In locul traditionalelor preparate cu mazare, va propun o reteta ultrarapida si ultragustoasa de mazare cu anghinare.

Eu am folosit pe langa mazare si bob pentru ca, pentru prima data in viata mea, am dat peste aceasta leguminoasa de vanzare.  Nu e insa nevoie sa puneti si bob, mai ales ca, probabil, nu veti gasi. Pot sa va spun ca bobul este mai mare decat cel de fasole, de un verde intens si cu gust de mazare, boabele fiind acoperite de o teaca verde. Arata ca bobul magic din povestea cu Jack si uriasul. Sunt foarte bune la gust asa ca ma intreb de ce nu se cultiva si la noi, cel putin in zona de sud a Romaniei, pentru ca in Bucuresti nu exista in nici o piata.

Dar sa revenim la “boabele” noastre. Iata care sunt ingredientele necesare pentru aceasta reteta:

1 punga de mazare congelata sau 1 borcan de mazare

2-3 bucati de anghinare mici

4-5 catei de usturoi

3 linguri ulei de masline extravirgin

Cateva ramurele de cimbru proaspat

Sare & piper

2 pumni de bob* – optional

Cum se prepara:

Anghinarea este o leguma care poate ramane tare si atoasa, de aceea este foarte important sa o pregatim corect. De-a lungul experimentelor mele culinare, am aruncat de vreo 2 ori mare parte din anghinarea gatita pentru ca nu se putea manca. Intre timp, am descoperit ca trebuie sa nu ne zgarcim cand o curatam. Frunzele exterioare sunt prea tari si nu se vor inmuia oricat am tine-o pe foc.

Eu am spalat anghinarea bine sub jet de apa, i-am indepartat foile exterioare pana am ajuns la cele de un verde mai deschis si mai moi de dedesubt. Am indepartat si codita, dar si aceasta se poate consuma la fel ca si restul anghinarei. Daca o pastrati, indepartati stratul exterior cu un cutit. Am taiat in jumatate corpul anghinarei si am indepartat cu varful cutitului puful care se gaseste in mijoc. Dupa ce am taiat anghinarea, pana cand am pus-o pe foc, am pastrat-o in apa rece cu lamaie pentru ca altfel isi va schimba culoarea.

De cand am preparat aceasta reteta, am descoperit ca cel mai bine este sa indepartam partile mai atoase ale anghinarei cu o foarfeca: se taie varful acesteia (cam 1-2 cm, pana ajungem la partea de un verde deschis) si varfurile frunzelor pe care le-am pastrat. Daca gasiti, va recomand anghinarea mai mica (baby) care este mai moale si mai putin atoasa.

Am pus uleiul de masline intr-o oala la incins si apoi am adaugat bucatile de anghinare cu partea plata in jos impreuna cu fasolea bob. Am acoperit oala cu capac si le-am tinut pana s-au inmuiat (cam 10 minute), la foc mic spre mediu, dupa care le-am intors si le-am tinut pana s-au rumenit si pe cealalta parte (cam 5 minute). Am adaugat sare, piper, usturoiul tocat bucati mai mari, frunzulitele de cimbru si am mai lasat timp de 1-2 minute ca sa se rumeneasca putin usturoiul fara a se arde.

La final, am adaugat mazarea scursa din borcan si am tinut-o doar pana s-a incalzit, deoarece aceasta e deja fiarta. Daca folositi mazare congelata (atentie: nu necesita decongelare prealabila), tineti-o pe foc doar pana se inmoaie dar nu exagerati pentru ca altfel isi va pierde minunata culoare verde viu.

Serviti cu felii de lamaie.

Anghinare – beneficii pentru sanatate

In ciuda faptului ca necesita un pic de antrenament pentru preparare, anghinarea este o leguma cu beneficii extraordinare pentru sanatate. Anghinarea are un continut foarte ridicat de antioxidanti, iar studiile cu extract de frunza de anghinare au indicat apoptoza (moartea celulelor) si reducerea proliferarii celulelor cancerigene mai ales in cazul cancerului de prostata, leucemiei si cancerului mamar.

Anghinarea stimuleaza secretia de bila datorita unui antioxidant numit cinarina. Si tot cinarina impreuna cu silimarina din anghinare asigura sanatatea ficatului si chiar ajuta la regenerarea tesutului hepatic.

Anghinarea ajuta digestia si datorita continutului ridicat de fibre. O anghinare de marime medie contine mai multe fibre decat o ceasca de prune. Anghinarea reduce colesterolul “rau” si creste nivelul colesterolului “bun”.  In plus, este un diuretic natural.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments