Bautura energizanta naturala
Sep 16th
Ati ghicit, nu? La noi in familie micul dejun nu arata ca cel de la Mac: nici vorba de cafea cu hamburger sau cu un sandvis cu chifla din faina alba, sunca de provenienta dubioasa si branza cu E-uri. Si, atunci cand avem nevoie de mai multa energie, nu ne repezim la un energizant la cutie cu tone de zahar in el si alte substante periculoase pentru sanatate.
Apelam in schimb la storcator (cu conditia sa fim acasa, desigur) si preparam o bautura magica care ne ajuta sa ne simtim instant refrisati.
Noi ne incepem intotdeauna ziua cu un pahar de suc (facut cu storcatorul necentrifugal). O combinatie care ne place foarte mult si ne energizeaza este sucul din mere, tulpini de telina, portocala si morcov. De obicei, condimentam aceasta bautura cu putin ghimbir – doar o bucatica minuscula pentru ca altfel devine foarte iute. Pentru energizare maxima, dar si pentru gust, adaugam deasupra o lingurita de polen.
Acest minunat suc cremos este incarcat de vitamine, minerale si enzime. Stiati ca vitamina A (betacarotenul) din sucul de morcovi este absorbit de corp in proportie de 99%? Daca am manca pur si simplu morcovul, s-ar absorbi extrem de putin din aceasta vitamina atat de necesara organismului. Acest lucru este valabil pentru multe alte vitamine si minerale si mai ales in cazul persoanelor mai in varsta. O data cu imbatranirea, organismul nostru produce mai putine enzime care asigura digestia optima a alimentelor si de aceea absoarbe mai greu substantele nutritive din alimente. Sucurile de legume sau fructe sunt cea mai eficienta metoda de asimilare a acestora in cazul persoanelor varstnice , cu probleme de sanatate, dar si a celor mai norocosi, adica tineri si sanatosi
Studii de laborator recente confirma ca polenul, si mai ales cel crud, reechilibreaza flora bacteriana a intestinelor. Polenul protejeaza intestinele contra bacteriilor nocive, scade absorbtia de colesterol, ofera protectie contra unor tipuri de cancer. De asemenea, flavonoidele din polen contribuie la diminuarea pierderii de calciu din oase, prevenind osteoporoza, in vreme ce calciul si vitamina D, pe care le contine in cantitati importante, sunt implicate in intretinerea tesutului osos. Polenul imbunatateste si activitatea creierului. Este foarte util pentru persoanele care desfasoara munca intelectuala, deoarece le creste capacitatea de lucru si scade fenomenele de oboseala si reduce efectele stresului. Noi consumam polen si pentru ca ne place gustul – sunt ca niste bombonele, dar, spre deosebire de cele din comert, stim sigur ca sunt mult mai sanatoase.
Vinete umplute Imam Bayildi
Sep 13th
Aceasta reteta este de origine turceasca si poarta denumirea Imam bayildi care inseamna literalmente “Imamul a lesinat” si este unul dintre cele mai faimoase preparate culinare din bucataria turceasca.
Nu e doar un preparat cu un aspect deosebit si cu un gust extraordinar, dar are si o poveste in spate, asa ca e perfect pentru o masa la care aveti invitati.
Se pare ca intr-adevar a existat un imam care a lesinat de placer cand sotia i-a pregatit aceasta mancare, dar exista si o varianta mai amuzanta conform careia imamul ar fi lesinat de fapt atunci cand a aflat cat a costat, deoarece la prepararea sa intra destul de multa ceapa, usturoi si ulei de masline. Exista si o a treia versiune a povestii: un imam s-a casatorit cu fiica unui comerciant de masline a carei zestre consta in 12 vase cu cel mai fin ulei de masline din care pregatea in fiecare seara aceasta reteta. In a 13-a zi insa, ea nu i-a mai pregatit mancarea pentru ca se terminase uleiul. Cand a aflat asta, imamul a lesinat.
Dincolo de aceste relatari anecdotice, felul acesta de mancare este cu adevarat minunat si poate fi preparat si intr-o varianta mai light, cu mai putin ulei. Il puteti pregati si mai light, fara a praji deloc vinetele. Le taiati rondele, le acoperiti cu restul ingredientelor si le coaceti la cuptor cu putin ulei de masline si sos de rosii.
Noi am incercat varianta cu vinetele intregi si prajite pentru ca ne-a placut foarte mult cum arata.
Se poate servi rece sau calda pentru ca este la fel de gustoasa. Merge perfect cu o portie de salata verde cu castravete si ceapa rosie.
Iata si ingredientele:
4 vinete lungi si cat mai subtiri, ca sa se patrunda usor
6 linguri ulei de masline extravirgin
12 catei de usturoi cat mai mari
1 ceapa mare
2 ardei iuti, dar nu din sortimentul “foc de iuti”, mai degraba de iutime medie
2 rosii mari
1 mana mare de patrunjel proaspat
O jumatate de lingurita sare
Un sfert de lingurita piper macinat
O jumatate de lingurita indulcitor – zahar brun sau sirop de agave
Cum se prepara:
Am decojit vinetele, dar partial, astfel incat vanata sa aiba dungi succesive de coaja mov si de carne alba. Am turnat multa sare peste vinete si le-am lasat pe un fund de lemn sprijinit astfel incat sa stea oblic, iar atunci cand vinetele incep sa “transpire”, sucul sa se poata scurge. Astfel se elimina mare parte din acidul oxalic continut de vinete. Acesta este o substanta prezenta in plante, animale si in corpul uman. Acidul oxalic se leaga de moleculele de calciu si le impiedica absorbtia. Cand oxalatii devin prea concentrati in fluidele corporale, pot cristaliza si cauza probleme de sanatate. Acidul oxalic e principalul constituent al pietrelor la rinichi, de aceea ar trebui sa avem grija sa eliminam din vinete acidul oxalic inainte de a le consuma. Am lasat vinetele sa transpire din greu timp de 45 de minute si intre timp m-am ocupat de restul legumelor.
Am taiat ceapa in doua si apoi julienne (in jumatati de rondele cat mai fine, dupa care m-am ocupat de ardeii iuti. I-am taiat si pe acestia in rondele foarte, foarte subtiri. Am tocat una din cele doua rosii in cubulete mici, iar pe cealalta am dat-o pe razatoare. Am spalat si tocat patrunjelul.
Dupa toata aceasta activitate, am trecut la actiunea propriu-zisa si am turnat 1 lingura de ulei intr-o tigaie. Am pus calit ceapa si ardeii tocati impreuna cu cateii de usturoi decojiti, dar lasati intregi. Am adaugat 2 linguri de apa si amestecat tot timpul ca sa ma asigur ca ceapa nu se va arde. E important sa le tinem pe foc doar pana cand feliutele de ceapa devin translucide.
Dupa aceea am adaugat cubuletele de rosie, patrunjelul tocat, sarea, piperul si zaharul brun si le-am mai tinut pe foc cam 3 minute. Apoi am stins focul si le-am lasat sa se racoreasca.
Am clatit bine vinetele ca sa indepartez toata zeama de pe ele si le-am uscat foarte bine cu un servet de hartie. Am incins 2 linguri de ulei de masline intr-o tigaie si am calit vinetele pe fiecare parte pana cand s-au rumenit si au capatat o culoare aurie (cam 1-2 minute). Daca mai e nevoie mai adaugati 1-2 linguri de ulei.
Am scos vinetele din tigaie si le-am asezat intr-un vas de jena. Le-am despicat cu un cutit astfel incat sa se formeze o deschizatura ca un buzunaras. Atentie sa nu ajungeti cu cutitul pana in cealalta parte; vanata trebuie taiata doar pe jumatate. Am bagat mana in deschizatura si am largit-o cat mai mult posibil. Am turnat din umplutura cu o lingura in fiecare din buzunarase.
Am turnat rosia rasa si 2 linguri de ulei si am acoperit vasul de jena cu capacul. Puteti folosi si folie de aluminiu ca sa acoperiti vasul. In acest caz, faceti cateva mici gauri in folie ca sa poata iesi aburii. Deoarece capacul de la vasul de jena nu are nici o gaura, eu am tinut vinetele o jumatate de ora in cuptor acoperite si un sfert de ora fara capac.
Rezultatul il puteti vedea in poza. Gustul este dulce-acrisor si in el se intrepatrund toate aromele de la ceapa, usturoi si patrunjel.
Pizza cu blat de dovlecei
Sep 12th
Am testat o reteta simpla si rapida gasita pe Pinterest: nu e de fapt o pizza, dar are gust de pizza si asta e ceea ce conteaza
Este vorba de dovlecei taiati in jumatati, acoperiti cu rondele de mozzarella sau felii de cascaval peste care se adauga rondele de rosii. Eu am folosit jumatati de rondele pentru ca rosiile mele erau cam prea mari.
Pe langa dovleceii cu coaja verde deschis, de asta data am gasit la tara si dovlecei cu coaja galbena. Gustul e acelasi, doar culoarea difera, dar a fost o variatie interesanta pe farfurie. Am presarat aranjamentul rezultat cu sare si piper si i-am copt in cuptor pe hartie de copt unsa cu putin ulei de masline ca sa nu se lipeasca. Rezultatul a fost minunat. Am regretat doar ca nu am pus mai multe rosii.
Va recomand sa mai coaceti printre dovlecei si niste rosii cherry. Gustul lor usor acrisor se potriveste perfect cu dulceata dovlecelului si cu cascavalul/mozzarella care se topeste in gura. Ii mai puteti adaug si frunze de busuioc pentru a semana si mai mult cu o pizza margherita.
Vitamine sintetice vs naturale
Iul 10th
Vitaminele sunt esentiale pentru oameni, fie ca le obtinem din alimentatie, din lumina soarelui ca in cazul vitaminei D3 sau din capsule sau fiole, vitaminele sunt vitale pentru sanatatea noastra si functionarea corespunzatoare a organismului. Parerea mea in ce priveste suplimentele cu vitamine (si sa nu uitam si de minerale) este ca avem nevoie de ele. De ce? Pentru ca solul pe care se cultiva legumele si fructele noastre de toate zilele devine din ce in ce mai secatuit de substante nutritive, iar alimentele pe care le consumam contin mult mai putine substante benefice decat, sa zicem, cu 20 de ani in urma.
Corcodusele – o sursa importanta de vitamina C
Iul 8th
In tara noastra sunt multi corcodusi, unii dintre arborii fructiferi care dau rod cel mai timpuriu. Cum vine primavara, fac flori si apoi rapid incep sa creasca si corcodusele sau zarzarele cum se mai numesc. Multa lume le ignora si le lasa pur si simplu sa cada pe jos si sa se strice. Mare pacat pentru ca sunt unele dintre cele mai versatile fructe care se pot folosi atat crude, cat si coapte.
Musaca vegetariana light
Iul 2nd
De provenienta turca sau greaca, acest fel de mancare este foarte hranitor si gustos. Din pacate, in varianta traditionala cu legumele calite in ulei, are si foarte multe calorii de care incerc sa ma feresc. Acum vreo 3 saptamani insa, mi s-a facut tare pofta de o portie de musaca, mai ales ca am descoperit in congelator o ultima punga de rondele de vinete ramasa de anul trecut. Prin urmare, am decis sa adaptez reteta clasica astfel incat sa reduc semnificativ din caloriile continute.
Salata de vara cu scoici
Iun 27th
Aceasta reteta usoara, dar in acelasi timp foarte hranitoare poate fi consumata rece si e perfecta ca un aperitiv sau ca felul principal al unei mese de vara. E rapid de preparat si rezista cu succes in frigider pentru 2-3 zile.
Inghetata de cafea zero cofeina
Iun 26th
Este vara si nu prea mai avem chef de dulciuri. Mancam in schimb multe fructe, dar o inghetata merge oricand de minune pentru ca este racoritoare, satioasa si, in varianta noastra, nu ingrasa.
Cartofi noi la cuptor cu rozmarin si usturoi
Iun 21st
Multa lume se fereste de cartofi pentru ca se tem ca ingrasa. De fapt, cartoful e un aliment foarte sanatos daca il preparam si consumam corect si nu merita renumele prost pe care l-a capatat. Cartofii contin mult potasiu, magneziu, nenumarate vitamine, inclusiv vitamina C intr-o doza surprinzator de mare. E adevarat ca atat de gustosii cartofi prajiti nu sunt buni nici pentru sanatate, nici pentru silueta. Aceasta leguma este insa extrem de versatila si exista nenumarate moduri de a o prepara astfel incat sa ne bucuram de beneficiile sale.
Voi reveni cu un articol despre calitatile cartofului si recomandari de consum, dar, intre timp, va propun un preparat extrem de simplu si de apetisant.
Reteta aceasta am preparat-o luna trecuta, dar nu am apucat sa o postez pe blog. Este cu cartofi noi care sper ca se mai gasesc inca in piete la aceasta perioada. Poate fi insa preparata si cu cartofi obisnuiti, dar cat mai mici. De fapt, va recomand cu caldura sa alegeti cei mai mici si mai amarati cartofi pe care ii gasiti. Acestia sunt cu siguranta stropiti cat mai putin cu fertilizatori si pesticide pentru ca, din pacate, cartoful e una dintre legumele care contine cele mai multe chimicale. Si cand ma gandesc ca bunica aduna pur si simplu gandacii de Colorado de pe frunzele de cartofi cu mana si nu-i stropea cu nimic altceva in afara de apa. Nu o invatase nimeni ca nu e sanatos sa pui chimicale, dar nu credea ea in “prostiile alea”. Si cu fructele si legumele ei curate m-am facut eu mare. Noroc ca oamenii au inceput sa se intoarca la traditie si agricultorii care cultiva ecologic s-au mai inmultit, dar e loc de mult mai mult de atat.
Iata si ingredientele de care avem nevoie pentru a prepara aceasta reteta banal de simpla:
1 kg de cartofi noi
7-8 catei de usturoi
Cateva ramurele de rozmarin
1-2 linguri de ulei de masline extravirgin
Sare & piper
Cum se prepara:
Am frecat foarte bine cartofii cu o perie aspra pana am indepartat toate resturile de pamant. I-am pus la fiert in apa cu sare cam 20 de minute pana cand . Eu pastrez o frigaruie din lemn langa aragaz si o folosesc ca sa verific cand se inmoaie legumele atunci cand le gatesc. in acest mod nu le tin mai mult decat ar trebui pe foc. Se poate folosi la fel de bine si o scobitoare.
Dupa ce s-au inmuiat, i-am scurs de apa si i-am pus intr-o oala de ceramica (dar o tava pentru cuptor e la fel de buna) in care am turnat inainte uleiul de masline si-am asigurat ca am acoperit bine fundul oalei si peretii interiori, cel putin in partea de jos cu ulei. Nu mi-e frica sa-mi “murdaresc mainile”, asa ca am masat bine cu mana toti cartofiorii astia rotunjori pana i-am uns pe fiecare parte cu ulei. I-am presarat cu sare si piper si i-am presat cu o furculita pana s-au crapat, dar fara a-i strivi de tot.
I-am tinut la cuptor la 180 de grade Celsius pana au inceput sa se rumeneasca. I-am intors si pe cealalalta parte si am adaugat cateii de usturoi si rozmarinul. Daca le-as fi pus de la inceput, s-ar fi uscat de tot si si-ar fi pierdut toate calitatile. Eu prefer sa adaug ceapa sau usturoiul mai spre final cand gatesc cu unul dintre aceste ingrediente sau sa le tin cat mai putin pe foc. E pacat sa distrugem acele puternice substante anticancerigene pe care atat ceapa, cat si usturoiul le contin.
Am mai lasat cartofii cel mult 10 minute la cuptor si i-am servit simpli, cu salata.
Coaja cartofilor contine majoritatea vitaminelor si mineralelor asa ca e bine sa-i consumam cu tot cu coaja. Cartofii noi sunt ideali pentru ca au coaja subtire, iar prin gatire devine crocanta si cartofii nostri vor fi perfecti: crocanti la exterior si moi si pufosi la interior. Mmm, aproape ca niste cartofi prajiti bine facuti, dar mult mai sanatosi.
De ce sa mancam dude?
Iun 12th
Acum e una din cele mai minunate perioade ale anului pentru mine. Nu e nici prea cald, nici prea frig, teiul din vecini e in floare, asa ca in casa sau pe balcon miroase absolut divin. E plin de ciripit de vrabiute, cantec de mierle si cloncanit de cotofene. De la geamul bucatariei, nu se mai vede cladirea de vizavi cu rozul ei hidos, ci verdele varatec al unui copac care nu stiu ce e, dar tot imi e drag.
Tot in aceasta perioada duzii sunt plini de rod. Veste proasta pentru masini, mai ales daca e vorba de un dud cu fructe rosii ca cel din curtea de alaturi, asa ca masina mea trebuie tinuta cat mai la distanta de bombele astea colorate.