Superalimentele sunt la moda in prezent si, recunosc, si noi consumam alimente precum seminte de chia, goji, ciocolata cruda sau pudra de orz, dar nu intotdeauna ne permitem costul lor. Exista insa si alternative mai ieftine la superalimentele exotice pe care le putem punem in cosul de cumparaturi si care aduc beneficii extraordinare pentru sanatatea si energia noastra.

Iata cateva dintre ele:

Avocado

Avocado este unul dintre cele mai sanatoase alimente care exista. Acest fruct delicios si hranitor este o buna sursa de vitamina C, E, K, B6, acid folic, betacaroten, fosfor, magneziu, cupru si fibre alimentare. Un avocado contine mai mult potasiu decat o banana. De fapt, avocado ne asigura in alimentatie aproape 20 de vitamine, minerale si fitonutrienti, inclusiv 81 de micrograme de luteina care ne ajuta sa avem o vedere buna.  Avocado contine si acid oleic in cantitati mari – un tip de grasime mononesaturata care scade colesterolul. Un alt beneficiu unic al avocado este, ca atunci cand e adaugat la salate, corpul absoarbe mai multi nutrient din celelalte legume si fructe decat in cazul in care le-am consuma fara avocado. In plus, e si foarte gustos. Mie imi aminteste de nucile proaspete de toamna, cele pe care poti sa le decojesti deoarece pielita care acopera miejii nu s-a uscat inca.

Afine

Afinele sunt foarte bogate in vitamine, fibre si antioxidanti. Incarcate cu antioxidanti numiti antocianine (pigmentii care dau culoarea inchisa a afinelor), afinele neutralizeaza radicalii liberi care afecteaza matricea de collagen a celulelor si tesuturilor care pot conduce la cataracta, glaucoma, varice, hemoroizi, ulcer peptic, boli cardiac si cancer.

In plus, afinele contin un alt compus antioxidant numit acid elagic care protejeaza impotriva cancerului. Afinele contin si pectin (care se afla si in coaja merelor) care scade colesterolul.

Afinele se gasesc si congelate si pot fi consumate pe tot parcursul anului.

Oregano

Acest condiment contine uleiuri volatile care inhiba dezvoltarea bacteriilor, inclusiv periculosul Staphylococcus aureus. Intr-un studiu, oregano a fost mai eficace decat un medicament conventional pentru tratarea infectarii cu giardia.

Oregano contine numerosi antioxidanti care impiedica distrugerile provocate de radicalii liberi asupra celulelor. Capacitatea lor antioxidanta este de 42 de ori mai mare decat a merelor, de 12 ori mai mare decat a portocalelor si de doua ori mai mare decat a superfructului acai.

Oregano este o foarte buna sursa de fier, mangan, calciu, magneziu, vitamina K, C, betacaroten, omega 3 si fibre. Se gaseste la noi sub forma uscata care isi pastreaza capacitatile antioxidante, dar si proaspat. Nu va recomand sa-l cumparati proaspat pentru ca este de multe ori iradiat ca sa se mentina proaspat cat mai mult. O alta varianta este sa-l cumparati plantat in vas.

Seminte de dovleac

Bogate in fibre si proteine, aceste seminte sunt de asemenea pline de minerale, in special fier, fosfor, magneziu, mangan si zinc, dar si aminoacizi esentiali pentru organismul nostru.  Semintele de dovleac sunt o foarte buna sursa de vitamine B.

Sunt benefice pentru prostata, oase, impotriva artritei si a parazitilor intestinali. Contin si fitosteroli care reduc colesterolul rau.

Nu uitati sa inmuiati semintele de dovleac in apa cu sare pentru mai multe ore (sau peste noapte) pentru a dezactiva inhibitorii de enzime care fac semintele greu digerabile si despre care v-am vorbit in articolul Activarea nucilor si semintelor.

Cartof dulce

Cartoful dulce este plin de vitamine, minerale si fibre. De fapt, cartofii dulci sunt unele dintre cele mai sanatoase legume care exista.

Ei contin 42% din necesarul de vitamina C zilnic, de 4 ori mai mult decat doza necesara de betacaroten si, daca ii consumati cu coaja, mai multe fibre decat ovazul. Sunt si o buna sursa de mangan, cupru, vitamina B6, potasiu si fier. Gustul lor dulce taie pofta de mancare pentru mult timp stabilizand nivelul de glucoza din sange. Putem inlocui cartoful cu cartof dulce in practic orice reteta – piure, copt etc.

Macrou

Sunt sigura ca ati auzit de nenumarate ori de beneficiile consumului de peste si in special de somon. Aportul de omega 3 este esential pentru sanatatea noastra. Problema este ca 99% din somonul vandut in Romania este de crescatorie, crescut cu cereale modificate genetic si tot felul de chimicale, antibiotice, tinut in spatii in care nu se poate misca. As fi spus chiar 100% daca nu as fi gasit de curand somon salbatic congelat la noul magazine Mega Image de congelate de la piata 1 Mai. Dar nu toata lumea sta in Bucuresti si nu toti sunt dispusi sa dea 18 lei pe saptamana pentru 300 g de somon salbatic. Exista insa o varianta mai ieftina si cu un continut de omega 3 chiar mai mare – macroul de captura.

Omega 3 sustine sistemul cardiovascular, ajuta la prevenirea cancerului, scade tensiunea si imbunatateste capacitatea de functionare a creierului. De aceea este un aliment aproape obligatoriu pentru gravide – asigura dezvoltarea corecta a creierului fatului.

Alte alimente miraculoase convenabile

Mai sunt si multe alte alimente care se gasesc in magazine la preturi rezonabile si pe care le putem considera superalimente: ouale ecologice, chefirul, urzicile, polenul, rodiile, catina, merisoarele (care mai nou se gasesc in pietele noastre, dar si congelate), nucile sau scortisoara. Si lista ramane deschisa! Ideea este ca nu avem neaparat nevoie de superalimente exotice si scumpe pentru a ne bucura de o sanatate de fier. Important este sa facem sport, sa bem suficienta apa, sa evitam pe cat posibil stresul si sa punem pe lista de cumparaturi si asemenea produse pe care sa le consumam cat mai des.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments