Ceaiul verde sau ceaiul alb – care dintre ele e mai sanatos?
Elena, o cititoare a blogului meu (uau, ce placere imi face sa scriu asa!) mi-a scris urmatoarea intrebare ca si comment la un articol al meu: “Am citit ca ceaiul alb e mai bun decat ceaiul verde. Toate studiile insa recomanda ceaiul verde. Stii cumva care e diferenta dintre ele?”
Deoarece sunt convinsa ca raspunsul e util si pentru alte persoane, m-am documentat si raspund prin acest articol la intrebarea Elenei.
Draga Elena, atat ceaiul alb, cat si cel verde se fac din aceeasi planta care numeste Camellia sinensis. Ceaiul alb se produce din frunzele cele mai tineri si muguri spre deosebire de ceaiul verde pentru care se folosesc frunze putin mai “batraioare”. Ceaiul alb este mai scump decat ceaiul verde deoarece frunzele pentru productia lui pot fi culese manual doar timp de cateva zile la inceputul primaverii si trebuie sa fie tratate cu multa grija pentru a nu se degrada deoarece procesul de uscare e mult mai scurt si trebuie facut foarte repede dupa culegere.
Ceaiul verde necesita putin mai multa procesare in comparatie cu ceaiul alb si nu este deloc fermentat, in timp ce ruda lui verzulie se produce prin fermentare partiala. Ceaiul negru care se produce tot din Camellia sinensis este complet fermentat. Deoarece ceaiul alb si verde este mai putin procesat, isi pastreaza mare parte din antioxidantii continuti. Ceaiul verde contine de doua ori mai multi antioxidanti decat cel negru. Deoarece ceaiul alb este cel mai putin procesat, dar si pentru ca e facut din muguri si frunze foarte tinere, contine cea mai mare cantitate de antioxidanti dintre cele tipuri de ceai.
Ceaiul alb contine aceiasi antioxidanti ca si ceaiul verde, dar in cantitate mult mai mare, de trei ori mai mare decat in ceaiul verde.
Antioxidantii din ceaiul verde au numeroase beneficii, printre care: ajuta la slabit, reduc bolile de inima, scad colesterolul, reduc riscul de infarct, simptomele depresiei si previn osteoporoza. Ceaiul alb se pare ca are un efect antibacterian si antiviral mai puternic, ajutand mai bine sistemul imunitar sa combata infectiile. Ceaiul verde contine mai multa cofeina decat ceaiul alb, adica 20 mg vs 15 mg, dar ceaiul negru contine 45 mg, deci diferenta dintre primele 2 sortimente este mica.
Un alt avantaj al ceaiului alb este faptul ca acesta are un gust mai delicat, aproape dulceag si deci e mai placut decat ceaiul verde pe care eu personal nu pot sa-l consum decat aromatizat cu lamaie, ghimbir sau menta.
Intr-un studiu legat de consumul de ceai verde si cancer se recomanda sa bem 5 cani pe zi pentru eficacitate maxima in prevenirea cancerului. Eu nu am reusit aceasta performanta pana acum si ma indoiesc ca voi reusi. Avand in vedere ca noi nu suntem o natie cu traditie in consumul ceaiului si nu stam tot timpul cu ibricul cald ca sa mai bem o canuta de ceai, avantajul este ca putem bea mai putin ceai alb decat verde pentru a ne bucura de beneficiile sale pentru sanatate.
Cred ca motivul pentru care in general se recomanda consumul de ceai verde este pentru ca acesta e mai uzual, mai ieftin si pentru ca a fost studiat mai mult. Parerea mea pe baza a ceea ce am citit este insa ca ceaiul alb este mai sanatos decat cel verde.
Surse:
1. http://healthnewsreport.blogspot.ro/2009/07/white-tea-vs-green-tea.html
2. http://www.livestrong.com/article/250854-the-benefits-of-white-tea-versus-green-tea/
Comments
Print article | This entry was posted by admin on 11 octombrie 2013 at 10:05, and is filed under Alimente. Follow any responses to this post through RSS 2.0. You can leave a response or trackback from your own site. |