Se tot vorbeste in ultima vreme de semintele si nucile activate. Pana acum parea suficient pentru sanatatea noastra sa mancam nuci si seminte crude in loc de prajite, dar mai nou se pare ca trebuie sa le mai si activam inainte. M-am documentat ca sa vad ce inseamna asta si de ce trebuie sa fie activate.

Am aflat ca, desi nucile si semintele sunt pline de substante foarte sanatoase, contin si multi inhibitori de enzime care, din pacate pentru noi, cei care vrem sa ne hranim sanatos, fac digestia mai dificila, impiedicand absorbtia tuturor acelor bunatati din seminte. Uff, nimic nu e simplu pe lumea asta!

Inbitorii astia nu se afla acolo de pomana, doar ca sa ne faca noua viata mai grea. Rolul lor este de a impiedica semintele/samburii sa germineze in conditii de seceta si le protejeaza impotriva insectelor si microbilor. Este o simpla masura de protectie pentru a asigura perpetuarea specie. Datorita acestor inhibitori de enzime, semintele/nucile nu vor germina pana nu primesc o cantitate suficienta de apa. Atunci cand le inmuiem, inhibitorii enzimatici se dezactiveaza si nucile incep sa germineze.

Alt motiv pentru care trebuie sa inmuiem nucile si semintele il constituie antinutrientii. Un antinutrient este, de exemplu, acidul fitic. El face anumite tipuri de nutrienti indisponibile pentru organism, de exemplu se ataseaza de minerale cum ar fi calciu, fier si zinc pe care nu le mai putem apoi absorbi. In plus, poate reduce activitatea enzimelor digestive, inhiband descompunerea proteinelor si a amidonului.  De aceea acidul fitic se numeste antinutrient.

Inmuind semintele sau nucile in apa cu un pic de sare, cantitatea de asemenea antinutrienti este redusa si putem digera mai bine mineralele si vitaminele din ele – iar semintele, samburii si nucile contin foarte multe asemenea substante nutritive.

Timpii de inmuiere difera in functie de soiul de nuci/seminte/cereale. Daca le inmuiem si nu le uscam, trebuie sa le consumam in 2-3 zile pentru ca altfel risca sa mucegaiasca. Daca nu le consumam in aceeasi zi si vrem sa le pastram mai mult timp, trebuie sa le uscam dupa inmuiere (nu sa le prajim, atentie). Pentru a nu distruge proprietatile lor, trebuie uscate la temperatura scazuta, un timp mai indelungat (cea mai scazuta temperatura a cuptorului timp de 6-24 ore). Eu nu am uscator de fructe/legume si mi se pare nepractic sa le tin atatea ore la cuptor, asa ca inmoi mai putine de mai multe feluri (de ex. nuci, seminte de dovleac si de floarea soarelui), le clatesc si le pastrez la frigider intr-un borcan, avand grija sa le consum in 2-3 zile si nu mai mult.

Dati click pe link-ul urmator pentru a afla Activarea nucilor si semintelor. In caz ca nu aveti timp sa faceti totul perfect, puteti alege si varianta noastra, respectiv sa le lasati peste noapte la inmuiat.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments