Afara s-a mai incalzit si a inceput sa miroasa a primavara. Desi imi spun ca mai avem de asteptat pana atunci, simt cum creste  in mine nerabdarea de a alerga prin iarba, in bataia blanda a soarelui, pandind dupa obrajorii dalbi ai ghioceilor si palariutele vesele ale viorelelor. Ca sa mai alung din monotonia zilelor cenusii de februarie si ca sa pacalesc soarele sa ramana mai mult, am facut un tort in culori pastelate de primavara. L-am decorat cu boabe de zmeura si fulgi de cocos imaginandu-mi ca sunt niste flori care isi inalta capsoarele peste ultimul petec de zapada al iernii.

 

E un tort in straturi, fiecare cu aroma si coloritul sau. Eu am ales combinatia de ananas si zmeura (pe care am pus-o la congelator, prevazatoare, din vara) dar puteti folosi orice alte fructe va plac.

Iata si ingredientele magice:

Blat cu gust de cocos

150 g migdale

100 g fulgi de cocos

1lingura unt de cocos

5 curmale

1/4 lingurita seminte de vanilie

Cum se prepara blatul:

Am macinat migdalele in blender. Am adaugat fulgii de cocos, curmalele, bobitele parfumate de vanilie si am amestecat toate ingredientele cu blenderul. La final, am adaugat untul de cocos. Am uns o forma de tort detasabila cu putin unt de cocos si presat pasta dupa care am nivelat-o. In cateva minute, blatul tortului era gata si astepta sa se imprieteneasca mai indeaproape cu crema. V-am vorbit despre cocos, asa ca sa va spun cateva cuvinte despre migdale: sunt bune pentru creier, pentru inima, scad colesterolul, regleaza glicemia, contin fibre asa ca ne ajuta in caz de constipatie sau atunci cand vrem sa slabim, se recomanda si viitoarelor mamici deoarece contin acid folic. Migdalele ne energizeaza deoarece contin magneziu, cupru si riboflavina. Va recomand 3-4 migdale inmuiate peste noapte in apa si decojite migdale mancate dimineata pentru a incepe ziua cu mai mult entuziasm si energie (chiar si cand e vorba de ziua de luni :) ).

Crema in doua culori

300 g alune caju

1/4 lingurita seminte de vanilie

3 linguri de miere (sau dupa gust) sau 1 lingurita de pudra de stevie

150 g ananas

150 g zmeura (proaspata sau congelata)

1 lingurita agar-agar (gelatina vegetala)

Cum se prepara crema:

Am pasat alunele caju inmuiate in prealabil minim o ora in apa plata si apoi le-am amestecat in blender impreuna cu mierea si vanilia. Am obtinut un piure alb dulce si parfumat din care am mutat jumatate in alt vas. Am adaugat peste una din jumatati ananasul decojit si taiat cubulete si am amestecat totul cu blenderul, obtinand crema de ananas. Peste cealalta jumatate am adaugat zmeura decongelata am pasat totul pana a iesit o crema rozalie cu gust minunat. Am lasat cele doua creme colorate sa se mai odihneasca in vasele lor, si am fiert intre timp lingurita de agar-agar intr-un sfert de pahar de apa plata (cam 100-150 ml) timp de cateva minute la foc foarte mic. Am lasat-o sa se raceasca putin dupa care am turnat cam jumatate peste fiecare din cele doua creme si le-am frecat bine, bine cu un linguroi de lemn.

Am turnat peste blat prima crema, am nivelat-o, dupa care am turnat-o si pe a doua. Am tinut tortul la congelator cam o ora pana s-a intarit ca sa-l scot mai usor din forma de tort. Ca sa nu se sfarame blatul, l-am impins cu grija cu o paleta de lemn pana l-am desprins de marginile tavii rotunde, l-am mutat pe un platou si apoi l-am exilat la frigider pentru minim o ora ca sa se intareasca. Nu are rost sa va mai spun ca de-abia am apucat sa termin sesiunea foto inainte ca toata lumea sa inceapa sa se infrupte din el:)

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments