Vitamine sintetice vs naturale
Vitaminele sunt esentiale pentru oameni, fie ca le obtinem din alimentatie, din lumina soarelui ca in cazul vitaminei D3 sau din capsule sau fiole, vitaminele sunt vitale pentru sanatatea noastra si functionarea corespunzatoare a organismului. Parerea mea in ce priveste suplimentele cu vitamine (si sa nu uitam si de minerale) este ca avem nevoie de ele. De ce? Pentru ca solul pe care se cultiva legumele si fructele noastre de toate zilele devine din ce in ce mai secatuit de substante nutritive, iar alimentele pe care le consumam contin mult mai putine substante benefice decat, sa zicem, cu 20 de ani in urma.
Din pacate, daca vrem sa fim sanatosi si sa imbatranim frumos in mediul stresant in care traim, cu toate chimicalele din mancare si din aer, avem nevoie de mai mult decat aportul de vitamine si minerale din alimente. Deficientele de vitamine conduc la nenumarate probleme de sanatate si la scaderea capacitatii de aparare a organismului in fata radicalilor liberi.
Insa nu toate vitaminele sunt la fel. Desi par a fi substante naturale, majoritatea vitaminelor si mineralelor sunt sintetice si nu sunt absorbite de organism, putand fi chiar toxice conform Naturalnews.com.
Sunt produse in laboratoare prin metode chimice astfel incat sa imite vitaminele naturale. Acestea din urma sunt derivate direct din plante care contin vitamina respectiva. Vitaminele sintetice nu poseda cofactorii si transmitatorii asociati cu vitaminele naturale pentru sunt produse “izolat”. Conform unor studii, vitaminele izolate nu sunt recunoscute de organism sau utilizate in acelasi mod ca versiunea lor naturala. Vitaminele naturale sunt insotite de alte enzime, urme de vitamine si minerale care permit recunoasterea lor de catre organism, metabolizarea si utilizarea lor.
Peste 95% din vitaminele comercializate in prezent sunt sintetice. Versiunea sintetica a vitaminelor contine compusi chimici care nu au fost creati pentru consumul uman si care nu apar in natura.
La mijlocul anilor ’30 au aparut multivitaminele. Aceste suplimente erau realizate din legume naturale uscate si comprimate si din concentrat de fructe. Insa la inceputul anilor ’40, anumite marci au inceput sa produca vitamine sintetice.
Dupa cum am mentionat mai sus, in prezent avem nevoie de vitamine si minerale suplimentare celor din alimente, dar vitaminele de pe rafturile farmaciilor sunt toxine sintetice care nu numai ca nu ne ajuta sa fim sanatosi, dar pot fi chiar periculoase pentru sanatatea noastra.
De asemenea, majoritatea multivitaminelor, in special cele masticabile, contin indulcitorul artificial numit aspartam, una din cauzele principale ale fibromialgiei si a sindromului de colon iritabil.
Daca ne uitam cu atentie pe eticheta, ceea ce in ziua de azi se recomanda sa facem nu doar cand cumparam alimente sau sucuri, ci si suplimente alimentare, sub denumirea generica de “Alte ingrediente” intra de obicei chimicale si indulcitori artificiali ce pot cauza chiar aparitia cancerului.
Aditivii listati la categoria “alte ingrediente” includ: talc, coloranti, benzoat de sodiu, metilceluloza, ceara carnauba, silicon, dioxid de titan.
Pe langa acestea, daca vitaminele contin indulcitorii artificiali aspartam, acesulfam de potasiu, sucraloza sau sorbitol, acestea pot determina mutatii ale celulelor.
In plus, forma sintetica nu aduce intotdeauna aceleasi beneficii ca si cea naturala. De exemplu, versiunea sintetica a vitaminei E este denumita forma dl-. Aceasta e o combinatie a formei d- (forma naturala a vitaminei E) si a formei l-. Nu pare sa fie mare problema, nu?
La prima vedere, nu, insa corpul nostru nu foloseste forma l- a vitaminei – o excreta! Vitaminele solubile in grasimi in forma lor sintetica sunt in mod deosebit periculoase pentru ca se pot acumula in tesutul adipos si produce toxicitate in corp.
Vitaminele sunt alcatuite din mai multe componente diferite – enzime, coenzime si cofactori – care trebuie sa actioneze impreuna pentru a-si produce efectele biologice.
Vitaminele din alimente contin toate aceste componente. Majoritatea vitaminelor din farmacii sunt sintetice si sunt portiuni izolate din acestea.
