De provenienta turca sau greaca, acest fel de mancare este foarte hranitor si gustos. Din pacate, in varianta traditionala cu legumele calite in ulei, are si foarte multe calorii de care incerc sa ma feresc. Acum vreo 3 saptamani insa, mi s-a facut tare pofta de o portie de musaca, mai ales ca am descoperit in congelator o ultima punga de rondele de vinete ramasa de anul trecut. Prin urmare, am decis sa adaptez reteta clasica astfel incat sa reduc semnificativ din caloriile continute. 

In loc de carne tocata, am folosit ciuperci si ni s-a parut chiar mai gustoasa decat cea cu carne. E  o reteta un pic mai complexa decat preparatele mele obisnuite, dar va asigur ca merita efortul.

Iata care sunt ingredientele:

Straturile de legume:

500 g de cartofi

500 g vinete

2 dovlecei mijlocii

2 linguri ulei de masline

Sos de rosii cu ciuperci:

1 cutie de rosii decojite in bulion

2 linguri pasta de rosii

1 ceapa mai mare

4 catei de usturoi

½ lingurita oregano uscat

1 foaie de dafin

Un varf de cutit pudra de scortisoara – optional

Sare & piper

300 g ciuperci

1 lingura ulei de masline

Crusta din sos bechamel:

1 lingura ulei de masline

4 linguri cu varf faina de grau integrala

1 cana lapte vegetal (din orez)

Sare & piper

½ cana parmesan ras – optional

Cum se prepara:

Desi pare complicat, e mai simplu de preparat decat reteta clasica pentru ca feliile de legume sunt coapte in tava cuptorului, deci nu mai e nevoie sa fim cu ochii pe tigaia cu ulei incins ca sa intoarcem feliile, sa le scoatem si sa le inlocuim cu altele noi pana ne plictisim.

Iata trucul prin care ne asiguram ca toate legumele se vor patrunde si rumeni si musacaua va fi gustoasa: taiem toate legumele felii subtiri, cam de jumatate de centimetru. Eu, din graba, nu le-am taiat chiar pe toate atat de subtiri – cartofii i-am lasat putin mai grosi, dar va sfatuiesc sa nu faceti la fel.

Vinetele mele erau deja taiate si date intr-un clocot inainte de a fi fost bagate la congelator. Daca folositi vinete proaspete, taiati-le in felii pe lung, sarati-le si lasati-le sa se scurga pe un tocator de lemn cam 30 de minute.

Intre timp, am taiat dovleceii in felii pe lung si am decojit si taiat cartofii in rondele. Am uns toate legumele cu ulei de masline cu ajutorul unei pensule, le-am dat un praf de sare si le-am asezat pe tava cuptorului acoperita cu hartie de copt unsa si ea cu cateva picaturi de ulei. Le-am tinut cam 15 minute, dupa care le-am intors si pe cealalalta parte si le-am mai lasat vreo 5 minute. Cartofii trebuie sa stea un pic mai mult pentru ca se coc mai greu. Am pregatit toate legumele in 2 transe, pentru ca nu au incaput toate o data.

Cat timp ele au stat la cuptor, am taiat ciupercile bucati un pic mai grosute, ca se simta in gura si sa nu se topeasca de tot la cuptor. Am pus o lingura de ulei la incins intr-o oala, am adaugat ceapa si usturoiul tocate fin si le-am tinut acoperite cu capac pana au devenit usor translucide. Am adaugat ciupercile si le-am mai tinut 2 minute, dupa care am pus si rosiile din conserva pe care le-am sfaramat partial cu o furculita si condimentele: dafin, oregano, scortisoara, sare si piper. Atentie: rosiile de la conserva sunt deja fierte, asa ca e suficient sa le tinem pe foc doar 5 minute.

Am preparat apoi sosul de béchamel. Am pus intr-o oala o lingura de ulei peste care am turnat faina si am amestecat. Faina prajita in ulei nu este sanatoasa, asa ca am turnat cat mai repede putin din laptele vegetal peste cele 2 ingrediente. Am continuat sa torn treptat laptele batand in acelasi timp foarte bine cu un tel astfel incat sa nu se formeze cocoloase pana cand faina s-a legat si amestecul s-a transformat intr-o crema cam ca o smantana groasa. Am potrivit de sare si piper.

Am uns un vas de jena cu cateva picaturi de ulei si am asezat legumele coapte in straturi succesive: cartofi, apoi dovlecei, vinete si peste acestea sosul de rosii cu ciuperci, iar final un ultim rand de cartofi peste care am turnat sosul béchamel. Eu am adaugat si parmezan ras peste sosul bechamel, dar e alegerea voastra daca doriti sa puneti sau nu.

Am bagat vasul de jena la cuptor si l-am tinut pana s-a rumenit stratul de deasupra. Se poate consuma rece, dar este excelenta calda. Puteti servi cu patrunjel proaspat.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments