In ultima vreme se tot  vorbeste despre gluten si despre faptul ca ar trebui sa evitam/limitam consumul de gluten. Ce este, de fapt, glutenul? Glutenul este una din principalele proteine regasite in anumite cereale si este dificil de digerat complet.

Pentru unele persoane care sufera de boala celiaca (enteropatie glutenica) – aproximativ 1% din populatie – glutenul este extrem de periculos. Aceste persoane au o reactie autoimuna la gluten care devine atat de periculoasa incat chiar si o urma de gluten poate fi foarte nociva deoarece glutenul distruge mucoasa intestinului subtire conducand la o multitudine de probleme de sanatate, cum ar fi diaree cronica si crampe abdominale la osteoporoza si chiar la cancer. Prin urmare, in cazul lor, este obligatorie renuntarea completa la gluten.

Diagnosticul se pune pe baza unor analize speciale care pot fi efectuate. Din research-ul meu de pe net, exista 2 tipuri de analize care per total pot ajunge la 300 si ceva de lei. Boala este esential sa fie diagnosticata avand in vedere gravitatea efectelor sale asupra organismului. In majoritatea cazurilor, renuntarea la gluten este suficienta, in altele e nevoie si de medicatie.

Cu exceptia cazului in care suferiti de aceasta boala, nu e nevoie sa renuntati complet la gluten. Este insa indicat sa reduceti cantitatea de gluten din alimentatie. In ultimii 50 de ani, aportul de gluten in dieta zilnica a crescut enorm ca urmare a excesului de produse din faina alba rafinata.  Din aceasta cauza, milioane de oameni sufera in prezent de o afectiune care a fost depistata doar in urma cu cativa ani numita sensibilitate la gluten.

Simptomele in cazul lor pot fi: dureri abdominale, balonare, arsuri gastrice, dureri articulare, dureri de cap, alergii cutanate, oboseala, insomnie, lipsa de concentrare. Desi multe din simptome sunt asemanatoare celor din cazul bolii celiace, renuntarea completa la gluten nu e necesara. Din pacate, sensibilitatea la gluten ramane in peste 90% din cazuri nediagnosticata.

Cel mai bun mod de a verifica daca suferiti de aceasta afectiune este sa eliminati glutenul din alimentatie timp de cateva saptamani si sa-l reintroduceti treptat astfel incat sa puteti evalua reactia organismului la gluten si limita maxima pana la care nu va afecteaza. Introducand treptat cereale si alte alimente care contin gluten, veti intelege care din acestea sau cat de mult din acestea pot fi procesate fara probleme de corpul vostru.

Daca atunci cand eliminati glutenul din alimentatie pentru o perioada, descoperiti ca aveti mai multa energie, ca durerile de cap, de stomac, de articulatii si oboseala dispar, e evident ca acesta va afecteaza sanatatea si trebuie sa consumati mai putin gluten.

Fara gluten nu inseamna fara calorii

Atentie la alimentele procesate fara gluten deoarece acestea pot contine la fel de multe grasimi nesanatoase, zahar si sodiu ca si alimentele procesate cu gluten si riscati sa va ingrasati. Fara gluten nu inseamna fara colesterol si fara calorii.

Alimente care contin gluten in mod natural

Glutenul este prezent in toate formele de grau: bulgur, cuscus, pesmet, gris, spelta, kamut etc., precum si in orz si secara.

Surse ascunse de gluten

In afara de grau sub toate formele sale (faina, gris, pesmet etc.), orz si secara, glutenul se mai poate gasi si ca agent de ingrosare in inghetate, supe la plic, mixuri de condimente, bomboane, ketchup si alte sosuri, in suplimentele alimentare, de exemplu in cele cu vitamine, in pasta de dinti, samd. Exista si surse nealimentare de gluten cum ar fi cosmeticele si exista riscul sa-l ingeram atunci cand se gaseste in ruj sau in fixativ de exemplu.

Trebuie sa fim foarte atenti atunci cand verificam ingredientele de pe eticheta alimentelor deoarece glutenul poate aparea sub multe forme: proteine vegetale si amidon, amidon alimentar modificat, maltodextrina, dextrina, malt (doar daca nu se mentioneaza ca provine din porumb). Dextroza este considerata insa fara gluten.

Bauturile alcoolice care pot contine gluten sunt lichiorurile si bauturile crema. Practic toate sortimentele de bere sunt facute din malt de orz sau grau si deci au gluten. Exista si sortimente speciale de bere fara gluten pe baza de sorg sau hrisca, dar sunt mai scumpe si raman un produs de nisa.

Alimente fara gluten

Axati-va pe legume, fructe, seminte, leguminoase ca fasolea sau soia, cereale integrale (cu exceptia graului, orzului si secarei), grasimi sanatoase, cum ar fi uleiul de masline sau de rapita si, pentru cei care nu sunt vegetarieni, peste, carne, lactate, oua.

Cereale fara gluten:

  • Porumb
  • Orez
  • Hrisca
  • Mei
  • Ovaz*

* O mentiune speciala cu privire la ovaz: desi nu contine gluten, el poate fi contaminat foarte usor cu graul in timpul cultivarii sau al procesarii. Din acest motiv, in general se recomanda evitarea ovazului daca pe ambalaj nu se specifica “Fara gluten”.

Cereale fara gluten mai exotice, dar care se gasesc de vanzare si la noi:

Quinoa

Amaranth

Aproape din toate cerealele de mai sus se pot gasi in prezent in comert sortimente de faina fara gluten, ca de exemplu:

  • Faina de orez
  • Faina de hrisca
  • Faina de mei
  • Faina de porumb
  • Faina de ovaz

Se mai pot folosi si alte fainuri fara gluten, cum ar fi:

  • Faina de naut
  • Faina de soia
  • Faina de migdale

Agenti de ingrosare fara gluten: amidon de porumb, amidon de cartofi, tapioca, pudra de arrowroot (Maranta arundinacea), faina de roscove, faina de in.

Painea contine in general faina de grau, deci gluten. Acesta da elasticitate aluatului si este o componenta importanta painii. Painea fara gluten se poate face din faina de migdale, de orez, de porumb sau chiar din leguminoase cum ar fi fasolea, dar deoarece nu contin gluten, painea poate fi mai putin pufoasa. In loc de gluten, se pot folosi guma de xantan, amidon de porumb, faina de in sau oua pentru acest tip de paine.

 

 

 

Surse:

  1. http://www.mayoclinic.com/health/gluten-free-diet/my01140
  2. http://en.wikipedia.org/wiki/Gluten-free_diet
  3. http://edition.cnn.com/2013/04/05/health/gluten-5-things

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments