Mii de antioxidanti intr-un gram de pudra
Toata lumea a auzit de antioxidanti. Cele mai dese recomandari pentru a preveni imbolnavirea constau in consumul diversificat de fructe si legume datorita continutului lor bogat in antioxidanti. Studiile arata ca un consum zilnic de alimente cu un continut ridicat de substante antioxidante intarzie imbatranirea atat la nivelul corpului, cat si al creierului si ne protejeaza de boli, inclusiv de cancer. A fost stabilita si o scala care masoara aceasta capacitate antioxidanta numita ORAC.
Ce este ORAC, care e nivelul optim si care sunt cele mai bune surse? ORAC reprezinta initialele de la Oxigen Radical Absorbance Capacity (ceea ce s-ar traduce prin Capacitatea de absorbtie a radicalilor liberi ai oxigenului).
Acesta masoara capacitatea antioxidanta a alimentelor.
Un nivel minim pentru a ne mentine intr-o stare optima de sanatate este de 3-5.000 de unitati ORAC. Pentru a preveni boli mai grave cum este cancerul, in cazul bolilor cronice sau degenerative, ar trebui sa se ajunga la 30-50.000 de unitati ORAC pe zi.
Enumar mai jos coeficientul pe scala ORAC (unităţi / 100 g produs) al catorva dintre cele mai sănătoase alimente din lume (conform site-ului http://www.oracvalues.com), cu mentiunea ca voi reveni cu o lista cat mai completa:
290.283 cuisoare pudra
175.295 oregano uscat
165.280 rozmarin uscat
157.380 cimbru uscat
131.420 scortisoara pudra
127.068 curcumina (turmeric) pudra
122.400 vanilie seminte
119.929 salvie uscata
102.700 acai pudra din boabe
96.150 macese
73.670 patrunjel uscat
69.640 nucsoara pudra
61.063 busuioc uscat
55.653 cacao pudra
50.372 chimen seminte
48.504 curry pudra
39.041 ghimbir pudra
34.053 piper negru
32.004 salvie proaspata
Comparativ cu acestea, 100 gr de mere cu coaja au coeficientul ORAC de 3.082, perele 2.941, ceapa rosie cruda 1.521, painea integrala din amestec de cereale 1.421, ardeiul gras proaspat 791, sosul de rosii 694, morcovii fierti 314, iar castravetii cruzi (cu coaja) 214 si pepenele verde doar 142! In general, capacitatea antioxidanta a legumelor si fructelor scade foarte mult prin preparare termica.
Dupa cum se poate observa, există alimente care furnizează un nivel antioxidant urias, chiar dacă sunt consumate în cantităţi infime (cum ar fi condimentele de genul scortisoarei, cuisoarelor, etc.), în vreme ce altele au un nivel foarte slab, chiar dacă le-am consuma în cantităţi semnificative (pepenele verde şi galben, castraveţii).
Astfel:
doar 1 gram de scortisoara = 1.314,2 coeficient ORAC
1 gram de oregano uscat = 1.752,95 coeficient ORAC
1 gram de cimbru uscat = 1.573,80 coeficient ORAC!
Toate aceste mirodenii sunt la indemana tuturor si foarte accesibile ca pret. Din pacate, sunt utilizate doar ocazional, cand ele ar trebui incluse in diverse combinatii in alimentatia noastra zilnica.
Putem beneficia astfel de protectie antioxidanta maxima doar cu adaosuri minore la meniul zilnic. In plus, fiind vorba de condimente, vom impusca doi iepuri dintr-un foc, deoarece ne vom asigura suficienti antioxidanti fara a rapi din gustul mancarii, ba, dimpotriva, preparatele vor fi si mai gustoare.
De exemplu, cu doar cateva grame de oregano si rozmarin adaugate peste sosul de la spaghete sau peste salate, o cana de lapte cu cacao si scortisoara, un iaurt cu banana si seminte de vanilie naturala, putem atinge valori extraordinare ale nivelului de protectie antioxidanta asigurat organismului.
Un alt aspect important este ca mare parte din proprietatile antioxidante ale condimentelor se pastreaza si atunci cand sunt folosite la gatit prin preparare termica. Totodata, mirodeniile reduc din procesele nocive care au loc atunci cand carnea este gatita, fiind eliminate mai putine substante potential carcinogene.
Si, fiindca tot se apropie sarbatorile de iarna, va propun o reteta pentru a va asigura energia, veselia si buna dispozitie pentru zilele care urmeaza: Vin fiert de Craciun cu mirodenii pe care o puteti gasi in categoria Retete sanatoase.
Comments
Print article | This entry was posted by admin on 21 noiembrie 2012 at 15:48, and is filed under Alimente. Follow any responses to this post through RSS 2.0. You can leave a response or trackback from your own site. |