Ciupercile sunt un inlocuitor ideal pentru carne
E postul Pastelui, asa ca avem un motiv in plus sa mancam ciuperci care pot inlocui cu succes carnea in multe preparate si sunt o sursa excelenta de proteine sanatoase. Pe langa proteine, ciupercile contin si vitamin si minerale, aminoacizi si substante antibiotic si antioxidante.
De ce sa mancam ciuperci?
Exista foarte multe soiuri de ciuperci, unele dintre ele avand proprietati mai speciale in comparatie cu suratele lor. Pana una, alta, va prezint mai jos cateva dintre beneficiile generale ale ciupercilor pentru care ar trebui sa le includem cat mai des in alimentatie, indiferent de soiul lor:
Scad colesterolul
Ciupercile nu au deloc colesterol si asigura corpului o ratie sanatoasa de proteine fara grasimi. Mai contin fibre si anumite enzime care contribuie la reducerea colesterolului.
Au proprietati anticancerigene
Numeroase studii au dovedit existenta unor substante cu rol anticancerigen in ciuperci. Asa-numitii betaglucani si acidul linoleic conjugat sunt foarte eficiente mai ales in prevenirea cancerului la san si de prostata. De asemenea, ciupercile contin seleniu care are si el efecte anticancerigene dovedite.
Sunt ideale pentru diabetici
Ciupercile sunt un aliment ideal pentru diabetici. Poseda in mod natural insulina si enzime care ajuta de descompunerea zaharului sau a amidonului din alimente. In plus, contin anumiti compusi care ajuta la buna functionare a ficatului, pancreasului si a glandelor endocrine, asigurand productia adecvata de insulina.
Sporesc imunitatea
Ergotioneina este un aminoacid natural prezent in ciuperci cu o mare capacitate antioxidanta, care stimuleaza imunitatea. Ciupercile contin antibiotici naturali similari penicilinei care ne protejeaza impotriva infectiilor. Contin vitaminele A, C si complexul de vitamin B care actioneaza impreuna intarind de asemenea imunitatea.
Ne ajuta sa slabim
Ciupercile ne ajuta sa slabim deoarece au foarte putine calorii. Pentru digestia proteinelor pe care le contin, organismul arde multe grasimi, cu atat mai mult cu cat ciupercile contin zero grasimi, foarte putini carbohidrati si multe fibre.
Sunt o sursa de vitamina D
Ca si in cazul corpului uman cand este expus la soare, ciupercile produc vitamina D. Ciupercile sunt singura singura vegetala si a doua dintre alimente (prima fiind uleiul de ficat de cod) care contine vitamina D, esentiala pentru sanatatea noastra. Mai ales iarna sau in perioade cand soarele nu-si prea face aparitia ca acum, avem mare nevoie de vitamina D care ne protejeaza de raceli, ajuta la fixarea calciului in oase si chiar ne imbunatateste starea psihica.
Stimuleaza metabolismul
Ciupercile ne stimuleaza metabolismul datorita complexului de vitamine B. Acestea sunt esentiale pentru transformarea carbohidratilor in glucoza (“combustibil”) pe care corpul nostru o consuma pentru a produce energie. In plus, ajuta la metabolizarea grasimilor si proteinelor.
Alte beneficii
Ciupercile ne intaresc oasele datorita calciului pe care il poseda, ajuta la refacerea sangelui prin continutul de fier, scad tensiunea datorita potasiului. Mai contin cupru cu rol antibacterian si seleniu care e util pentru oase, unghii, par si dinti.
Surse:
1.
http://www.besthealthmag.ca/eat-well/nutrition/5-health-benefits-of-mushrooms?slide=1
2.
http://www.organicfacts.net/health-benefits/vegetable/health-benefits-of-mushroom.html
Comments
Print article | This entry was posted by admin on 22 martie 2013 at 16:02, and is filed under Alimente, Postari recente. Follow any responses to this post through RSS 2.0. You can leave a response or trackback from your own site. |