Rodia este unul dintre cele mai sanatoase fructe, dar pentru mine e mai mult de atat. Rodiile nu fac parte dintre fructele noastre traditionale, dar spuneti-mi si mie daca nu vi se pare ca exista ceva magic in ele? Sub coaja rosiatica a rodiei se ascund zeci de bobite translucide de culoare grena in care parca se reflecta vapaia din lampa fermecata a lui Aladin.

Ma fac sa ma gandesc la nopti vrajite cu covoare orientale si lampi rosiatice alungand intunericul.  Rodia intruchipeaza pentru mine atmosfera basmelor din O mie si una de nopti. Sunt ca niste rubine adunate din pestera lui Ali Baba. Mister si exotism, pasiune si vraja, e posibil sa existe toate acestea intr-un fruct sau imaginatia mea e cam prea bogata? Ce parere aveti?

Dar dincolo de aspect, rodia are niste calitati cu adevarat extraordinare printre suratele ei, fructele. Calitati atat de deosebite incat ar trebui sa nu uitam sa adaugam in cosul nostru si cateva rodii de fiecare data cand mai ajungem prin supermarket la cumparaturi.

Rodia este unul dintre cele mai vechi fructe cultivate de om alaturi de struguri, smochine, curmale si masline cu aproximativ 4.000 de ani i.Ch. Culoarea rosu intens a bobitelor sale este o dovada a continutului foarte mare de antioxidanti. Un pahar de suc de rodie contine mai multi antioxidanti decat vinul rosu, ceaiul verde sau afinele. Rodia contine in special vitaminele A, E si C, acid folic, fier si potasiu.

Conform a numeroase studii, rodia combate Alzheimerul, bolile vasculare si cardiace, artrita si multe alte boli asociate imbatranirii. In plus, intarzie formarea ridurilor si da stralucire pielii. De aceea, rodia este considerata un aliment antiimbatranire miraculos.

Rodia ne ajuta sa avem o inima sanatoasa. Contine niste compusi chimici numiti punicalagini care nu se regasesc in nici un alt aliment. Acestia scad colesterolul si reduc ateroscleroza si chiar dizolva intr-un procent foarte mare (30%) depozitele de grasimi care ingroasa arterele. Antioxidantii din rodie scad tensiunea si posibilitatea de formare a cheagurilor de sange si astfel reduc riscul de infarct.

Sucul de rodie ne binedispune deoarece contine substante care stimuleaza receptorii de serotonina (“drogul” natural al creierului) combatand simptomele depresiei.

Rodia stimuleaza imunitatea si ajuta la intarirea oaselor.

In studiile de laborator, s-a dovedit ca rodiile au un puternic rol anticancerigen si pot inhiba cancerul de san, de prostata, de colon sau leucemia.

Si daca ezitati sa cumparati rodii pentru ca vi se par greu de curatat, iata un filmulet despre cum se pot curata rodiile in numai 10 secunde. Nu aveti nevoie decat de un bol, un cutit si o lingura de lemn. Pe scurt, taiem circular coaja rodiei cu un cutit si desfacem rodia in doua jumatati. Tinem o jumatate de rodie in palma deasupra bolului si o lovim de cateva ori cu lingura de lemn. Chiar functioneaza si mie mi-a scutit o gramada de timp in care ma chinuiam sa desprind bobitele fara sa le strivesc. 

 

Atentie: Consumul de suc de rodie ca si cel de grapefruit poate interfera cu absorbtia anumitor medicamente asa ca se recomanda evitarea sa in cazul administrarii de medicamente.
Surse:

1. http://EzineArticles.com/886982

2. http://www.globalhealingcenter.com/natural-health/the-health-benefits-of-pomegranates/

3. http://www.drfuhrman.com/library/article19.aspx

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments