Piure primavaratic de urzici
Nu am avut parte de prea mult soare anul asta, dar in schimb am avut temperaturi destul de rezonabile si o vreme umeda, perfecta pentru ierburi si alte plantute. Acum inteleg eu de ce in Anglia, unde soarele e mai timid si nu prea iese afara la joaca, toate curtile sunt colorate intr-un verde smarald de zici ca sunt niste ilustrate. Nu ma mai mir atunci cum de am gasit in piata cele mai mari, mai verzi si mai sanatoase urzici.
N-am auzit sa cultive cineva urzici, asa ca sigur nu erau stropite cu tot felul de chimicale ca sa arate asa. Pur si simplu, le-a placut atat de mult primavara asta cu aroma revigoranta de ploaie, incat s-au hotarat sa creasca si sa tot creasca precum fasolea din basmul cu Jack si vrejul de fasole.
Tot asa cum ghioceii sunt vestitorii primaverii din regatul florilor, urzicile si ceapa verde sunt cei din regatul la fel de magic al mancarurilor. Cel putin pentru mine. Si ce poate fi mai perfect decat un piure de urzici pentru a ne reinnoi si primeni si noi trupurile, la fel cum se reinnoieste intreaga natura?
Va recomand sa alegeti totusi cu grija vanzatorul sa para mai de incredere atunci cand cumparati urzici. Chiar daca nu au fost stropite, atunci cand sunt culese de pe marginea drumurilor circulate, pot contine mult plumb care este extrem de daunator. Urzicile trebuie culese din padure, din spatii cat mai indepartate de zonele cu mult trafic si spalate foarte bine, in multe ape pentru a indeparta praful si pamantul de pe ele.
De ce sunt atat de sanatoase urzicile?
Aceste plantute banale ca aspect, au atat de multe calitati incat ma tem ca nici nu voi reusi sa le enumar pe toate fara sa va plictisesc. Imi amintesc de un alt basm al copilariei si de cum Fat Frumos l-a ales dintre toti caii magnifici ai imparatului pe cel mai rapciugos. Insa acesta era cel care manca jaratic si zbura ca vantul si ca gandul. La fel si aceste frunze micute cu perisori care mai si inteapa – cat de amar ne-am pacali daca nu le-am baga in seama.
Si ce sistem de aparare absolut genial a creat Mama Natura special pentru doamnele urzici! Stiati ca acei perisori sunt de fapt un fel de seringi minuscule al caror varf se rupe atunci cand ne atingem de ele si ne injecteaza histamina si alte substante chimice in piele?
Lovirea zonelor afectate de reumatism sau artrita cu buchetele de urzici e un remediu foarte vechi pentru calmarea durerilor si reducerea inflamatiilor. Si se pare ca este chiar eficient deoarece planta contine antiinflamatoare naturale.
Iata si alte cateva dintre calitatile lor deosebite:
Urzicile contin o bogatie de vitamine (A, B, C, E si K), de minerale (printre care fier, calciu, magneziu,fosfor, siliciu, potasiu, zinc, sulf etc.), aminoacizi si acizi grasi omega 3 si 6.
In plus, ele au un indice glicemic scazut si foarte putine calorii ceea ce inseamna ca pastreaza nivelul zaharului din sange la nivel normal si ne confera energie pentru o perioada lunga de timp, fara sa ingrase.
Urzicile detoxifica organismul prin mai multe cai: datorita potasiului continut, ele scad sodiul din sange si impiedica astfel retentia de apa si de toxine in organism; datorita fierului si celorlalte minerale si vitamine, urzicile stimuleaza productia de globule rosii si albe si albe de sange si fludizeaza sangele.
Stimuleaza metabolismul si secretia bilei, pancreasului, precum si secretia gastrica asa ca ne ajuta la digestie.
Ceaiul de urzica se foloseste impotriva caderii parului si a matretii. Datorita numarului foarte mare de minerale pe care le contine, urzica intareste unghiile si firele de par.
Urzica stimuleaza lactatia. Nu se recomanda insa gravidutelor pentru ca unele studii indica faptul ca ar stimula contractiile uterine.
Inmuierea urzicilor in apa, stropirea cu ulei sau prepararea lor termica duce la eliminirea substantelor iritante din frunze pe care le putem consuma fara probleme. Pentru a beneficia pe deplin de toate calitatile lor, urzicile ar trebui doar oparite si nu fierte.
Reteta de la mama pentru piureul de urzici:
Am folosit manusi chirurgicale ca sa nu-mi inverzesc unghiile si sa nu ma intep. Am rupt doar varful coditelor si am pastrat atat frunzele, cat si partea dinspre frunze a tulpinitelor. Le-am clatit in mai multe ape, pana cand aceasta a ramas limpede.
Am pus apa la fiert cu un capac si am stins focul cand a inceput sa clocoteasca mai cu spor. Am stins focul si am aruncat urzicile in piscina cu apa calda sa se balaceasca bine vreo cateva minute in oala acoperita cu capac. Le-am scos inmuiate si tocmai bune de gatit.
Iata si ingredientele magice:
Cativa pumni de urzici oparite
2-3 catei de usturoi sau dupa gust
O lingura ulei de masline extravirgin
1-2 linguri faina integrala
Cateva polonice din apa in care am oparit urzicile
Sare
Cum am procedat:
Am scurs urzicile si le-am mutat in bolul de la blender. Nu aruncati apa in care le-ati oparit. Veti avea nevoie de cateva polonice pentru a lega piureul. In plus, e foarte sanatoasa si o puteti bea pe post de ceai. Am pus intr-un vas mai mic 3 polonice de zeama si 1 lingura de faina pe care le-am amestecat bine cu un tel ca sa nu se formeze cocoloase. Am fiert apa cu faina cateva minute pana s-a transformat intr-o crema destul de groasa. Puteti adauga apa sau faina pentru a ajunge la consistenta dorita (cam ca smantana). Am stins focul si am lasat crema cu faina sa se mai racoreasca un pic. Intre timp, am blenduit bine urzicile, am adaugat ulei si usturoi si am dat blenduit 30 de secunde. Am potrivit de sare si am amestecat cu crema din faina. Am servit cu mamaliguta.
Se poate prepara si fara faina, dar mie imi place asa pentru ca piureul mai putin amarui si mult mai gros si cremos. Oricum ati servi urzicile, atata timp cat nu le veti tine pe foc prea mult, puteti considera ca mancati sanatate cu lingura:) Urzicile sunt atat de mineralizante, vitaminizante si energizante incat, dupa parerea mea, le putem include si pe ele in randul superalimentelor.

Comments
Print article | This entry was posted by admin on 16 martie 2013 at 15:33, and is filed under Fel principal, Retete. Follow any responses to this post through RSS 2.0. You can leave a response or trackback from your own site. |
about 10 years ago
Imi plac urzicile foarte mult ,nu numai pentru proprietatile lor cat si pentru gust,Le ador cu orez,dar si varianta ta e delcioasa!
Aici nu au aparut inca dar sper ca intr-o saptamana sa putem merge la cules.
Pupici
about 10 years ago
iuliana, ai dreptate, si cu orez sunt foarte gustoase. spor la cules atunci, cand vor aparea si la voi. sa gasesti cat mai multe si sa faci preparate la fel de gustoase:)