Chia – superalimentul anului 2013
Dragii mei, am tot incercat sa imi fac timp pentru a scrie despre semintele de chia si astazi a venit in fine momentul. Asa cum semintele de in au fost considerate mult timp ca cele mai sanatoase seminte din lume, treptat succesul lor incepe sa paleasca in fata celor de chia. Putem considera chia ca fiind superalimentul anului 2013.
Mi se pare minunat ca redescoperim in prezent minuni alimentare uitate de veacuri. Chia este un soi de menta (Salvia Hispanica) si produce niste seminte mici, ovale, albe sau negre. Semintele de chia erau tot atat de apreciate de vechii incasi, azteci si mayasi pe cat este pretuit astazi graul. Se cultivau in Mexic cu 1500 de ani i. Ch. Luptatorii azteci in timpul competitiilor sportive mancau obligatoriu chia pentru a capata forta si energie. Era folosita si ca dezinfectant pentru rani sau pentru limpezirea vederii. Conchistadorii spanioli au interzis culturile de chia pentru ca semintele de chia erau utilizate pe post de ofrande religioase in ritualurile aztece pe care ei doreau sa le suprime. In ultimii ani, oamenii au descoperit din nou valoarea nutritionala deosebita pe care o au semintele de chia, asa ca ele au fost incadrate in categoria superalimentelor.
De ce sunt atat de sanatoase semintele de chia?
Foarte pe scurt, desi sunt mult mai multe de spus:
- Au mai multe fibre decat semintele de in: 2 linguri de seminte de chia reprezinta 41% din necesarul zilnic de fibre.
- Contin toti aminoacizii esentiali.
- Contin boron care ajuta la absorbtia calciului, magneziului si fosforului pentru oase rezistente si muschi puternici.
- Contin vitaminele B, D, E.
- Sunt foarte hranitoare, deoarece au o cantitate foarte mare de proteine (20% din greutatea lor), proteine mai usor digerabile decat cele din fasole, soia sau mazare.
- Contin de 8 ori mai mult omega 3 decat somonul si sunt considerate cea mai importanta sursa alimentara de omega 3 dintre toate alimentele.
- Au de 6 ori mai mult calciu decat laptele.
- De 3 ori mai mult fier decat spanacul.
- De 15 ori mai mult magneziu decat broccoli.
- Mai multi antioxidanti decat afinele.
- Au 0 colesterol.
- Nu contin gluten.
- In plus, au un gust neutru, asa ca poate fi introduse foarte simplu in mancarurile preferate.
- Un alt avantaj este ca, datorita antioxidantilor, nu rancezesc. In cazul semintelor de in, daca le rasnim, trebuie sa le consumam in aceeasi zi pentru ca oxideaza foarte usor in contact cu aerul.
De ce sa mancam seminte de chia?
Tot pe scurt:
- Suntem hidratati
Semintele de chia pot absorbi de 8-14 ori mai multa apa decat greutatea lor, prelungind hidratarea si mentinand echilibrul electrolitic din corp. Apa sustine viata tuturor celulelor din organismul nostru.
- Suntem energizati
Semintele de chia reduc variatiile nivelului de glucoza din sange ceea ce inseamna un nivel de energie mai ridicat, energie care se mentine pe tot parcursul zilei. Pentru ca stabilizeaza glicemia, sunt utile in cazul diabetului de tip 2.
- Slabim
Chia, avand foarte multe fibre, se umfla in stomac asa ca ne simtim satui. Chia poate fi cel mai bun aliat al nostru atunci cand tinem o cura de slabire.
- Ne detoxifiem
Chia formeaza un gel in combinatie cu apa care matura resturile fixate de peretii colonului si le desprinde, astfel incat acestea se pot elimina in proportie mai mare din organism.
- O digestie usoara
Datorita fibrelor, chia este de ajutor impotriva constipatiei, dar si a diareei, sindromului de colon iritabil, balonarilor, gazelor.
- Inima si creier sanatoase
Prin continutul atat de ridicat de omega 3, dar si de magneziu, chia imbunatateste circulatia, scade tensiunea si colesterolul, imbunatateste activitatea la nivelul creierului (memoria si concentrarea).
- Oase rezistente
Datorita cantitatii mari de calciu si a boronului care asigura fixarea calciului, chia ne ajuta sa avem oase puternice. O lingura de seminte de chia contine la fel de mult calciu ca 2 pahare de lapte!!!
- Muschi puternici
Multe surse de proteine, cum ar fi carnea rosie, nu sunt sanatoase. Chia contine mai multe proteine decat soia si de o calitate mai buna deoarece proteinele din chia contin toti aminoacizii esentiali de care corpul nostru are nevoie.
- Se asimileaza foarte bine
Chia este usor digerabila si nutrientii continuti sunt absorbiti foarte usor, ajung rapid la tesuturi si la celule. De aceea este foarte indicata copiilor si adolescentilor al caror corp se dezvolta cu mare viteza. Chia ajuta si la regenerarea tesuturilor in timpul sarcinii si al alaptarii*. Chia este potrivita si pentru cei care sufera de alergii sau intolerante alimentare.
2 linguri de chia contin:
- 22.25% din necesarul zilnic de calciu
- 32.5% din necesarul zilnic de magneziu
- 33.25% din necesarul zilnic de fosfor
- 29.25% din necesarul zilnic de fier
- 6% din necesarul zilnic de zinc
- 8.5% din necesarul zilnic de vitamin B3
Cata chia sa mancam?
Desi nu exista suficiente studii, s-ar parea ca nu exista o cantitate maxima stabilita. Daca nu suntem obisnuiti sa consumam multe fibre, putem sa suferim de balonare sau o forma usoara de diaree. De aceea cantitatea ar trebui crescuta treptat. De asemenea, pentru ca semintele de chia absorb multa apa, daca nu bem suficiente lichide, putem sa suferim de crampe stomacale.
Cantitatile minime recomandate sunt:
Adulti: 2 linguri de seminte de chia zilnic. Pentru o inima sanatoasa: 4-5 linguri de seminte de chia zilnic timp de 3 luni.
Copii: 1 lingura de seminte de chia zilnic in cazul copiilor mai mici de 10 ani.
Cum sa includem chia in dieta zilnica?
Presarata peste salate, iaurt sau amestecata in mancare.
Adaugata in aluaturi de paine sau prajituri.
Macinate pentru ingrosarea sosurilor si a cremelor.
Inmuiate in sucuri pentru a obtine smoothie-uri gustoase sau budinci.
O bautura traditionala in Mexic este Chia Fresca, limonada ingrosata cu seminte de chia.
Voi reveni cu mai multe retete cu chia pe care le veti gasi in categoria Retete sanatoase.
Surse:
http://www.naturalnews.com/022780_chia_health_seeds.html
http://abcnews.go.com/Travel/eating-chia-seeds/story?id=18296119
http://www.nutrition.org/asn-blog/2012/03/the-real-scoop-on-chia-seeds/
http://www.azchia.com/flax-vs-chia/
http://www.purehealingfoods.com/chiaInfo.php
http://forum.a1supplements.com/content.php?350-Chia-Seed-The-Rediscovered-Superfood
http://chia.digestivescience.com/nutrition.html
Comments
Print article | This entry was posted by admin on 11 februarie 2013 at 9:04, and is filed under Alimente. Follow any responses to this post through RSS 2.0. You can leave a response or trackback from your own site. |