Pudra de roscove sau carob este un inlocuitor excelent pentru cacao in cazul copiilor deoarece seamana foarte bine la gust si la aspect, nu contine substante stimulante, putand fi consumata chiar si de cei mai micuti fara a-i face sa devina agitati. Aceasta se gaseste in magazinele naturiste sau in cele cu produse bio, chiar si in unele farmacii. Exista si dulciuri pentru copii cu pudra de roscove.

Spre deosebire de cacao, carobul nu contine cofeina sau teobromina. Aceste doua substante se gasesc in ciocolata. Cofeina stimuleaza in principal sistemul nervos central, in timp ce teobromina stimuleaza sistemul cardiovascular si pulmonar.

Aceste efecte sunt uneori benefice. Cofeina are calitati neuroprotective, reducand riscul de Parkinson si de Alzheimer. Teobromina dilata vasele de sange si si diureza putand contribui la reducerea tensiunii. In plus, dilata tuburile de la nivelul bronhiilor usurand respiratia si reducand tusea.  Atat cofeina, cat si teobromina actioneaza asupra neurotransmitatorilor si ne pot imbunatati starea de spirit. Insa este posibil sa devenim excesiv de stimulati. Posibilele efecte adverse ale consumului exagerat de cafeina si teobromina sunt: insomnia, agitatia sau anxietatea. Cantitatea existenta in ciocolata nu influenteaza negativ majoritatea persoanelor, insa cele cu sensibilitate deosebita la substante de acest gen sau copiii, mai ales de varste fragede, pot fi afectati.

Comparata cu pudra de cacao, pudra de roscove are un continut mai scazut in grasimi, dar mai ridicat in carbohidrati si zaharuri. Insa nimeni nu consuma pudra de cacao simpla, ci in combinatie cu un indulcitor si de obicei si cu grasimi pentru ca este dizolvata in lapte sau folosita la prajituri. Ciocolata contine grasimi si zahar adaugat (chiar si cea neagra). Fiind in mod natural dulce, carobul are nevoie de mai putini indulcitori adaugati (sau deloc).

Un alt aspect de luat in seama si pe care m-a socat sa-l descopar il constituie faptul ca ciocolata poate contine resturi de insecte si de excremente. Da, ati citit bine:( In tarile africane unde se cultiva, boabele de cacao sunt adunate in gramezi si lasate pe pamant ca sa fermenteze timp de mai multe zile. Procesul de fermentatie este cel care ii da ciocolatei gustul caracteristic. Aceste gramezi de boabe atrag insecte si rozatoare. Temperatura si umiditatea din timpul fermentarii poate determina si formarea de mucegaiuri si bacterii periculoase pentru sanatate, cum ar fi aflatoxinele care cauzeaza cancerul.

Conform legislatiei americane, aceasta contaminare este permisa in cazul in care nu depaseste 60 de fragmente de insecte la 100 g si excremente vizibile sau solide de maxim 10 mg per 500 g. Din aceste motive, eu am ales sa consum cacao cruda, nefermentata in locul ciocolatei. In plus, aceasta are o capacitate antioxidanta uriasa. Va voi vorbi mai in detaliu si despre boabele de cacao si ciocolata intr-o alta postare.  Multe persoane alergice la ciocolata pot fi de fapt alergice la aceste resturi de insecte. Pudra de roscove nu produce insa nici o reactie alergica.

Pudra de roscove contine de 3 ori mai mult calciu decat pudra de cacao. Cea din urma are insa o cantitate mai mare de fier, magneziu, cupru si mangan. 

In ultima vreme se tot vorbeste de virtutile alimentelor alcaline pentru sanatate si de faptul ca alimentatia noastra ar trebui sa contina mai multe alimente care au efect alcalinizant asupra organismului decat acidifiante. Ciocolata si pudra de cacao sunt considerate ca substante acide pe cand pudra de carob este alcalina.

Un alt aspect demn de luat in seama este faptul ca pudra de roscove are o capacitate antioxidanta foarte mare: 91.500 valoare ORAC  (conform blogului dr Calin Marginean, nu am gasit si alte surse pentru a verifica aceasta valoare) Spre deosebire de aceasta, pudra de cacao uscata si neindulcita are o valoare ORAC de doar 55.000, insa este capacitatea antioxidanta a pudrei de roscove este echivalenta cu cea a boabelor sau pudrei de cacao crude.

Alte beneficii ale carobului:

Este foarte eficient in tratarea diareei la copii si adulti, ajuta digestia si scade colesterolul datorita continutului de fibre.

Contine acid galic care are calitati analgezice, antibacteriene si antioxidante.

Este un bun expectorant. In zonele unde se cultiva, este consumat de cantareti care mesteca teaca de roscova pentru a-si limpezi vocea si a calma iritatiile gatului.

 

Surse:

1. http://nutritiondiva.quickanddirtytips.com/chocolate-vs-carob.aspx

2. http://amazinghealth.com/AH-health-carob-chocolate-methylxanthines

3. http://drcalinmarginean.blogspot.ro/2011/05/scala-orac-comentata.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments