Ca sarea in bucate
In ultima vreme s-a tot vorbit de limitarea sarii in alimentatie, iar unii chiar au mers pana la a propune eliminarea sa completa. Dar ce este sarea si avem pana la urma nevoie de ea sau nu?
Principalul constituent al sarii il reprezinta sodiul. Acesta este un mineral esential absolut necesar organismului deoarece are capacitatea de a retine apa in corp, dar consumata in exces poate contribui la probleme de sanatate cum ar fi hipertensiunea sau tulburarile cardiace.
Sodiul are totodata rol in mentinerea la parametrii normali a activitatii musculare si nervoase. Aproximativ 30% din sodiul prezent in corp este depozitat in oase, restul fiind distribuit in lichidele organismului. Este un constituent de baza al plasmei sangvine, iar 60% din totalul sau se afla in lichidele extracelulare (cele care scalda celulele). Prin prezenta sa in concentratie mare in sistemul circulator, influenteaza tensiunea si are rol anticoagulant.
Impreuna cu un alt electrolit important, potasiul, sodiul intervine in mentinerea valorilor normale ale pH-ului sangvin. Printre alte efecte benefice ale sodiului se numara si interventia sa in procesul de metabolizare a nutrientilor, cu eliberare de energie pentru desfasurarea corecta a activitatii organismului, precum si realizarea unei suprafete protectoare pentru mucoasa gastrica, impiedicand astfel erodarea ei prin actiunea sucurilor digestive acide si aparitia ulterioara a ulcerului gastric.
Eliminarea completa a sarii poate chiar creste nivelul de colesterol si trigliceride, contribuind la aparitia problemelor cardiace.
De ce a devenit sarea o problema?
Cauza principala pentru care ni se recomanda atat de des sa reducem sarea o constituie faptul ca alimentatia noastra moderna include din ce in ce mai multe alimente procesate, iar acestea contin sare in cantitati foarte mari adaugata doar pentru a da un gust mai bun si a ne convinge sa le cumparam. Astfel ajungem sa consumam mai multa sare decat are corpul nostru nevoie. Din aceasta cauza, lichidele din organism cresc cantitativ pentru a compensa excesul de sare si drept urmare creste si tensiunea. Iar hipertensiunea este cauza principala a problemelor cardiovasculare si a infarctului.
Sarea este esentiala pentru mentinerea echilibrului chimic normal in organism.
Cum sa reducem aportul de sare?
Este important sa citim etichetele de pe produse si sa urmarim continutul de sare/sodiu din alimentele procesate. Atentie: chiar si produsele care in aparenta nu ar trebui sa aiba multa sare, pot contine mult sodiu. De exemplu, o portie de fulgi de cereale pentru micul dejun poate contine 355 mg de sare (un sfert din cantitatea zilnica recomandata)!!!
Trebuie sa luam in calcul si faptul ca mancarea din restaurante sau fast food-uri contine de asemenea cantitati prea mari de sare. Bucatarii vor sa ne cucereasca asa ca adauga multa sare pentru ca este cea mai la indemana si mai simpla metoda de a ne pacali papilele gustative. Cel mai important este insa sa ne obisnuim sa mancam mai sanatos, adica sa consumam mai multe fructe si legume proaspete.
Reducerea sarii ne ajutam sa preintampinam hipertensiunea. In plus, sarea a fost asociata si cu alte probleme de sanatate cum ar fi cancerul la stomac sau afectiunile rinichilor.
Conform studiilor, adultii consuma chiar o lingurita si jumatate de sare pe zi, ceea ce depaseste cu mult nevoia de sodiu a organismului, elementul principal din care este alcatuita sarea. Recomandarile actuale sunt de maximum o lingurita pe zi (2.300 mg) si 2/3 de lingurita (1.500 mg) pentru persoanele cu hipertensiune sau prehipertensiune (o tensiune care depaseste foarte putin media normala), cele in varsta de peste 40 de ani, persoanele care sufera de diabet sau cu probleme cardiace. Multi experti sunt de parere ca fiecare dintre noi ar trebui sa consume cel mult 1.500 de mg pe zi pentru a ne imbunatati sanatatea.
Corpul uman are nevoie doar de o cantitate foarte mica de sodiu deoarece are o capacitate excelenta de a conserva depozitele de sodiu de care dispune. Transmiterea impulsurilor nervoase si contractia fibrelor musculare depinde de sodiu. Impreuna cu potasiul, sodiul este esential pentru mentinerea echilibrului optim de fluide in celule si in jurul lor. Populatia Yanomamo, din padurile amazoniene, consuma doar 200 mg de sodiu pe zi (o zecime de lingurita) si nimeni nu sufera de hipertensiune.
Corpul nostru are un sistem foarte complex pentru a mentine o cantitate optima de sodiu in lichidele din corp indiferent de aportul de sare. Cand acesta scade, rinichii si glandele sudoripare retin apa ceea ce impiedica eliminarea sodiului. Cand, dimpotriva, consumam sare in exces, rinichii elimina sodiul producand mai multa urina sau o urina mai sarata. Problema este ca rinichii au ajuns sa nu mai reuseasca sa faca fata aportului din ce in ce mai mare de sodiu. O data cu retinerea unei cantitati din ce in ce mai mari de apa pentru a dilua sodiul, inima are mai mult sange de pompat si vasele de sange suporta o presiune mai mari. In timp, vasele de sange se pot rigidiza, aparand riscul de hipertensiune sau infarct. Unele studii arata ca prea multa sare poate afecta inima, aorta si rinichii fara a creste tensiunea si chiar si oasele pentru ca riscam sa eliminam mai mult calciu din organism ca urmare a excesului de sare (poate fi o cauza a osteoporozei adesea ignorata).
Dieta oamenilor din Paleolitic le asigura pana la 10.000 de mg de potasiu si sub 700 mg de sodiu pe zi. Cantitatea redusa este reflectata de tenacitatea cu care corpul nostru retine sodiul atunci cand il primeste. Problema este ca organismul nu e pregatit sa faca fata excesului constant de sare. Iata unele din sursele cele mai ridicate de sodiu din alimentatia actuala: painea alba, branza procesata, mezelurile, sosurile din comert.
Daca am manca doar alimente neprocesate (multe fructe, legume, cereale integrale, seminte si nuci, peste proaspat, oua etc.) preparate in casa cu putina sare, am oferi corpului mult mai mult potasiu decat sodiu (ca sa nu mai vorbim de o bogatie de vitamine, minerale, fitonutrienti, grasimi sanatoase si alte elemente esentiale pentru sanatatea noastra). Pentru multi dintre noi, acest lucru nu este posibil, dar e foarte important pentru sanatatea noastra sa limitam cat mai mult alimentele procesate si cantitatea de sare adaugata in mancare.
Condimentele sunt un aliat de nadejde care ne ajuta sa pacalim papilele gustative, invatandu-le sa aprecieze si mancarea mai putin sarata. Putem inlocui o parte din sare cu piper macinat sau alte condimente proaspete sau uscate. Veti descoperi ca va va fi mult mai usor sa ocoliti apoi alimentele procesate care vi se vor parea mult prea sarate.
Surse:
1. http://greatist.com/health/truth-about-salt-experts-weigh#footnote-2893-11
2. http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/lower-sodium-and-salt/
3. http://cspinet.org/new/pdf/saltreport.pdf
4. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19325529?dopt=Citation
5. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19750962?dopt=Citation
Comments
Print article | This entry was posted by admin on 27 martie 2013 at 15:16, and is filed under Viata sanatoasa. Follow any responses to this post through RSS 2.0. You can leave a response or trackback from your own site. |