Drojdia de bere – aliment si medicament
In drojdie se afla pe langa vitaminele complexului B, vitamina D, E, 16 din cei 28 de aminoacizi esentiali, toate cele 18 minerale necesare corpului (printre care calciu, magneziu, fosfor) si un numar de proteine importante intr-un echilibru perfect pentru sanatatea noastra, facand din drojdie un aliment pretios pentru om. Este excelenta pentru revigorarea si energizarea organismului si are in plus deosebite calitati ca si produs cosmetic natural pentru ten.
Drojdia de bere este de fapt o ciuperca de dimensiuni microscopice numita Saccharomyces cerevisiae. Aceste ciuperci se gasesc peste tot in natura, in special pe plante si fructe. Ele au nevoie de zaharuri pentru a se dezvolta. Ciupercile din drojdie dizolva zaharul si produc alcool si dioxid de carbon in procesul de digestie. Drojdia este folosita pentru productia de bere furnizand alcoolul si dioxidul de carbon din aceasta. In panificatie, se formeaza alcool si dioxid de carbon, alcoolul evaporandu-se in timpul coacerii, iar dioxidul de carbon permitand afanarea aluatului, astfel incat painea sau prajitura sa creasca frumos si sa devina pufoase.
Consumul regulat de drojdie de bere are efect regenerator si ajuta organismul sa se mentina in forma. Conform nutritionistului american Paul Bragg, drojdia contine o mare cantitate de proteine, vitamine, minerale, dar si de acid nucleic, responsabil pentru formarea de celule noi care sa le inlocuiasca pe cele deteriorate. Acidul nucleic are capacitatea de a intarzia imbatranirea prematura.
Consumind drojdie de bere timp indelungat, o armata de celule vii patrunde in organism, nu numai pentru a ataca toxinele care circula in singe, ci si pentru a intari sistemul imunitar al acestuia. In plus, drojdia de bere poate reface flora intestinala distrusa de medicamente si antibiotice.
Iata cateva dintre motivele pentru care ar trebui sa consumam drojdie:
Regleaza glicemia
Drojdia este o sursa excelenta de minerale si in special crom, un mineral esential care ajuta la mentinerea unui nivel normal al glucozei din sange, fiind util pentru persoanele cu risc de diabet sau care sufera de diabet. Mai contine seleniu, care este un factor foarte important pentru ca activeaza enzima antioxidanta glutation-peroxidaza. Consumul adecvat de seleniu ajuta la prevenirea bolilor de inima, a cirozei hepatice si a cancerului.
Ajuta la slabit
In drojdia de bere gasim complexul de vitamine B, adica B1 (tiamina), B2 (riboflavina), B3 (niacin), B5 (acid pantothenic), B6 (piridoxina), B9 (acid folic) si B7 (biotina). Aceste vitamine ajuta la descompunerea carbohidratilor, a grasimilor si a proteinelor care asigura organismului energie. Deoarece alimentatia actuala a devenit din ce in ce mai neadecvata si mai incarcata de produse cu valori nutritive foarte scazute, exista un deficit general de vitamine din complexul B. Vitaminele B ajuta la slabire prin faptul ca participa activ la arderea grasimilor, in special vitamina B5 sau acidul pantotenic. Deficientele grave de vitamine din grupul B pot duce la pierderea poftei de mancare, de aici si mitul conform caruia aceste vitamine stimuleaza apetitul. De fapt, B-urile echilibreaza apetitul, il readuc la normal, ba chiar s-a constatat ca vitamina B5 reduce senzatia de foame la obezi.
Drojdia de bere poate fi folosita ca energizant si supliment alimentar datorita cantitatii ridicate de proteine, fiind utila in regimurile de slabire si tot cromul contribuie la reducerea grasimii corporale.
Revigorează sistemul nervos
Complexul de vitamine B, dar si seleniul si magneziul din drojdie sustin sistemul nervos. Terapia cu drojdie de bere are un efect revigorant asupra sistemului nervos, combatand depresiile si chiar afectiunile grave, precum Parkinsonul sau boala Alzheimer.
Regleaza problemele de coagulare si intareste oasele
Vitamina K, bine reprezentata in compozitia drojdiei de bere, intervine in procesul de coagulare a sangelui si contribuie la formarea osoasa, fiind un factor esential in procesul de fixare a calciului. Vitamina E mareste rezistenta organismului la infectii si intervine in metabolismul si functiile diferitelor tesuturi, organe si sisteme, in procesul de crestere si in cel de coagulare.
Trateaza anemia
Drojdia este cea mai buna sursa de fier, depasind inclusiv valorile continute in ficat. Se recomanda in special celor care sufera de anemie sau care obosesc usor. Cura cu drojdie de bere este indicata nu doar persoanelor anemice, ci si celor care au probleme de asimilare a mineralelor, in special magneziu si calciu.
Reglează colesterolul şi tensiunea
Consumul de drojdie de bere scade nivelul colesterolului „ rau” si combate hipertensiunea, doi dintre principalii factori implicati in aparitia bolilor de inima. Desi modul de actiune nu a fost inca identificat, se pare ca actiunea drojdiei asupra colesterolului se datoreaza tot continutului de crom.
Stimulează imunitatea
Vitaminele si mineralele din drojdie intaresc imunitatea si scurteaza perioada de convalescenta, drojdia fiind foarte utila ca tratament adjuvant in cazul racelilor sau al bolilor infectioase, inclusiv hepatite A, B si C.
Tratează psoriazisul si acneea
Cura cu drojdie de bere este de mare ajutor şi în tratarea psoriazisului. Conform mai multor studii, drojdia de bere este eficienta ca tratament impotriva acneei. In plus, consumul de drojdie contribuie la revigorarea parului si intarirea unghiilor.
Mastile cu drojdie de bere curata pielea in profunzime, ajuta la repararea si oxigenarea tesuturilor, reduc ridurile, iar cicatricele vechi dispar fara urme. De asemenea, drojdia actioneaza impotriva acneei datorita faptului ca vitaminele B2 si B6 din compozitie regleaza productia de sebum.
Iata cum sa realizam o masca eficienta impotriva acneei, dar si pentru a curate tenul si a-l face mai stralucitor: amestecam doua linguri de drojdie de bere uscata cu putina apa pana cand ajunge la consistenta unei paste moi, ca o crema. O intindem pe fata intr-un strat consistent, evitand ochii si buzele, si o lasam sa actioneze 15 – 20 de minute, dupa care clatim bine fata cu apa calduta. Putem aplica aceasta pasta si pe maini pentru a le intineri si a estompa petele de piele.
Pentru eficacitate maxima, cel mai bine este sa combinam administrarea interna cu cea externa, respectiv sa aplicam atat masti cu drojdie de 2-3 ori pe saptamana si sa consumam si drojdie timp de 3 saptamani pe luna pentru cateva luni.
Indeparteaza tartrul
Conform nutritionistilor, putem apela cu incredere la drojdia de bere pentru indepartarea tartrului si albirea dintilor. Tot ce avem de facut este sa folosim drojdia de bere (proaspata) pe post de pasta de dinti o data pe zi: punem pe periuta de dinti o bobita de drojdie si frecam bine dintii cu aceasta, evitand gingiile, dupa care clatim gura cu apa calduta.
Ce tip de drojdie sa consumam:
Drojdia de bere se gaseste in comert sub forma de drojdie proaspata sau drojdie uscata la pliculete. Pentru cei carora nu le place gustul drojdiei, se gasesc in magazinele cu produse naturiste, pastile cu extract de drojdie.
Au aparut la noi si fulgii de drojdie (ii puteti vedea in poza de mai sus). Eu i-am testat, sunt excelenti, seamana la gust foarte bine cu branza. I-am folosit la floricele de porumb si au capatat o aroma minunata de branza. Fulgii de drojdie se pot adauga si la salate sau la sosuri. Inmuiati in putin lichid, se dizolva si se transforma intr-o crema cu gust de parmezan care poate fi folosita la paste sau la alte preparate.
Iata mai jos cum arata fulgii de drojdie dizolvati in putina apa:
Cum sa consumam drojdia:
Drojdia stimuleaza procesul de crestere la copii, un rol important avandu-l in intarirea oaselor. Doza ideala pentru copiii cu varste cuprinse intre 8 şi 14 ani este de 2 lingurite pe zi, timp de 3 saptamani pe luna. Se recomanda repetarea acestei cure de 3-4 ori pe an.
La adolescenti, se recomanda 2 lingurite timp de 10 zile pe luna pentru dezvoltarea intelectului. Mai mult, vitaminele şi aminoacizii din drojdie combat eruptiile de acnee si tin sub control instabilitatea emotionala determinata de schimbarile hormonale de la aceasta varsta.
La adulti, modul de administrare al drojdiei de bere este urmatorul: in curele de slabire, pentru revigorarea organismului si tonifierea sistemului nervos se recomanda o cura cu drojdie de bere in mai multe reprize. Astfel, in fiecare luna, se consuma trei lingurite de drojdie de bere pe zi, inaintea meselor, timp de 3 saptamani. Pentru boli de tipul Parkinson sau Alzheimer, doza poate fi crescuta la 4 lingurite pe zi.
O doza de intretinere la adulti, este de de 1-2 linguri pe zi care pot fi adaugate in mancare sau dizolvate in suc sau apa, de asemenea timp de 3 saptamani pe luna.
Pentru intarirea sistemului imunitar se recomanda ca patru zile pe luna sa se consume drojdie de bere proaspata cu miere de albine. Intr-o ceasca se pune drojdie de bere cat o nuca, peste care se toarna cantitate egala de miere de albine. Se lasa zece minute, dupa care se amesteca. Se consuma dimineata si seara, inainte de mese.
Contraindicatii/recomandari speciale:
In general, drojdia de bere nu produce efecte adverse. Durerile de stomac si balonarile sunt cele mai frecvente efecte secundare. Putem evita aceste efecte secundare consumand drojdia de bere impreuna cu ceai de chimen sau anason.
Este indicat ca in cura cu drojdie de bere sa incepi cu o cantitate mica, pe care sa o cresti gradual. In cazul bolnavilor de diabet este recomandat un control la medic deoarece drojdia de bere poate schimba modul in care organismul raspunde la zahar. Persoanele care sufera frecvent de candidoze ar trebui sa evite administrarea de drojdie. De asemenea, persoanele care sufera de boala Crohn ar trebui sa discute cu doctorul inaintea administrarii de drojdie.
Atentionare speciala pentru vegetarieni:
Drojdia de bere nu contine vitamina B12 asa cum gresit se mentioneaza in diverse materiale de pe net (cu exceptia cazului cand este fortificata cu B12, dar eu nu am gasit la noi in comert acest tip de drojdie, desi in strainatate exista). Vitamina B12 este o vitamina esentiala pentru creierul nostru care se gaseste in carne, peste si lactate si aproape deloc in alimente vegetariene. De aceea, este important pentru vegetarieni sau persoanele care tin post pentru o perioada mai lunga de timp sa-si asigure un aport suficient de vitamina B12 prin suplimente alimentare pentru a evita o eventuala carenta.
Surse:
- http://www.umm.edu/altmed/articles/brewers-yeast-000288.htm
- http://www.oldandsold.com/articles02/health6.shtml

Comments
Print article | This entry was posted by admin on 20 aprilie 2013 at 17:16, and is filed under Alimente, Postari recente. Follow any responses to this post through RSS 2.0. You can leave a response or trackback from your own site. |