Hamburger fara carne
Pentru cei care tin post sau care mananca tot timpul vegetarian sau pentru cei care vor sa renunte la carnea rosie, dar le e greu, va propun astazi o reteta care pe mine m-a convins ca nu am nevoie de carne de vita pentru a prepara chiftelute sau hamburgeri. Am facut mai demult chiftelute din naut si, desi n-au fost rele, nici gustul lor nu putea fi comparat cu cel al chiftelelor din carne tocata. De data asta, am descoperit o reteta cu linte si ciuperci si mi-am zis ca e cazul sa o testez ca sa vad daca de data asta voi avea mai mult succes.
Pot sa va spun ca tatal meu care e convins ca “cea mai buna leguma e porcul” nici nu si-a dat seama ca nu erau din carne tocata.
Au iesit excelente: aceeasi culoare, consistenta si gust ca si al celor din vita si, cel mai important, cu toate beneficiile pentru sanatate aduse de linte si de restul legumelor. Avantajul acestui tip de hamburger este ca putem manca oricat de multi fara sa ne temem ca o sa devenim obezi, ci, dimpotriva, putem da jos cateva kilogramele datorita continutului de fibre.
Singurul minus, dar aici din vina mea, a fost faptul ca au iesit un pic sfaramicioase. Acum ca m-am mai specializat, sunt sigura ca voi avea succes pe toata linia la urmatoarea incercare.
Iata si ingredientele:
1 cana linte
O mana de ciuperci tocate
2 si ½ cani apa
1 ceapa medie
2-3 catei de usturoi sau dupa gust
1 morcov mic
½ cana pesmet sau paine bine uscata si faramitata
1 lingurita mustar
1 lingurita sos de soia
1 lingura ulei de masline
Sare si piper
1 lingurita seminte de in sfaramate si inmuiate in 3 linguri apa calda/1 lingura faina de roscove/1 lingura amidon de porumb – optional
Cum se prepara?
Lintea se gaseste intr-o mare varietate de culori: galbena, portocalie, neagra, verde, rosie etc. Eu am folosit linte verde pentru ca pe aceasta o aveam in casa. E de fapt verde-inchis si prin fierbere, desi nu m-am asteptat, ajunge sa semene la culoare cu carnea tocata preparata termic. Puteti folosi orice culoare aveti la dispozitie, dar, daca vreti sa semene cat mai mult cu cele din carne, alegeti linte neagra sau maro. In functie de culoare, lintea are nevoie de 30-45 minute pentru a fierbe. Este important ca bobitele sa se inmoaie, dar sa nu se sfarame de tot in oala, sa ramana intregi. Cea mai mare parte din apa ar trebui sa se absoarba pana la momentul in care lintea e fiarta. Daca mai e nevoie, mai adaugati apa ca sa va asigurati ca lintea nu se lipeste de fundul oalei.
In timp ce lintea fierbea cuminte pe foc, am dat morcovul pe razatoarea fina si am tocat ceapa si usturoiul marunt. Am luat un pumn de ciuperci de padure congelate (dar puteti folosi si champignon sau orice alt sortiment) si, cand s-au mai inmuiat un pic, le-am tocat cubulete mici. Pentru ca nu aveam paine uscata, am taiat-o felii groase si am bagat-o la cuptor sa se intareasca. Am scos-o, am rupt-o in bucati si am sfaramat-o cu ajutorul blenderului pana am obtinut niste firmituri grasunele.
Lintea fiarta se poate pasa cu blenderul, dar mie mi s-a parut cam apoasa, asa ca am decis sa o strivesc in pumn si am indepartat mare parte din apa scursa din ele. Cred insa ca motivul pentru care chiftelele au iesit cam sfaramicioase a fost pentru ca am scurs prea mult din zeama de la linteL, deci va sfatuiesc sa stoarceti lintea cum am facut eu. E important atunci cand pasati lintea sa nu rezulte o pasta uniforma, asa ca asigurati-va ca o parte din boabe raman intregi sau sunt doar partial sfaramate. Numai in acest mod, hamburgerii vor avea consistenta si gustul carnii tocate.
Am amestecat apoi bine lintea pasata cu painea, ciupercile, ceapa, usturoiul si morcovul ras si am adaugat mustarul si sosul de soia, dupa care am potrivit de sare si piper.
Optional: Puteti sari peste urmatorul pas pentru ca se poate obtine consistenta potrivita a chiftelelor doar echilibrand corect cantitatea de paine si zeama de la linte: Eu am adaugat o lingura de faina de roscove dizolvata in cateva linguri din zeama ramasa de la linte si am mai amestecat totul inca o data. Faina de roscove este o pudra alba care se foloseste pentru ingrosarea preparatelor, dar puteti folosi in loc 1 lingura de amidon de porumb sau, mai la indemana, 1 lingurita de de seminte de in sfaramate bine si amestecate cu putina apa calda. Agar agar este o alta solutie vegetariana pentru a lega amestecul. Daca nu sunteti vegetarieni sau nu tineti post, puteti folosi desigur in loc 1-2 oua.
Cand am fost cat de cat multumita de consistenta “carnii tocate”, am format intre palme chiftelute plate si destul de groase pe care le-am asezat in tava de la cuptor acoperita cu hartie de copt unsa cu ulei de masline.
Le-am tinut pana s-au rumenit usor pe o parte (cam 15 minute) dupa care le-am intors cu o paleta de lemn si le-am lasat sa se rumeneasca si pe cealalta parte. Le-am scos de la cuptor si le-am servit calde pe felii de paine integrala incalzita in prajitor si decupata in forma rotunda, decorate cu salata, ketchup facut in casa, solzisori de ceapa si rondele de castraveti murati. Cum hamburgerul pe care il pozam nu a rezistat prea mult, i-am facut si o poza cu o muscatura din care sper sa va dati seama cat de gustos a fost
Nu e chiar hamburger de la MacDonald’s, dar cu siguranta e mult mai sanatos.

Comments
Print article | This entry was posted by admin on 20 martie 2013 at 14:34, and is filed under Fel principal, Postari recente, Retete. Follow any responses to this post through RSS 2.0. You can leave a response or trackback from your own site. |