Aceasta prajitura ne potoleste pofta de dulce si in acelasi timp ne aduce beneficiile fibrelor, antioxidantilor si grasimilor sanatoase. Bucati pufoase si aromate de dovleac si mere pudrate cu condimente aromate si invelite intr-o crusta sfaramicioasa cu gust de fursec. Ce poate fi mai placut pentru o seara mai racoroasa de iunie?

De ce aveti nevoie:

1 kg dovleac

2 mere mari

Cateva linguri unt de cocos (puteti inlocui si cu ulei de masline)

1 cana fulgi de ovaz

1 cana faina de grau integrala

5 linguri sirop de agave

Miezul de la 4-5 nuci

2-3 cuisoare

1 lingurita scortisoara

½ lingurita pudra de ghimbir sau ghimbir proaspat ras

Cum se prepara:

Am uns cu unt de cocos o tava de ceramica pentru tarte, dar puteti folosi si un vas de jena (sau o tava de prajituri acoperita cu hartie de copt). Am curatat dovleacul de coaja si de seminte si l-am taiat in bucati mici, cam cat o inghititura. Le-am pus la cuptor in tava unsa pentru aproximativ zece minute pana s-a inmuiat dovleacul. Ca sa verific, am infipt o scobitoare intr-o bucatica de dovleac si, cand a patruns cu usurinta in miez, am scos tava din cuptor.

Cat timp dovleacul a stat la cuptor, am curatat merele de coaja, am indepartat casuta samburilor si le-am taiat in bucati de marimea celor de dovleac. Intr-un bol, am amestecat faina cu fulgii de ovaz, 3 linguri de unt de cocos, 3-4 linguri de sirop de agave, o jumatate de lingurita scortisoara si miezul de nuci tocat in bucati nu foarte mici. Nu va temeti sa bagati bine mana in amestec si sa-l framantati bine, astfel incat sa se transforme intr-un aluat sfaramicios si sa arate ca niste firmituri grasunele.

Am sfaramat in mojar cuisoarele si le-am combinat cu pudra de ghimbir si jumatate din cantitatea de scortisoara.

Cand dovleacul a fost gata, am adaugat in tava si bucatile de mere, am turnat peste ele o lingura de unt de cocos amestecata cu 2-3 linguri de sirop de agave si le-am pudrat cu amestecul de condimente. La final, am pus cu mana aluatul peste stratul de dovleac si mere astfel incat sa arate ca firmiturile din miez de paine proaspata. Am tinut la cuptor pana cand s-a imprastiat in toata bucataria aroma de mar si scortisoara (aa, ce minunat!), iar stratul de aluat faramicios s-a rumenit usor (cam 25 de minute).

Am servit cu un sos din iaurt, pudra de scortisoara si putin sirop de agave, dar merge foarte bine si fara sos. Cum se poate vedea din poza, marul si dovleacul au devenit moi, aproape cremoase, complementandu-se de minune cu stratul faramicios de aluat crocant de deasupra.

Sa nu uitam si de beneficiile extraordinare ale condimentelor folosite. Cuisoarele si scortisoara, dar si ghimbirul detin unele dintre locurile fruntase in randul alimentelor cu capacitate antioxidanta maxima, iar aceasta se diminueaza in mica masura in timpul prepararii termice. Untul de cocos este unul dintre cele mai sanatoase alimente care, printre altele, ne ajuta sa slabim. Dovleacul are fibre utile pentru digestie, dar si precursori de vitamina A buni pentru ten si vedere agera care se pastreaza si dupa gatire.

Aceasta reteta se poate prepara si doar cu mere, fara dovleac si iese la fel de gustoasa.

 

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments