Astazi am preparat o reteta italiana usoara care imi aminteste de vara: bruschete cu rosii. Sunt excelente cu rosiile noastre romanesti, dar la vremea asta nici o sansa sa avem parte de ele, asa ca, pentru ca nu aveam de ales, am folosit din cele din import. Am descoperit ca rosiile cherry sunt cele mai gustoase sau, mai bine zis, au cel mai putin gust de carton, dar nu prea merg la bruschete. Pentru aceasta reteta ar trebui sa folosim rosii mari si cat mai carnoase.

Rosiile constituie o parte importanta a dietei mediteraneene care e considerata una dintre cele mai sanatoase din lume si care implica printre altele consumul de multe legume si fructe proaspete si ulei de masline. Multe preparate mediteraneene contin rosii, sos de rosii sau pasta de tomate. Conform studiilor, consumul de rosii sau sos de rosii este benefic pentru inima noastra si pentru sistemul circulator.

Rosiile contin toti patru carotenoizii principali: alfa- si betacaroten, luteina si licopen. Fiecare dintre ei prezinta beneficii pentru sanatate, dar sunt si mai eficienti atunci cand actioneaza impreuna ca in cazul in care consumam rosii.

Rosiile sunt unul dintre alimentele cu un continut deosebit de mare de licopen care este considerat ca avand cea mai mare capacitate antioxidanta dintre toti carotenoizii. Daca vrem sa avem privirea agera, ar trebui sa consumam cat mai mult licopen.

In rosii gasim si cei 3 muschetari din lumea antioxidantilor, respectiv betacarotenul pe care l-am mentionat mai sus, adica vitamina A, precum si vitamina E si C.

Rosiile sunt bogate in potasiu, un mineral care alcalinizeaza corpul.

Atentie, este important sa consumam rosiile impreuna cu grasimi sanatoase, cum ar fi cele din uleiul de masline sau avocado pentru ca acestea cresc foarte mult absorbtia carotenoizilor.

Mare parte din carotenoizii acestia atat de laudati se gasesc insa in coaja rosiilor, asa ca va sfatuiesc sa nu decojiti rosiile cand faceti bulion, ci sa le pasati cu tot cu coaja.

Pentru reteta de bruschete, avem insa nevoie de rosii decojite. Eu am decojit doar o parte din ele, totusi, iar restul le-am lasat cu coaja.

Iata de ce avem nevoie ca sa preparam bruschetele:

Cateva rosii carnoase

Frunze de busuioc proaspat

Cativa catei de usturoi

Ulei de masline

Sare

Paine prajita (eu am folosit integrala)

Cum se prepara:

Am pus rosiile in apa clocotita si le-am tinut 1 minut. Am tras de coaja si s-a desprins in 2 timpi si 3 miscari. Am stors coaja in pumn ca sa adun tot sucul ramas si l-am turnat intr-un bol. Am taiat rosiile cubulete si am indepartat semintele de rosii. Am adaugat cubuletele in bol, le-am stropit cu mult ulei de masline, le-am potrivit de sare si le-am presarat pe deasupra busuioc proaspat tocat. Pe langa aroma sa deosebita sau mai exact tocmai datorita uleiurilor esentiale care ii dau aceasta aroma, busuiocul are calitati antibacteriene deosebite si o capacitate antioxidanta foarte mare.

Am curatat usturoiul si l-am taiat feliute. Cu totii stim cat de sanatos e usturoiul, asa ca nu va mai plictisesc cu asta, dar fac o mentiune speciala referitor la faptul ca e important sa-l taiem feliute sau sa-l strivim si sa-l lasam cateva minute inainte de a-l manca pentru ca astfel, conform specialistilor, vom activa substantele deosebit de puternice antioxidante, antibiotice si anticancerigene pe care le contine.

Am pus painea in tigaie si am prajit-o pe o parte. Am intors-o si, in timp ce se rumenea si pe cealalta fata, am turnat ulei de masline peste ea. Am frecat feliile de paine foarte bine cu usturoiul. Tot trucul acestei retete este in painea frecata cu usturoi. Combinatia de paine prajita, usturoi, cubulete groase de rosii care aproape ca se topesc in gura si busuioc proaspat va da un gust extraordinar unui preparat care pare banal la prima vedere.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments