Pentru ca pestele contine omega 3, proteine, calciu se recomanda sa consumam saptamanal minim 3 portii. E important sa fim atenti insa la specia de peste aleasa atunci cand il cumparam, deoarece unii pesti contin cantitati neglijabile de omega 3, iar unii cantitati periculoase pentru sanatate de mercur si alte substante poluante din ape. Mai multe informatii utile despre cei mai sanatosi pesti pe care ii puteti gasi in Romania, cat de des si cum sa-i consumati gasiti in articolul meu aici.

Cel mai nociv mod de a gati pestele este prajit in ulei, dar din pacate este si cel mai gustos. Eu ador pestele prajit tavalit prin malai, asa ca m-am hotarat sa incerc sa-l prepar la cuptor in speranta ca va fi la fel de gustos. Surprinzator, dar chiar a fost. In plus, este foarte simplu de preparat, nu riscam sa ne stropim cu ulei si in casa miroase mult mai putin a peste :)

De ce aveti nevoie:

O bucata de crap cu piele taiata pe lung

Un albus de ou

Malai

Sare si piper

Cum am procedat:

Am cumparat un crap intreg pescuit de Dunare. Va recomand sa evitati pestele de cultura pentru ca este hranit cu tot felul de concentrate, iar faptul ca i se schimba complet alimentatia fata de cea pe care o are in natura, ii afecteaza inclusiv cantitatea de acizi grasi din corp. De cele mai multe ori, pestele de cultura are mult mai putina omega 3 decat cel salbatic. O alta problema o constituie faptul ca e crescut intr-un spatiu restrans unde nu are libertate de miscare ceea ce conduce de obicei la o concentratie mai mare a acizilor de tipul omega 6.

Am taiat capul crapului si coada si le-am bagat la congelator pentru o ciorba de peste si am impartit corpul in 3 bucati pe care le-am dezosat. Aici am intampinat ceva probleme. Credeam ca e mult mai simplu sa dezosezi un peste, dar nu e chiar atat de usor pentru ca scopul e sa pastrezi cat mai mult din carne intacta, iar crapul are niste oase solide, bine ancorate de carne. Sardinile de exemplu sunt foarte usor de dezosat pentru ca oasele se desprind imediat, chiar si cu mana. A durat cateva minute pana mi-am dat seama cum e mai bine sa tin cutitul, dar dupa aceea lucrurile au mers mai simplu.

Am pus intr-o farfurie intinsa sufficient malai ca sa acopere pestele si am amestecat malaiul cu sare si piper.

Am spart un ou si am separat albusul de galbenus. Am batut albusul spuma si am uns pestele pe toate partile cu ajutorul unei pensule cu spuma de ou. Am pus pestele peste malai si l-am presat bine ca sa se imbrace bine in hainuta aurie. L-am intors pe cealalta fata si l-am presat din nou, iar pe partile laterale am pus malaiul cu palma pana am imbracat pestele complet.

L-am asezat in tava cuptorului cu pielea in jos. In tava am intins in prealabil o hartie de copt unsa cu cateva picaturi de ulei ca sa nu se lipeasca. Am dat drumul la grill-ul de la cuptor, dar pestele se poate gati si la cuptoarele care nu au grill. L-am tinut cam 15-20 de minute pe o fata (pana cand malaiul incepe sa se rumeneasca), dupa care l-am intors si l-am mai lasat pana s-a rumenit usor si pe a doua fata.

Intre timp, am facut un mujdei frecat bine cu ulei de masline si o mamaliguta mai molcuta pentru ca mie asa imi place.

L-am servit cu mamaliguta alaturi, stropit din belsug cu mujdei. Pot sa va spun ca a iesit foarte gustos si nu am regretat deloc ca nu l-am prajit la tigaie in ulei.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments