojdie uscata
1 lingura ulei de masline
Mod de preparare:
Se introduce toate ingredientele in masina de paine si se porneste programul de copt.
Se pot folosi si diverse seminte (de chimen, mac, in, susan etc.), verdeata tocata, ceapa sau usturoi, modificand usor cantitatile celorlalte ingrediente. Acestea nu se adauga de la inceput, ci la semnalul sonor al masinii de paine.
Mult spor la copt paine si, daca nu va iese din prima, nu abandonati. In final veti reusi sa coaceti painea din copilaria voastra dupa care tanjeati. Va asigur ca merita tot efortul

Comments
Print article | This entry was posted by admin on 22 ianuarie 2012 at 21:23, and is filed under Retete. Follow any responses to this post through RSS 2.0. You can leave a response or trackback from your own site. |
about 11 years ago
Am incercat retetea de paine pentru masina de copt electrica. Cand folosesti faina neagra insa, trebuie pusa mai putina drojdie, altfel creste prea tare painea si ramane cruda la mijloc.
Chiar daca painea facuta asa se invecheste repede (nu tine mai mult de o zi-doua), este mult mai buna decat ce gasesti in comert, mai ales daca o faci cu o combinatie de seminte.
about 11 years ago
Buna Gabi si multumim pentru sfat. Pentru ca stiu ca faci minuni in bucatarie, ne poti propune o reteta cu faina neagra si seminte testata de tine?
about 11 years ago
Uite aici o varianta, care merge si cu faina alba, si cu faina neagra.
http://bucatareli.blogspot.com/2011/02/painea-de-acasa.html
about 11 years ago
“½ lingurita sare de mare iodata natural”
))! cum vine asta??? Sunt uimita cat “copy paste” este pe netul asta!!! Adica vrei sa spui ca producatorul extrage iodul din , de exemplu, laminaria si il introduce , mai apoi , in sare??? FANTASTIC!!!
)
about 11 years ago
Buna Doina. Eu nu sunt de profesie chimist, am facut doar facultatea de filologie, asa ca a trebuit sa caut pe net ce inseamna laminaria inainte de a-ti raspunde. Pentru cititorii blogului acestuia care sunt mai putin specialisti, asa ca mine
, conform Wikipedia, Laminaria reprezinta mai multe specii de alge. Sarea la care ma refeream contine iod din alge, deci posibil din laminaria si, nefiind specialista, nu cunosc procedeul exact de introducere a iodului in sare. Sarea folosita de mine este de la Rapunzel, postez link-ul aici – http://www.rapunzel.ro/condimente/produs-bio-sare-de-mare-iodata-rapunzel. Am vazut ca exista si o sare Kallas iodata natural in comert, presupun ca tot cu iod din alge. Eu nu mai cumpar de ceva timp sare din hipermarketuri pentru ca nu am gasit nici un sortiment fara antiaglomeranti, albita etc., asa ca nu am folosit sarea Kallas, dar, daca dai un search pe net, o vei gasi.
De asemenea as vrea sa adaug ca, tocmai pentru ca nu dau pur si simplu copy-paste, imi ia de obicei minim o ora, doua (si chiar si mai mult) sa scriu un articol in functie de complexitate. Mi-ar placea ca noi, romanii, sa nu mai lansam tot timpul acuzatii fara sa avem dovezi pentru ca mentalitatea “vinovat pana la proba contrarie” nu mi se corecta. Toate cele bune, Ruxandra – autor blog Biolandia