Aceasta e o reteta care era cat pe ce sa fie un esec, dar in final s-a dovedit un success rasunator. Mi-e pofta de icre si am incercat sa mananc, dar mi s-au parut prea grele, asa ca am cautat o reteta vegana. Am gasit 2, ambele cu seminte de chia, una a Ligiei Pop aici si una a Doinei Oprea aici  carora le multumesc pentru postari. M-am hotarat sa o incerc pe a Doinei pentru ca avea si alge si m-am gandit ca o sa aiba gust de icre/peste de la alge. Sunt de parere ca reteta poate fi facuta si fara alge, pentru ca algele folosite de mine nu aveau decat un gust foarte slab.

 

Nu am mai folosit niciodata alge, asa ca am intrebat-o pe draguta de Doina, din cele 3 sortimente pe care le aveam pentru magazin, pe care sa-l aleg. Ea mi-a recomandat ca fiind cat de cat potrivite “spaghetti”, niste alge lungi si subtiri ca niste spaghete. Le-am pus la inmuiat in apa pentru ca, fiind uscate, trebuie hidratate 30 de minute. Voi reveni cu un articol despre alge pentru ca acestea contin foarte multe minerale care sunt mai dificil de obtinut din plantele crescute la sol, mai ales in ziua de azi, cand solul e secatuit in urma agriculturii intensive. Ar trebui sa ne inspiram de la japonezi care sunt natia cea mai longeviva din lume si sa le includem in alimentatia noastra.

In timp ce le tineam la inmuiat ma tot gandeam cum as putea face ca salata obtinuta sa arate cat mai apropiat de cea de icre si sa aiba si acelasi gust. Mi-am amintit ca mama punea miez de paine inmuiat in lapte si stors la salata de icre si m-am gandit ca un lapte vegetal ar fi exact ce i-ar trebui retetei ca sa aiba aspectul laptos al salatei traditionale de icre si gustul cremos. Salata de icre din peste este ca o budinca groasa cu bobite gelatinoase care pocnesc in gura si exact asa a iesit reteta mea – cand deja imi pierdusem orice speranta :)

Iata ingredientele magice:

Seminte de chia 5 linguri

Ceapa tocata dupa gust (eu am pus 2 cepe mici)

Sucul de la o jumatate de lamaie

1 lingurita de mustar

2 linguri ulei de masline extravirgin

500 ml lapte din cereale (orez, ovaz etc.)

Sare dupa gust

Alge – 15-25 g (optional)

1 lingura faina de roscove (A nu se confunda cu pudra de roscove care are gust de ciocolata. Faina de roscove arata ca o pudra alba si serveste la legarea sosurilor si a budincilor, la rece sau la cald.)

Cum se prepara:

Am pus algele la inmuiat in 500 ml lapte timp de 30 de minute. Le-am scos si le-am maruntit in blender si am pus semintele de chia in laptele in care au stat la inmuiat. Am inceput cu 3 linguri de chia ca in reteta Doinei. Intre timp, am tocat ceapa. Am amestecat cu mixerul semintele de chia cu laptele, sarea, mustarul si algele maruntite si, dupa 2 minute, am adaugat treptat uleiul.

Le-am pus la frigider pentru o ora, dar, pentru ca nu se legau cum trebuie – probabil pentru ca nu le-am tinut eu suficient la umflat, nu stiu, am mai adaugat 2-3 linguri de chia. Tot nu au absorbit suficient lichid ca sa se ingroase lichidul ca in poza Doinei. In final, am decis ca ultima solutie e sa pun faina de roscove ca sa le leg. Le-am batut din nou cu mixerul si le-am lasat peste noapte in caz ca se va intampla vreo minune pana dimineata. Si chiar s-a intamplat pentru ca a doua zi aratau exact ca o salata de icre obisnuita si aveau aproape acelasi gust. Am mai completat cu sare si suc de lamaie pentru a contrabalansa usoara dulceata a laptelui de cereale si le-am servit cu masline si cu felii de lamaie.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments