Pentru ca laptele de cocos din comert e ambalat la cantitati foarte mici si de obicei mai are si alte ingrediente in afara de lapte de cocos, am deci sa incerc sa fac acasa din nuca de cocos proaspata. Am citit ca se poate face si din fulgi de cocos uscat, dar inca nu am incercat.

Uneori se face confuzie intre apa de cocos si laptele de cocos. Apa de cocos reprezinta sucul din mijlocul nucii de cocos care poate fi baut daca gaurim nuca. Laptele de cocos este produs din miezul de cocos frecat cu apa. E simplu de facut, dar exista riscul de a face putina (eu am facut mai multa) mizerie in bucatarie.

Laptele de cocos te ajuta sa slabesti, intareste sistemul imunitar, imbunatateste circulatia, poate fi aplicat si pe post de balsam de par pentru a hrani firele de par sau pe corp pentru a hidrata pielea. Mai multe detalii despre beneficiile sale gasiti in articolul meu despre untul de cocos care, desi mai concentrat decat laptele, are calitati similare. Laptele de cocos este un aliment hranitor si gustos care poate fi consumat simplu, cu cereale poate fi folosit la budinci, supe cu iz oriental etc. Iar mie imi place pentru ca, pur si simplu, iubesc gustul de cocos.

Iata cum am procedat:

Am dat doua gauri cu un tirbuson la 2 din cele 3 pete mai inchise pe suprafata nucii (raman aceste 3 zone care pot fi gaurite mai usor acolo unde nuca era prinsa de copac ). Restul nucii e mult prea tare pentru a-l gauri. Am scurs sucul cu ajutorul unui pai si am „recoltat” apa de cocos. Aceasta e foarte sanatoasa pentru ca e incarcata de vitamine si nutrienti. De fapt, am citit ca e considerata cea mai pura apa din lume, mai pura decat cea din orice izvor, fiind trecuta prin sistemul de filtrare a arborelui.

Am spart nuca. Nu am folosit un ciocan pentru ca m-am mai accidentat asa: nuca a sarit ca o minge si ciocanul a ajuns pe degetul meu. Metoda mea e mai primitiva: trantesc nuca pe gresia de exterior si, dupa 1, 2 lovituri, coaja se crapa si poate fi desprinsa. Am curatat coaja mai moale de pe suprafata miezului alb al nucii cu un cutit, dar se poate folosi si aparatul de curatat coaja de la cartofi. Am taiat miezul in bucati mai mici si l-am transformat in fulgi cu ajutorul blenderului. Am adaugat apa in felul urmator: la o cana de fulgi de nuca, am pus o cana de apa foarte calda-fierbinte. Am mixat bine cu blenderul cateva minute. Am lasat amestecul linistit timp de 5 minute, dupa care am pasat totul din nou cu blenderul timp de 1 minut. Am pus pe urma cateva linguri de amestec in tifon si am stors tifonul peste un vas cu gura larga. Dupa stoarcere, fulgii de nuca de cocos se pot refolosi pentru a obtine un alt lapte de cocos prin amestec cu apa fierbinte, de data asta rezultand un lapte mai „light”.

Eu am pus deoparte fulgii de cocos ca sa-i mai folosesc o data si am reusit sa umplu masa (si nu numai) de fulgi de cocos pentru ca se tot imprastiau de fiecare data cand scuturam bucata de tifon. Chiar si cand am renuntat si i-am aruncat direct la cos, tot am facut mizerie. Laptele de cocos a iesit foarte bun, dar nu stiu daca m-as mai incumeta din nou prea curand sa redecorez bucataria cu”zapada” din cocos. Intre timp am ales varianta mai comoda si folosesc laptele de cocos la cutie de 400 gr de la Rapunzel.

Mie imi place sa combin laptele de cocos cu o banana, o lingurita de seminte de in, un pumn de fructe de padure, o lingurita de miere si cateva frunze de spanac in blender. Rezulta un lapte mai gros si foarte gustos ca un shake de fructe de padure.

 

Atentie: cand il depozitati la frigider, o sa vedeti ca grasimea se separa si ramane la suprafata,  mai exact partea de jos arata ca apa, iar partea de sus ramane albicioasa. Amestecati-l si veti obtine din nou lapte de cocos.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments