Am vorbit intr-un articol precedent despre sare si despre rolul ei, precum si despre necesitatea de a nu renunta total la consumul de sare. Problemele pentru sanatate puse de sare sunt cauzate de cantitatea consumata, dar si de calitatea sarii pe care o alegem. In materialul de fata voi vorbi despre tipurile de sare din comert si despre cele mai sanatoase sortimente de sare pe care le puteti cumpara.

In ciuda polemicii inversunate din ultima vreme generata de sare si a faptului ca unii recomanda eliminarea sa completa, aceasta este absolut necesara organismului.  Transmiterea impulsurilor nervoase si contractia fibrelor musculare depinde de sodiu. Impreuna cu potasiul, sodiul este esential pentru mentinerea echilibrului optim de fluide in celule si in jurul lor. Mai multe detalii despre beneficiile acestui aliment, dar si despre riscurile excesului de sare puteti gasi in articolul Ca sarea in bucate.

M-am tot uitat prin hypermarketuri de unde majoritatea dintre noi isi fac cumparaturile si am fost total dezamagita de faptul ca nu exista decat sare procesata. Nu se vinde nici sare neprocesata de mare, nici sare de mina. Nici macar sarea mai scumpa in rasnita nu era sare pura. Exista insa in comert, in magazine naturiste, sare pentru consum nerafinata, in stare naturala, la preturi derizorii (noi vindem de exemplu o punga de sare de mare de 500 g cu 3,5 lei).

Multi considera sarea in general nociva, fara a face distinctia intre sarea rafinata si nerafinata. Aceasta este o mare greseala. Exista doua forme de sare: rafinata sau procesata (de masa) si nerafinata. Sarea de masa rafinata are mineralele indepartate si este albita avand aspectul de pudra alba si fina cu care suntem obisnuiti. Sarea rafinata este albita si expusa la multe chimicale toxice pentru a arata asa cum ajunge sa arate pe rafturile magazinelor. Contine aluminiu, ferocianida si substante de albire. Aceasta procesare ii inlatura toate calitatile si o transforma intr-un inamic al sanatatii noastre.

Sarea nerafinata pe de alta parte, nu a suferit acest proces chimic dur si contine minerale naturale care ii dau culoarea caracteristica. Aceasta culoare variaza in functie de locul de origine deoarece cantitatea de minerale din sol difera. De aceea exista sare gri, rosiatica, galbuie, roz etc. Tocmai aceste minerale din sarea nerafinata sunt benefice pentru organism deoarece asigura peste 80 de elemente chimice de care corpul nostru are nevoie pentru a fi sanatos.

Mineralele din alimente sunt din ce in ce mai putine. Studii recente au aratat faptul ca mineralele esentiale din alimente s-au redus cu aproape 70% fata de acum 60 de ani. Ca urmare a agriculturii intensive, solul este secatuit si nu ne mai poate asigura necesarul de minerale. Sarea poate fi o sursa pentru aceste minerale daca alegem sortimente de sare nerafinata.

Chiar daca in hypermarketuri nu gasim practic nici o alta sare in afara de cea procesata, exista si in comert si sare neprocesata: de mare sau de mina. Cea mai sanatoasa sare de mina este socotita sarea de Himalaya, deoarece adancimea de la care este scoasa sarea (de peste 1500 de metri) si presiunea tectonica uriasa fac ca straturile de sare sa nu fie atinse de nici o forma de poluare sau de contaminare.

Sarea de masa rafinata (procesata)

Cu ani in urma producatorii au decis ca sarea alba cu aspectul ei pur este mai atragatoare pentru cumparatori decat cea naturala. Asa ca au inceput sa o albeasca. Au adaugat de asemenea agenti de antiaglomerare pentru a absorbi apa si a impiedica sarea sa formeze bulgari, crescandu-i astfel durata de viata la raft. Problema cu aceste chimicale este ca ele interfereaza cu una din functiile principale ale sarii: cea de a regla hidratarea corpului.

Clorura de sodiu din sarea de masa este extrem de concentrata, denaturata si toxica pentru organism. Corpul retine apa pentru a se proteja, iar celulele elibereaza apa pentru a dilua si neutraliza clorura de sodiu ceea ce conduce la deshidratarea si slabirea celulelor. Studiile arata ca, pentru fiecare gram de sare pe care organismul nu il poate procesa, acesta foloseste o cantitate de fluid celular de 20 de ori mai mare decat cea de clorura de sodiu din sare, ceea ce poate conduce la celulita, reumatism, artrita, guta, pietre la rinichi sau la vezica.

Sarea de masa contine 97,5% clorura de sodiu si 2,5% elemente chimice adaugate artificial. In Romania sarea de masa trebuie sa contina conform reglementarilor in vigoare si iod, in conditiile in care doar o parte minuscula din populatie are un deficit de iod in organism si anume 0,04% si cu toate ca excesul de iod poate conduce la tulburari ale tiroidei. 

Sarea de masa este uscata la o temperatura de peste 650 de grade Celsius, ceea ii distruge structura chimica naturala si este golita de orice valoare nutritionala, mineralele benefice continute in mod natural fiind eliminate. Sarea naturala este complet diferita de aceasta sare procesata deoarece contine toate mineralele esentiale, inclusiv calciu, magneziu, fier si zinc.

Sarea de mare nerafinata

Sarea de mare nerafinata este o sare sanatoasa. Sarea este adesea considerata ca principal declasantor al hipertensiunii, cauzata de continutul ridicat de sodiu care nu e contrabalansat de suficient magneziu, ceea ce conduce la constrictia arterelor si la cresterea tensiunii. Sarea “adevarata” contine din plin magneziu si alte minerale importante care de obicei nu afecteaza negativ tensiunea sangvina.

Exista marci de sare marina extrasa din apa de mare fara a folosi nici un procedeu chimic de rafinare, prin metode traditionale, doar cu ajutorul soarelui si a vantului. Singura problema cu sarea marina este riscul ca apa de mare sa fie poluata, insa exista numeroase marci de sare marina atent verificate pentru a nu contine toxine, recoltata din intinderi marine protejate.

Sarea de Himalaya

Sarea de Himalaya (a se vedea imaginea de mai sus) este extrasa de la 1500 de metri adancime din muntii Himalaya unde a fost supusa unei presiuni tectonice imense timp de milioane de ani si este peste 99% pura, fiind neatinsa de nici o forma de poluare. Aceasta sare contine aceleasi 84 de minerale si elemente chimice prezente in organismul uman. Mineralele din sarea de Himalaya sunt in forma coloidala, ceea ce inseamna ca sunt indeajuns de minuscule pentru a fi absorbite de celule.

Beneficiile sarii de Himalaya sunt:

  • Promoveaza un pH stabil in celule, inclusiv la nivelul celulelor nervoase.
  • Scade incidenta sinuzitelor si a problemelor respiratorii.
  • Reduce crampele musculare.
  • Intareste oasele.
  • Previne celulita, spre deosebire de sarea de masa.
  • Reduce riscul de aparitie a reumatismului, artritei si gutei spre deosebire de sarea tratata chimic.
  • Reduce riscul de formare de pietre la rinichi si vezica biliara spre deosebire de sarea procesata.

Sarea de muraturi

Sarea de muraturi e sare de mina neprocesata si, chiar daca mai contine urme de argila, este oricum cu mult mai sanatoasa decat cea rafinata.

 

Surse:

1. http://www.globalhealingcenter.com/natural-health/himalayan-crystal-salt-benefits/

2. http://www.greenmedinfo.com/blog/real-salt-celtic-salt-and-himalayan-salt

3. http://www.canceractive.com/cancer-active-page-link.aspx?n=3076

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments