Care sunt cele mai sanatoase oale pentru gatit?
Daca iei o gura de ceai sau cafea dintr-un pahar de pahar de plastic, simti imediat un gust diferit. Aceasta se intampla pentru ca ionii din alimente reactioneaza cu ionii cu care vin in contact, de aceea e important ca alimentele sa fie preparate si servite in vase din materiale nonreactive. Poate ca noi preparam mancaruri din ingrediente sanatoase, dar vasele de gatit elibereaza substante toxice care sa patrunda in acestea avand efecte nocive asupra organismului.
Care sunt vasele de gatit sau tigaile pe care ar trebui sa le evitam?
Oale din aluminiu
Aluminiul a devenit azi un material din ce in ce mai folosit pentru oale si tigai pentru ca este foarte ieftin. Din pacate, aluminiul devine foarte reactiv in contact cu mancarea, mai ales cu alimente acide cum ar fi rosiile sau otetul. Aluminiul este toxic chiar si in cantitati infime si poate cauza tot felul de probleme de sanatate, fiind nociv mai ales pentru memorie, multe studii identificand o conexiune intre aluminiu si Alzheimer. El este inclus in lista celor mai nocive 200 de substante toxice realizata de Departamentul de sanatate al SUA (U.S. Department of Health and Human Services).
Exista de vanzare si tigai din otel inoxidabil cu miez de aluminiu care, teoretic, nu ar trebui sa permita aluminiului sa ajunga in contact cu mancarea decat in cazul unei zgarieturi mai adanci. Prin urmare, acestea ar putea fi OK. Atentie: vasele din aluminiu acoperit cu un invelis portelanat sunt de multe ori de proasta calitate, astfel incat stratul exterior se deterioreaza foarte usor.
Oale sau tigai din teflon sau alte materiale nonaderente de tipul teflonului
Majoritatea tigailor din ultimii ani au un strat nonaderent de suprafata, fie din Teflon sau din alte materiale asemanatoare teflonului (Tefal etc.). Unele sunt realizate chiar din combinatia unor material nonaderente cu aluminiu. Recent, diverse studii au descoperit o legatura intre Teflon si diverse forme de cancer prin continutul unei substante numita acid perfluorooctanoic sau, mult mai simplu de pronuntat, PFOA (extrem de nocivă, scade fertilitatea şi afectează fetuşii, creste colesterolul “rau” si afecteaza imunitatea), cadmiu şi plumb. Exista situatii in care pasari crescute in colivii au murit din cauza toxinelor eliberate in bucatarii de tigaile cu Teflon si la temperaturi scazute.Pentru ca a fost recent inclusa in lista de substante potential cancerigene de catre Agentia de Protectie a Mediului din SUA si companiilor li s-a cerut inlocuirea sa pana in 2015, acestea au inceput sa inlocuiasca PFOA cu alte material care, sustin ei, nu ar avea efecte negative asupra sanatatii. Exista in continuare preocupari cu privire la fumul si chimicalele toxice eliberate la temperaturi ridicate care pot fi atinse in doar 3 minute de tigaile nonaderente.
Ele sunt si mai nocive atunci cand le folosim dupa ce stratul de la suprafata s-a zgaraiat sau s-a deteriorat.
De curand au inceput sa se produca tigai cu strat nonaderent ceramic, o varianta mai sanatoasa, dar trebuie sa fim de asemenea atenti ca acest strat sa nu se zgaraie si trebuie luat in calcul si faptul ca anumite firme utilizeaza diverse alte substante aditionale, potential nocive, pentru a asigura nonaderenta stratului de suprafata.
Vase din cupru
Cuprul este un mineral care este deficitar in alimentatia din zilele noastre. O persoana adulta are nevoie de aproximativ 900 micrograme de cupru pe zi, iar limita maxima este de 10.000 de micrograme (10 miligrame). Este foarte improbabil ca o cantitate atat de mare de cupru sa migreze din vesela in mancare, chiar si in cazul unor alimente cu aciditate ridicata care favorizeaza absorbtia de cupru. Deoarece exista un foarte mic risc de toxicitate, diversi specialisti recomanda sa nu folosim totusi vase de cupru la gatit.
Care sunt vasele de gatit sau tigaile pe care ar trebui sa le folosim?
Tigai din fier
Tigaile din fier retin foarte bine caldura si, datorita grosimii lor, alimentele nu se ard.
O tigaie din fier formeaza in mod natural propriul strat nonaderent care nu este nociv. Desi poate elibera in alimente la temperaturi ridicate mici cantitati de fier, acesta nu este toxic si este chiar util in cazul persoanelor care sufera de o carenta de fier.
Nu se recomanda insa folosirea lor pentru fierberea lichidelor deoarece exista riscul ca prea mult fier sa ajunga in alimente si sa interfereze cu absobtia nutrientilor din mancare.
Tigaile din fier se curata usor cu un burete pentru a nu indeparta stratul format la suprafata lor, in caz contrar existand riscul sa rugineasca si ca mancarea sa se lipeasca si sa se arda.
Iata si care ar fi topul celor mai sanatoase vase de gatit dupa parerea mea:
Oale din inox (otel inoxidabil)
Inoxul este stabil la temperaturi ridicate, nu elibereaza substante nocive in alimente si putem gasi o multitudine de forme si modele de oale din inox in comert adecvate necesitatilor noastre. Alegeti vase cu pereti si baza groase pentru a preintampina pierderile de caldura.
Pentru a nu zgaria oalele, nu folositi spatule, linguri sau alte instrumente din inox si alegeti in schimb linguri sau spatule din lemn. In micile zgaraieturi se pot refugia bacterii care risca sa ajunga in alimente.
Singura problema la vasele din inox este faptul ca alimentele se pot lipi atunci cand nu folosim lichide, asa ca e mai dificil de prajit intr-o tigaie din inox spre deosebire de una din Teflon de exemplu, dar ele sunt excelente in schimb pentru gatit mancaruri, supe sau ciorbe.
Vase smaltuite / emailate
Vasul smaltuit este realizat de obicei dintr-un metal (otel, fonta etc.) acoperit cu o glazura sticloasa emailata. Emailul este unul dintre cele mai sanatoase materiale din care pot fi confectionate vasele de gatit. Este complet antibacterian, complet inert daca este intact, indiferent de temperatura la care se gateste, nu este atacat de acizii din alimente, nu retine resturi alimentare sau mirosuri, putand fi uşor curatat şi sterilizat prin fierbere.
E important sa cumparam vase cu un strat suficient de gros de email, astfel incat sa reziste in timp, deoarece se poate ciobi. Nu se recomanda folosirea lor daca s-au desprins bucatele de smalt pentru ca mancarea poate reactiona cu metalul din interior.
Vase de gatit din sticla sau jena
Sticla este un material inert, ceea ce inseamna ca nu va interactiona cu alimentele, nici chiar si a celor acide, prin urmare vasele din sticla sunt printre cele mai indicate pentru gatit.
Dezavantajul vaselor de sticla este ca se pot crapa la temperaturi ridicate sau atunci cand le lovim accidental. Vasele de tip jena sunt făcute dintr-o sticla tratata astfel incat sa reziste la temperaturi mari si sa nu se sparga usor.
Ele distribuie uniform caldura si se folosesc în special pentru gatitul la cuptor, pentru prepararea fripturilor, legumelor sau a deserturilor. Nu afecteaza absolut deloc gustul mancarii, sunt usor de curatat si antibacteriene. Sunt alegerea mea pentru gatirea budincilor la cuptor.
Vase din lut sau ceramica
Dupa parerea mea si pe baza a tot ce am citit, vasele din lut sau ceramic sunt cele mai sanatoase vase pentru gatit. Sunt inerte, nonreactive si emit o caldura de tip infrarosu, cea mai eficienta si benefica pentru gatit, excelente pentru gatit in suc propriu sau pentru copt.
Ceramica rezista la temperaturi foarte ridicate la cuptor.
Desi multe persoane cred ca nu pot fi folosite decat in cuptor, exista vase ceramice groase, de buna calitate, care se pot utiliza si pe flacara deschisa. Se recomanda temperaturi medii de utilizare, iar eu folosesc si o sita metalica tip gratar intre vas si flacara. Pot sa va spun ca temperatura mai redusa nu constituie o problema pentru ca vasul se incalzeste incet, dar preia foarte bine caldura, o raspandeste uniform si o mentine. Veti constata ca mancarea mai clocoteste un timp si dupa ce ati stins focul.
Eu folosesc o oala mica cu coada din ceramica si pe post de tigaie pentru a face oua ochiuri sau pentru a cali usor legume si toate ies perfect.
Supele sau ciorbele, mancarica de legume, toate se gatesc perfect in aceste vase de ceramica. Sau, mmm, pizza sau tarta la cuptor. Un alt avantaj este ca arata minunat – sunt adesea pictate in stil rustic. Sunt, clar, preferatele mele.
Va recomand totusi sa nu cumparati vase pictate pe interior sau sa alegeti culori mai neutre deoarece vopseaua viu colorata poate contine urme de plumb sau cadmiu. Alegeti producatori din UE. Nu va recomand vase de ceramica produse in China pentru ca au existat situatii in care au fost identificate asemenea substante nocive in vopseaua sau stratul de glazura al acestora, dar in cazul producatorilor din Europa cantitatile acestor substante sunt atent masurate si vasele nu pot fi comercializate daca anumite procente depasesc valorile admise.

Comments
Print article | This entry was posted by admin on 28 februarie 2013 at 7:00, and is filed under Viata sanatoasa. Follow any responses to this post through RSS 2.0. You can leave a response or trackback from your own site. |