Mancarica de linte cu orez
Desi nu multa lume mananca linte, aceasta e un aliment foarte sanatos si ar trebui sa o includem mai des in alimentatia noastra. De fapt, am citit ca s-au descoperit boabe de linte in vase de pe vremea dacilor, ceea ce dovedeste ca stramosii nostri stiau ce e sanatos pentru ei
Imi plac foarte mult bobitele de linte care pot avea tot felul de culori minunate: galbene, portocalii, verzi, negre sau cafenii. De data asta am avut in casa linte verde care a mers perfect cu portocaliul morcovilor si rosul ardeiului gras.
Desi nu pare sa fie mare lucru de bobitele astea mici, lintea e foarte hranitoare, contine 25% proteine si, la fel ca si fasolea, are multe fibre care ne ajuta sa digeram mai bine mancarea, ne scapa de constipatie, stabilizeaza glicemia si scad colesterolul. Lintea contine calciu, asa ca e buna pentru copii, dar si acid folic si magneziu pentru o inima sanatoasa. Mie imi place si pentru ca se fierbe mai repede decat fasolea – in cel mult o ora e gata si nu trebuie sa schimb apa de la fiert cum fac cu fasolea ca sa previn gazele (stiti despre ce vorbescJ). In linte mai gasim si vitamin A, C si antioxidanti.
Reteta e foarte simpla: doar tocati repejor legumele si le aruncati in oala.
Iata ingredientele:
1 cana linte
1 cana orez brun
1 praz mare taiat rondele fine
1 morcov mare taiat cubulete sau 2 morcovi medii
2-3 catei de usturoi
1 ardei gras rosu taiat cubulete
1-2 lingurite turmeric (curcumina)
4 feliute de ghimbir nu prea groase
4 pahare apa
2 cuburi supa de legume bio (optional)
Sare & piper
Cum se prepara:
Am spalat bine lintea si orezul brun (mai multe detalii despre cat de sanatos este orezul brun aici) si le-am pus la fiert impreuna cu apa la foc mic. Intre timp taiat morcovul si ardeiul cubulet, prazul rondele si am tocat marunt usturoiul. Am curatat de coaja o bucatica mica de ghimbir si am taiat 4 feliute de ghimbir in bucatele mici, dupa care am putut sa-mi vad de alte treburi. Nu a mai trebuit decat sa mai amestec din cand in cand in oala ca sa ma asigur ca nu se lipeste. Am mai adaugat apa dupa vreo trei sferturi de ora, pentru ca mancarea se ingrosase cam mult. De fapt, trebuia sa fie o supa de linte, dar in final a iesit o mancarica foarte gustoasa si am decis ca imi place asa, mai groasa. Deci adaugati apa dupa preferinta.
Cu 10 minute inainte de a stinge focul am adaugat cuburile de supa si legumele tocate impreuna cu turmericul. Nu le-am pus de la inceput cum cerea reteta pentru ca am vrut sa ma asigur ca nu-si pierd toate calitatile stand pe foc pana se fierb lintea si orezul. La final, am adaugat sare si piper dupa gust. Daca nu aveti cuburi bio, va recomand sa nu puneti deloc. Puteti adauga alte condimente cum ar fi oregano, cimbru etc. pentru a da gust mancarii, dar evitati cu orice pret cuburile din comert care contin glutamat de sodiu si alte chimicale nesanatoase.
Mancarica a iesit excelenta, asa ca saptamana asta am mai facut o oala.
As vrea sa mai fac o mentiune despre turmeric sau curcumina cum se mai numeste: va recomand cu caldura sa folositi acest condiment cat mai des posibil pentru ca are niste proprietati cu adevarat deosebite, mai ales in prevenirea cancerului si nu numai. In plus, are o capacitatea antioxidanta foarte mare.

Comments
Print article | This entry was posted by admin on 14 februarie 2013 at 8:33, and is filed under Fel principal, Retete. Follow any responses to this post through RSS 2.0. You can leave a response or trackback from your own site. |