Un bun exemplu il constituie vitamina C. Suplimentele cu vitamina C contin in principal doar acid ascorbic sau un compus numit ascorbat care este o forma mai putin acida a acidului ascorbic.Acidul ascorbic nu este vitamina C. reprezinta inelul exterior care serveste ca o carapace de protectie pentru tot complexul vitaminei C la fel cum coaja de portocala protejeaza fructul. Am aflat astfel cu surprindere ca vitamina C adevarata care se regaseste in fructe sau legume contine urmatoarele componente: rutina, bioflavonoizi (vitamina P), factor K, factorul J, factorul P, tirosinaza, ascorbinogen, acid ascorbic.
Cand inghitim doar acidul ascorbic din vitamine sintetice, corpul nostru trebuie sa adune toate celelalte componente ale complexului vitaminei C din tesuturi pentru a-l utiliza. In cazul in care organismul nu are rezerve adecvate pentru aceste componente, acidul ascorbic nu ofera beneficiile pentru sanatate ale intregului complex de vitamina C. Dupa ce circula prin organism, acidul ascorbic neutilizat este eliminate prin urina.
La fel ca vitamina C, aproape toate celelalte vitamine cunoscute ofera beneficii pentru sanatate cand sunt in prezenta unui numar de enzime, coenzime, cofactori si chiar minerale. Astfel vitamina E conlucreaza cu seleniul pentru a furniza efectul sau antioxidant.
Cum ne putem da seama daca vitaminele din farmacie sunt natural sau sintetice?
Multi producatori vor sa credem ca produsul lor e natural pentru ca oamenii sunt mai motivati sa-l cumpere. Din pacate, vitaminele pot fi etichetate ca fiind naturale chiar daca doar 10% din vitamina continuta e in forma sa naturala. Aceasta inseamna ca putem cumpara vitamine asa-zis naturale care contin 90% vitamine artificiale. Vitamina C si B sunt de asemenea produse de obicei sintetic.
Vitamine sintetice uzuale pe care ar trebui sa le evitam:
Iata denumiri ale formelor artificiale ale vitaminelor:
Vitamina A: acetat si palmitat
Vitamina B1 (tiamina): monotitrat de tiamina, hidroclorid de tiamina
Vitamina B2 (riboflavina): riboflavina
Acid pantothenic: d-pantotenat de calciu
Vitamina B6 (piridoxina): hidroclorid de piridoxina
Vitamina B12: cobalamina
Acid para-aminobenzoic: acid aminobenzoic
Acid folic: acid pteroilglutamic
Colina: clorid de colina, colina bitartrat
Biotina: d-biotina
Vitamina C (acid ascorbic): acid ascorbic
Vitamina D: calciferol
Vitamina E: dl-alfatocoferol, acetat sau succinat de dl-alfa tocoferol
Cum sa ne dam seama care vitamine sunt naturale?
Daca lista de ingrediente include vitamina C si nu alimentul care contine vitamina C din care s-a obtinut cum ar fi “pudra de acerola” pentru vitamina C, mai mult ca sigur ca e o vitamina sintetica. Alegeti produse pe care se specifica planta din care provine vitamina.
Acelasi lucru se aplica si pentru minerale. Magneziul de sinteza este obtinut ca produs secundar in procesele industriale de obtinere a unor metale, urmat de procesare chimica ulterioara pentru a-l face comestibil, fiind mai greu utilizat de organism si neavand decat o parte dintre efectele terapeutice ale magneziului natural.
Magneziul natural este extras din apa marii, unde este prezent in diferite forme si combinat cu alte substante nutritive, care ii dau efectele benefice asupra sistemului nervos, cardiac, digestiv etc. In terapie, s-a observat ca magneziul administrat din surse naturale este mult mai eficient, mai ales pe termen lung, decat magneziul luat din pastilele de sinteza. Exista si la noi in comert magneziu, calciu etc. din surse naturale. Eu am cumparat de exemplu Magneziu Organic si Seleniu Organic de la Herbagetica.
Indiferent ce ne spun medicii, vitaminele, mineralele, probioticele, enzimele natural sunt adevaratele medicamente si nu vitaminele sintetice. Chiar daca vom plati mai mult pentru ele, mai bine sa dam un ban in plus decat sa platim putin pentru ceva care nu ne ajuta cu nimic, ba chiar risca sa ne faca mai rau.
Surse:
- http://www.naturalnews.com/036650_synthetic_vitamins_disease_side_effects.html
- http://www.globalhealingcenter.com/natural-health/synthetic-vs-natural-vitamins/
- http://drbenkim.com/articles-vitamins.html
- http://www.livestrong.com/article/375517-debate-about-synthetic-vitamins-vs-natural/
Comments
Print article | This entry was posted by admin on 10 iulie 2013 at 12:01, and is filed under Postari recente, Viata sanatoasa. Follow any responses to this post through RSS 2.0. You can leave a response or trackback from your own site. |