Corcodusele – o sursa importanta de vitamina C
In tara noastra sunt multi corcodusi, unii dintre arborii fructiferi care dau rod cel mai timpuriu. Cum vine primavara, fac flori si apoi rapid incep sa creasca si corcodusele sau zarzarele cum se mai numesc. Multa lume le ignora si le lasa pur si simplu sa cada pe jos si sa se strice. Mare pacat pentru ca sunt unele dintre cele mai versatile fructe care se pot folosi atat crude, cat si coapte.
La noi la tara, se face traditional ciorba de cartofi noi acrita cu corcoduse verzi. Ciorba asta e o minunatie racoritoare, cu multa vitamina C care poate fi servita calda, dar e excelenta rece, simpla sau cu o lingura de iaurt.
Francezii, dar si alte popoare, fac gem de corcoduse (coapte, desigur). Are o culoare aurie si un gust dulce acrisor foarte placut. Corcodusele contin multa pectin, asa ca pot fi folosite si in combinatie cu alte fructe la gemuri. Putem face din ele si compoturi aromate sau sirop.
Tot de la bunica stiu o reteta pe care obisnuiam sa o ador cand eram mica din malai, corcoduse galbene si zahar (desi acum as indulci-o cu sirop de agave) – se numeste “chisalita”. Am cautat in DEX si se pare ca acest cuvant inseamna o fiertura din fructe cu zahar sau fara. Are un gust dulce-acrisor, delicios de cremos si culoare galben-aurie ca soarele.
Inca nu am gasit corcoduse coapte bine de tot, asa ca astazi o sa va prezint reteta de ciorba de cartofi acrita cu corcoduse.
Cateva cuvinte insa inainte legat de aceste fructe: corcodusele conţin foarte multa apa – in proportie de 90% asa ca sunt perfecte pentru persoanele care vor sa slabeasca sau pentru prepararea unui suc foarte hidratant si vitaminizant pentru organism. In plus, contin multa vitamina C (3,7 mg la 100 de grame), vitamine B, provitamina A, mult fier, magneziu, calciu, fosfor si potasiu.
Fosforul si magneziul stimuleaza memoria, activitatea sistemului nervos si imbunatatesc capacitatea de concentrare. Nu are rost sa mai mentionez ca vitamina C are un rol esential in stimularea imunitatii.
Iata ingredientele:
300 g de corcoduse verzi
800 g de cartofi noi sau obisnuiti
2 morcovi mijlocii
1 dovlecel
1 ceapa mai marisoara
2 litri de apa
Sare & piper
1 lingura ulei de masline – optional
Marar proaspat tocat dupa gust
Cum se prepara:
Am tocat ceapa marunt, am decojit si am tocat cubulete cartofii. Am spalat bine morcovii si dovlecelul si le-am taiat bastonase, dar le putem taia la fel de bine cubulete. Ca la majoritatea legumelor, cele mai multe vitamine si minerale se gasesc in coaja, asa ca e de preferat sa nu le decojim, ci doar sa le spalam foarte bine. De aceea nu va recomand sa razuiti stratul exterior al morcovilor si nici coaja dovlecelului. Si daca va faceti griji in legatura cu pesticidele, va asigur ca acestea patrund cu usurinta si in interiorul legumei, asa ca nu e o solutie sa le indepartati coaja.
Am pus toate legumele in oala la fiert si le-am lasat pe foc cam 10 minute pana s-au inmuiat cartofii dupa care am stins focul. Separat, am pus apa la fiert si, cand a inceput sa clocoteasca, am aruncat inauntru corcodusele. Pentru a nu distruge vitamina C care e foarte sensibila la temperatura, le-am lasat cateva zeci de secunde pana am vazut ca s-au inmuiat corcodusele. Am turnat apa cu tot cu fructe intr-o sita pentru a separa fructele de apa. Am lasat sa se racoreasca supa de legume si am potrivit de sare si piper.
Putem adauga si o lingura de ulei de masline in ea pentru a avea putine grasimi, dar nu e obligatoriu pentru ca va fi gustoasa si fara ulei.
Cand s-a racorit suficient, am pus sita peste oala si am pasat corcodusele cu un linguroi de lemn astfel incat sa ramana doar samburii in sita si miezul corcoduselor sa ajunga in supa. Pasta aceasta verzulie va acri de minune ciorba, asa ca sfatuiesc sa gustati cand si cand din ciorba inainte de a mai adauga piure de corcoduse ca sa nu iasa prea acra.
Daca mai e nevoie, mai potrivim de sare si piper, adaugam marar proaspat tocat dupa gust si servim cu un ardei iute sau un fir de ceapa verde alaturi. Este un fel de mancare perfect pentru o zi calduroasa, iar combinatia dintre gustul dulceag al legumelor si cel acru al corcoduselor o sa va faca sa mai cereti cu siguranta si o a doua portie J.
Comments
Print article | This entry was posted by admin on 8 iulie 2013 at 12:33, and is filed under Retete, Supe. Follow any responses to this post through RSS 2.0. You can leave a response or trackback from your own site. |