De ce sa mancam dude?
Acum e una din cele mai minunate perioade ale anului pentru mine. Nu e nici prea cald, nici prea frig, teiul din vecini e in floare, asa ca in casa sau pe balcon miroase absolut divin. E plin de ciripit de vrabiute, cantec de mierle si cloncanit de cotofene. De la geamul bucatariei, nu se mai vede cladirea de vizavi cu rozul ei hidos, ci verdele varatec al unui copac care nu stiu ce e, dar tot imi e drag.
Tot in aceasta perioada duzii sunt plini de rod. Veste proasta pentru masini, mai ales daca e vorba de un dud cu fructe rosii ca cel din curtea de alaturi, asa ca masina mea trebuie tinuta cat mai la distanta de bombele astea colorate.
Ma tot intrebam la ce folosesc dudele, pentru ca in afara de cresterea viermilor de matase, nu auzisem nimic despre dud. Pentru ca am vazut insa ca intr-un magazine naturist aveau de vanzare dude uscate, m-am decis sa ma documentez in legatura cu aceste fructe pe care mai toata lumea le lasa sa cada jos din copaci fara sa le culeaga. Am descoperit astfel ca dudele sunt mult mai sanatoase decat mi-as fi putut imagina. De fapt, in medicina traditionala chineza fructele duzilor sunt socotite un adevarat aliment-medicament care sunt consumate adesea ca sirop si chiar si frunzele care sunt consumate sub forma de ceai.
Asa ca, la ultima mea iesire prin parc, am cules o punga plina de dude atat rosii, cat si albe. Sunt dulci si moi, doar ca nu prea au nici o aroma deosebita dupa parerea mea, asa ca eu le-am adaugat putin suc de lamaie sau sirop de zmeura. Le-am pus si in salatele de fructe si am constatat ca merg bine cu fructe mai acrisoare, cum ar fi kiwi sau mar.
Iata de ce va recomand cu caldura sa consumati si voi aceste fructe daca aveti vreun dud prin apropiere de unde sa le culegeti pentru ca la noi nu vinde nimeni dude:
Sunt o sursa buna de antioxidanti
Antioxidantii reduc daunele produse de radicalii liberi. Toate partile dudului – frunzele, tulpinile si fructele, contin antioxidanti printre care si resveratrol, care, conform a numeroase studii, intarzie imbatranirea si combate bolile asociate acesteia, precum si cancerul. Dudele contin antocianine, un puternic tip de antioxidanti care dau culoarea caracteristica dudelor negre sau rosii. Antioxidantii din dude pot preveni cancerul, diabetul si infectiile si intarzie imbatranirea.
Sustin sistemul imunitar
Dudele contin alcaloizi care activeaza celulele albe ale sangelui numite macrofage, care stimuleaza capacitatea de reactive a sistemului imunitar. Bogate in vitamina C si flavonoizi, dudele ne protejeaza de raceli si de infectii.
Echilibreaza glicemia si colesterolul
Flavonoizii din dude regleaza glicemia si previn cresterea brusca a acesteia sis cad colesterolul. In medicina chineza, se considera ca dudele imbunatatesc functionarea ficatului si rinichilor.
Sunt foarte nutritive
Duda este o sursa foarte buna de proteine, carbohidrati, vitamina C si K, fibre si minerale cum ar fi calciu, fosfor, magneziu si fier si au un continut mare de potasiu, avand astfel proprietati alcalinizante. O ceasca de afine are doar 60 de calorii si, datorita, continutului de fibre, este utila in curele de slabire. Chiar si frunzele pot fi consumate (eu inca nu am incercat J) si contin proteine, fibre si alte substante nutritive.
Reduc inflamatiile
Practicantii medicine chineze traditionale folosesc de foarte mult timp dudele ca remediu impotriva inflamatiilor. Exista chiar si un studiu romanesc (deci mai fac si romanii nostril studii, se pare) din 2011 care arata ca o combinatie de frunze de dud si curcumina poate fi folosita ca un remediu eficient impotriva inflamatiilor.
Protejeaza creierul
Un studiu recent a aratat ca dudele imbunatatesc memoria si reduc stresul oxidativ la soarecii de laborator. Se pare ca au si un efect calmant, relaxandu-ne atunci cand suntem nervosi sau tensionati.
Imbunatatesc circulatia
Dudele au capacitatea de a scadea tensiunea sangvina. Ca si fructele de padure, dudele pot preveni astfel formarea de cheaguri de sange si riscul de boli de inima, inclusiv de infarct. In medicina chineza, dudele sunt considerate un tonic pentru sange, adica pot detoxifia sangele si creste productia sa, ceea ce nu ar trebui sa ne surprinda, deoarece dudele contin si destul de mult fier care ajuta in anemii.
Asigura o buna digestie
Dudele contin fibre care ajuta digestia. Un remediu pentru constipatie folosit in Turcia consta in consumul de dude pe stomacul gol impreuna cu un pahar de apa. In plus, dudele calmeaza tulburarile gastrice si se utilizeaza in cazul hepatitei cronice.
Imbunatatesc vederea si auzul
In China, ceaiul din dude se considera ca imbunatateste auzul si vederea. Consumul regulat de dude imbunateste vederea datorita antioxidantilor continuti de acestea.
Stimuleaza cresterea parului
Masarea scalpului cu suc de dude se foloseste in unele tari ca remediu pentru caderea parului si pentru prevenirea albirii parului.
Dudele sunt un fruct perfect pentru micul dejun deoarece contin multi antioxidanti, vitamine si minerale care va vor asigura doza de energie pentru intreaga zi.
Dudele pot fi consumate proaspete simple sau cu iaurt sau pot fi adaugate in salatele de fructe. Nu pot fi pastrate la congelator pentru ca au multa apa si se vor inmuia de tot in momentul decongelarii. In plus, tind sa fermenteze repede. Cel mai bine e sa le consumati pe loc sau sa le transformati in gem sau sirop. Dudele pot fi consumate si ca fructe uscate.
Surse:
- http://greatstuff.hubpages.com/hub/Health-Benefits-of-Mulberry
- http://www.healthdiaries.com/eatthis/10-health-benefits-of-mulberries.html
- http://www.globalhealingcenter.com/natural-health/6-health-benefits-of-mulberries/
- http://www.livestrong.com/article/408406-health-benefits-of-mulberries/#ixzz2Vnj2gOiB

Comments
Print article | This entry was posted by admin on 12 iunie 2013 at 9:02, and is filed under Alimente, Postari recente. Follow any responses to this post through RSS 2.0. You can leave a response or trackback from your own site. |