Supa crema matasoasa de praz cu cartofi
Ce ziceti azi de o supa crema delicata ca matasea, de culoarea untului gras de tara, dar fara nici o farama de unt, satioasa si aromata? E o supa crema de cartofi cu praz perfecta pentru o zi in care simtim nevoia sa fim rasfatati.
Iata care sunt ingredientele:
750 g cartofi
1 praz gros sau 2 fire de praz mai subtiri
3-4 catei de usturoi
1/2 lingurita rozmarin tocat
1 litru de apa
2 cuburi supa (eu folosesc doar cuburi de supa bio, nu sunt atat de scumpe si evit monoglutamatul de sodiu, atat de nociv pentru sanatate din cuburile obisnuite din comert. Daca nu aveti nici vegeta, nici cuburi fara E-uri, folositi un mix de verdeturi uscate, sare si piper)
2 linguri ulei de masline
Sare si piper dupa gust
Cum se prepara:
Am ales niste cartofi mai degraba mici ca sa se fiarba repede, i-am frecat bine cu un burete aspru sub un jet de apa si i-am pus la fiert fara a-i decoji. Atunci cand fierbem cartofii in coaja, pastram vitaminele si mineralele inauntrul lor. Prin decojire, toate acestea se vor pierde in apa de la fiert. Am testat cu scobitoare un cartof ca sa vad daca s-a fiert si, cand a patruns cu usurinta in miezul acestuia, am stins focul. I-am racorit sub apa rece suficient cat sa pot sa-i curat. Un alt avantaj pentru a fierbe cartofii in coaja este ca se curata mult mai rapid decat cei cruzi. Dupa ce i-am dezgolit din hainutele lor, i-am taiat cuburi nici prea mari, nici prea mici.
Am pus la incins 2 linguri de ulei de masline si am tinut 2 minute prazul tocat in bucati mai maricele sa se inabuse mai degraba decat sa se caleasca intr-o oala acoperita cu un capac, la foc mediu. Intr-o alta oala am fiert apa cu cele 2 cuburi de supa (de legume) si, cand a fost gata, am adaugat-o peste praz impreuna cu bucatile de cartofi si usturoiul tocat. Am fiert totul pana s-a inmuiat suficient prazul, am presarat rozmarinul, am potrivit de sare si piper si am pasat cu blenderul pana am obtinut o supa untoasa si delicata.
Am pus intre timp 3 felii de paine intr-o tigaie si le-am lasat sa se rumeneasca. Atunci cand au devenit aurii, le-am intors pe cealalta fata si am turnat cateva picaturi de ulei de masline peste ele. Cand ambele fete au fost prajite, le-am frecat cu rozmarin si le-am pudrat cu putina sare. Le-am taiat in bucati mai groase si le-am servit pe post de crutoane impreuna cu supa calda.
Cateva cuvinte despre praz: prazul e inrudit cu ceapa si usturoiul si, prin urmare, are proprietati similare, respectiv contine multi flavonoizi si sulf. Ca si in cazul usturoiului sau cepei, e indicat sa-l lasam timp de 5 minute in contact cu aerul dupa ce il tocam pentru a activa substantele benefice pentru sanatate continute. In praz, gasim si o mare cantitate de vitamina K, foarte importanta pentru sistemul cardiovascular si pentru fixarea calciului in oase. Prazul ajuta, printre altele, in combaterea aterosclerozei, a diabetului de tip 2, a artritei reumatoide, a obezitatii sau a cancerului. Ar trebui sa consumam zilnic, pentru beneficiile lor extraordinare, ceapa, usturoi sau praz.
Comments
Print article | This entry was posted by admin on 15 aprilie 2013 at 8:54, and is filed under Retete, Supe. Follow any responses to this post through RSS 2.0. You can leave a response or trackback from your own site. |