De secole, otetul de mere este folosit in alimentatie si este un remediu stravechi, considerat util in cazul a nenumarate probleme de sanatate. In ultimii ani virtutile pentru sanatate ale otetului de mere au fost redescoperite si de aceea este vandut in majoritatea magazinelor cu produse naturiste si se gaseste si sub forma de pilule.

Otetul este o bautura fermentata. Fermentarea este un proces prin care zaharurile din alimente sunt descompuse de bacterii si drojdii. In primul stadiu al fermentarii, zaharurile sunt transformate in alcool. Apoi, daca alcoolul fermenteaza in continuare, se obtine otetul. Otetul de mere are ca si ingredient principal acidul acetic, dar mai contine si alti acizi, vitamine, saruri minerale, minerale si aminoacizi.

Exista otet sanatos si otet nesanatos?

Este important sa intelegem diferentele dintre otetul de mere si otetul alb obisnuit (de obicei numit otet din vin). Cel din urma este distilat si 100% acid. Otetul de mere are un pH mult mai mare decat otetul alb distilat si chiar si decat alte tipuri de otet, cum ar fi cel din orez, de prune etc.

Prin urmare, cel mai sanatos este otetul de mere nefiltrat. Se recomanda in special otetul de mere organic nefiltrat deoarece merele folosite pentru productia sa nu au fost stropite cu pesticide si alte chimicale. Acesta contine enzime formate din molecule proteice interconectate cu substante nutritive si bacterii vii, similare cu cele dintr-un vechi remediu chinezesc numit kombucha (ceai verde fermentat). Otetul limpede este procesat si nu are aceleasi proprietati ca cel nefiltrat.

Nu va faceti griji din cauza sedimentelor depuse la fundul sticlei. Acestea indica faptul ca otetul este crud si contine bacterii si substante nutritive benefice pentru sanatate. In cazul otetului distilat, procesul de fermentare naturala este blocat si ingredientele continute nu mai sunt vii, prin urmare nu mai are nici un beneficiu pentru sanatate.

Cum putem face in casa otet de mere?

In cazul in care nu gasiti in comert, puteti produce otet de mere si voi acasa. Din pacate, va dura cam 7 luni pana veti obtine otetul. Taiati mere in sferturi, cu tot cu coaja, fara a indeparta samburii intr-un vas la temperatura camerei pana devin usor maronii ca urmare a oxidarii. Puneti bucatile de mere intr-un borcan, turnati apa pana le acoperiti si, pentru a proteja de praf, dar si de insecte, acoperiti gura borcanului cu un tifon fara a-l fixa de gura borcanului, astfel incat sa patrunda cat mai mult oxigen. Pastrati borcanul intr-un loc intunecat si calduros timp de 6 luni. Veti constata ca la suprafata se va forma un strat de spuma cenusie, ceea ce este normal deoarece acestea sunt drojdiile si bacteriile care asigura fermentarea. Strecurati printr-un tifon lichidul intr-un alt borcan, acoperiti din nou cu tifon si lasati sa mai fermenteze timp de 4-6 saptamani. Dupa aceea, transferati otetul in sticle si pastrati la frigider pentru a-i conserva toate calitatile.

Cum sa consumam otetul de mere?

De obicei se recomanda consumul a doua lingurite pe zi (combinate cu un pahar de apa sau suc).

Care sunt beneficiile otetului de mere?

Pentru sanatate:

Alcalinizeaza corpul

Pana nu cu mult in urma, se credea ca alimentele acide cum ar fi otetul (dar aici ne referim la otetul neprocesat) sau lamaia produc aciditate in organism. Intre timp, s-a descoperit insa ca acestea, dimpotriva, determina o reactie alcalina in corp. Otetul de mere ajuta la mentinerea unui pH optim pentru organism ceea ce este in special important atunci cand consumam multa cafea de exemplu. Un pH alcalin creste nivelul de oxigenare din sange si impiedica degenerarea celulara.

Sursa de potasiu

Otetul de mere este bogat in potasiu (merele contin mult potasiu), un mineral care este adesea insuficient in alimentatia adultilor. Acest mineral este esential pentru dezvoltarea organismului, pentru formarea muschilor, transmisia impulsurilor nervoase, activitatea cardiac etc. De asemenea intareste dintii si previne caderea parului.

Este un puternic antibacterian

Otetul de mere este bogat in acid malic care ii confera proprietati antivirale, antibacteriene si antifungice (distruge asadar microorganismele periculoase pentru sanatate).

Ne ajuta sa slabim

Otetul de mere contribuie la descompunerea grasimilor astfel incat organismul sa le poata folosi in loc sa le depoziteze. In plus, poate imbunatati tranzitul intestinal si accelereaza indepartarea toxinelor din organism. Pentru a slabi, se recomanda consumul de 2 lingurite zilnic amestecate cu apa si baute pe tot parcursul zilei. Pentru detoxifierea corpului si curatarea rinichilor, turnati 2 linguri de otet in 1-2 litri de apa filtrata si consumati tot lichidul intr-o zi.

Ajuta digestia

Pentru a preveni indigestia, atunci cand stiti ca urmeaza o masa mai grea, incercati acest vechi remediu din popor: adaugati o lingurita de miere si una de otet de mere intr-un pahar de apa calda si beti lichidul cu 30 de minute inainte de masa. In cazul diareei de natura bacteriana, otetul amestecat cu apa poate fi folosit ca si tratament datorita proprietatilor sale antibacteriene. In plus, datorita pectinei din mere, otetul calmeaza spasmele intestinale.

Este util pentru prevenirea sau chiar tratarea diabetului

Otetul este bogat in acid acetic. Acest acid intarzie digestia amidonoaselor ceea ce contribuie la scaderea nivelului de glucoza care poate creste excesiv dupa mese.

Calmeaza durerile de gat si desfunda nasul

Imediat cum simtiti ca incepe sa va doara gatul, amestecati un sfert de ceasca de otet de mere cu un sfert de ceasca de apa calda si faceti gargara cu solutia obtinuta din ora in ora. Otetul de mere, datorita capacitatilor sale antibacteriene, va ucide germenii. Daca aveti nasul infundat, amestecati o lingurita de otet de mere cu un pahar de apa si beti lichidul. Acesta ajuta la desfundarea sinusurilor.

Energizeaza

Efortul fizic si, uneori, stresul conduc la acumularea de acid lactic in organism, urmarea fiind oboseala. Aminoacizii din otetul de mere actioneaza pe post de antidote. In plus, acesta contine potasiu si enzime care stimuleaza organismul. Data viitoare cand va simtiti epuizati, adaugati o lingura de otet de mere intr-un pahar de suc de legume sau fructe sau intr-unul de apa.

Calmeaza crampele musculare

Adaugati 2 linguri de otet de mere si putina miere intr-un pahar de apa si beti pentru a calma crampele musculare nocturne. Probabil continutul de potasiu din otetul de mere este cel care contribuie la relaxarea muschilor.

Alte beneficii pentru sanatate

Otetul de mere poate contribui la reglarea tensiunii si la scaderea colesterolului “rau”. Cateva studii de laborator au demonstrat ca otetul de mere ar putea distruge celulele cancerigene sau le-ar putea intarzia dezvoltarea. Beti in fiecare dimineata o lingurita de otet de mere nefiltrat amestecata cu o cana de apa la temperatura camerei pentru a reduce durerile de articulatii si musculare si pentru prevenirea artritei. Otetul ajuta si la dizolvarea calculilor de toate tipurile: pietrelor la rinichi, vezica biliara. Otetul dizolva si acumularea de mucus din corp.

Cu rol cosmetic:

Contribuie la vindecarea acneei sau a altor probleme ale tenului

Otetul de mere regleaza si pH-ul pielii. Diluati o parte otet in doua parti de apa si folositi pe post de lotiune tonica pentru fata cu ajutorul unui buretel. Aplicati seara dupa demachiere si dimineata inainte de machiaj. Se recomanda sa folositi si o crema hidratanta, in special dimineata. Daca nu aveti tenul sensibil, puteti aplica otet de mere nediluat direct pe petele de soare de piele si lasa sa actioneze peste noapte pentru a le decolora. Faceti un test pe o portiune foarte mica de piele pentru a va asigura ca tenul nu se va inrosi sau irita inainte de a incerca acest “peeling”.

Puteti folosi otet de mere si pentru calmarea pielii in cazul in care ati stat prea mult la soare. Adaugati o cana de otet in cada cu apa calduta si stati timp de 10 minute in apa cu otet.

Da stralucire parului

Otetul de mere este benefic pentru par si poate fi utilizat pentru a calma scalpul iritat datorita nivelului optim de aciditate. Se considera ca acidul malic si enzimele puternice din otetul de mere nefiltrat pot distruge un germen responsabil pentru multe probleme ale scalpului si ale parului (matreata, par gras, degradat, lipsit de stralucire etc.) prin refacerea echilibrului acid/alcalin corect al scalpului. Un vechi tratament pentru a dat stralucire si volum parului consta in clatirea parului dupa spalarea cu sampon. Umpleti o sticla goala de sampon cu o jumatate de lingura de otet de mere si completati cu o cana de apa calduta spre rece (cat de mult suportati). Clatiti parul dupa fiecare spalare.

Albirea dintilor

Faceti pentru cateva zile gargara cu otet de mere dimineata dupa care spalati-va pe dinti ca de obicei, cu pasta de dinti. Otetul ajuta la indepartarea petelor, albirea dintilor si indeparteaza bacteriile din gura.

Pentru camin:

Curata locuinta

Amestecand o jumatate de ceasca de otet de mere cu o ceasca de apa, obtineti o solutie eficienta pentru a curata, dezinfecta si a face sa straluceasca gresia, faianta, geamurile, oglinzile sau cuptorul.
Surse:

1. http://www.webmd.com/diet/apple-cider-vinegar

2. http://www.care2.com/greenliving/apple-cider-vinegar-miracle-for-home-and-body.html

3. http://www.rd.com/slideshows/8-health-benefits-of-apple-cider-vinegar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments