E sezonul ridichilor. Mie imi plac tare mult aceste legume, cu miez alb ca neaua, imbracate in hainutele lor roz viu colorat, ca niste bebelusi dolofani cu obrajori bucalati. Si cat de bine arata in verdele unei salate niste feliute de ridichi crocante, dulci si usor picante!

Poate nu o sa va vina sa credeti, dar ridichea era atat de pretuita pe vremuri, incat vechii greci i-au inchinat statui. Deci pe langa statuia Afroditei si a altor zeitati, in Grecia Antica puteam vedea si sculpturi cu ridichi. Dar gusturile in materie de arta nu se discuta, nu? :)

Exista diverse soiuri de ridichi, dar toate prezinta in mare cam aceleasi proprietati. Ridichea face parte din familia cruciferelor, adica este inrudita cu varza si conopida. Ridichea este bogata in minerale precum acid folic, fier, magneziu, cupru, calciu, dar si vitamina C si antocianine. Nu doar radacina ridichei este foarte hranitoare, ci si frunzele. De fapt, frunzele contin mai multa vitamina C, proteine si calciu decat radacina.

Contin foarte multa vitamina C

Raportat la marimea lor, aceste legume au un continut ridicat de vitamina C. Aceasta contribuie la refacerea tesuturilor, a vaselor de sange si la intarirea oaselor si a dintilor. Vitamina C combate degradarea celulara care poate conduce la diverse boli, inclusiv cancer. Vitamina C este solubila in apa, ceea ce inseamna ca nu este depozitata in corp si trebuie consumata zilnic. 100 g de ridichi contin aproximativ 15 mg de vitamina C sau 25% din doza zilnica recomandata.

Piele si ten sanatos

Aceasta leguma mai contine si complexul B de vitamine, zinc si fosfor care, impreuna cu vitamina C, contribuie la tratarea alergiilor cutanate si asigura o piele sanatoasa. Ridichea rasa fin poate fi folosita ca masca de fata calmanta si revigoranta.

Ne ajuta sa slabim

Persoanele care vor sa slabeasca pot consuma cu incredere ridichi deoarece au un continut minim de calorii, dar in acelasi timp sunt o sursa foarte buna de antioxidanti (inclusiv luteina si zeaxantina), electroliti, minerale, vitamine si fibre. Au o capacitate antioxidanta foarte mare, 1736 pe scala ORAC la 100 de grame.  In plus, au fibre care trateaza constipatia si detoxifica organismul.

Respiratie usoara

Ridichea ajuta la reducerea congestiei sistemului respirator si ajuta persoanele care sufera de astm, de bronsite sau de sinuzite sa respire mai usor.

Detoxifiant

Este benefica si pentru vezica biliara si ficat deoarece actioneaza ca detoxifiant si regleaza productia de bila si bilirubina, de enzime si de acizi.

Este foarte eficienta in tratarea icterului, deoarece poate stopa distrugerea celulelor rosii ale sangelui si de a creste oxigenarea sangelui. Cea mai indicata in acest caz este ridichea neagra.

Tratament impotriva infectiilor urinare
Ridichea este un diuretic natural. Este prin urmare eficienta in prevenirea si tratarea infectiilor tractului urinar. Sucul de ridiche ajuta la reducerea senzatiei de arsura in cazul infectiilor de la nivelul tractului urinar sau vezicii urinare si curate eficient rinichii.

Lupta impotriva cancerului

Ca si celelalte crucifere, contin sulforafan. Studiile arata ca sulforafanul protejeaza impotriva cancerului de prostate, de san, de colon si ovarian.

Va propun o salata plina de vitamine si minerale din:

Ridichi

Castravete

Avocado

O ceapa taiata rondele sau 1-2 cepe verzi tocate

Ardei gras rosu sau portocaliu

Salata verde

Seminte de susan

Germeni de floarea-soarelui – optional

Sare & piper

Ulei de masline extravirgin

Suc de lamaie

Aceasta salata contine proteine usor digerabile din avocado, grasimi sanatoase, mult calciu din ridichi si mai ales din susan, vitamina C si multe alte substante nutritive. Germenii de floarea-soarelui sunt usor crocanti si seamana cu salata la gust, fara a fi amari. Eu incerc de fiecare data cand e posibil sa adaug si germeni la salate deoarece contin mult mai multe enzime si vitamine decat verdeturile sau legumele aflate la maturitate. Acum se gasesc la caserole cam la orice hypermarket, deci sunt usor de inclus in alimentatie.

Optional, puteti adauga si putin ardei iute sau fulgi de chili uscati la aceasta salata pentru un gust mai picant.

 

 

 

 

Surse:

1. http://www.naturalnews.com/031944_radishes_health_benefits.html#ixzz2RHMlS2tb

2. http://www.nutrition-and-you.com/radish.html

3. http://www.livestrong.com/article/413273-health-benefits-of-radishes/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments