Ciorba de burta falsa
Am descoperit aceasta reteta pe blogul Laurei Sava, www.laurasava.ro. Mie totdeauna mi-a placut ciorba de burta, dar niciodata n-am putut sa inghit mai mult de cateva linguri pentru ca ficatul meu se resimtea imediat, iar de cand am renuntat aproape complet la carne, m-am gandit mereu cu o strangere de inima la gustul ei. Va imaginati cu cat entuziasm m-am apucat sa testez reteta propusa de Laura Sava – cu mici adaptari personale. Se face rapid, iar gustul e aproape identic cu cel a ciorbei de burta din burta
Iata ingredientele:
1 pachet de pleurotus (500 g) – le gasiti in mai toate hypermarketurile
1 morcov mare
1 ceapa mare
4 catei de usturoi (sau dupa gust, eu sunt fan usturoi asa ca pun si mai mult de atat)
1 lingura ulei de masline
sare & piper
1,5 litri apa
1 lingurita turmeric (curcumina)
1 gogosar murat
2 linguri otet de mere
ardei iute proaspat sau murat
1 galbenus de ou – optional
150 g iaurt – optional
Cum se prepara:
E important sa folositi ciuperci din soiul Pleurotus pentru ca sunt putin mai tari si raman intregi la fiert. In plus arata la fel ca bucatile de burta si au o consistenta asemanatoare (usor gelatinoase). Am folosit pentru preparare un vas de ceramica. Vasele din ceramica sunt printre cele mai sanatoase pentru gatit deoarece temperatura e difuzata uniform si alimentele pot fi gatite inabusit, la temperaturi scazute fara a le afecta prea mult calitatile.
Am tocat ceapa marunt, astfel incat aproape sa se topeasca la fiert. Am curatat morcovul si l-am dat pe razatoarea cu gauri mici. Am taiat ciupercile fasii pe lung. Am turnat uleiul de masline in vasul de ceramica. Acesta se pune pe o sita din metal si nu direct pe foc si am setat flacara la temperatura medie. Dupa ce s-a incalzit uleiul, am adaugat ceapa si morcovul ras si le-am tinut 1-2 minute pe foc, dupa care am adaugat apa. Cand apa a inceput sa fiarba, am adaugat si feliile de ciuperci si am lasat la fiert timp de 20-25 de minute.
Intre timp, am taiat gogosarul murat felii. Cu 2 minute inainte de a stinge focul, am adaugat pudra de turmeric. Aceasta, fiind galbena, va da o culoare minunata ciorbei. Am turnat si 2 linguri de otet de mere, am condimentat cu sare si piper dupa care am stins focul.
Am strivit in presa de usturoi cateii si am amestecat pasta de usturoi cu ciorba. Daca sunteti vegani, va puteti opri aici si veti avea o ciorba de burta vegana.
Eu am separat un galbenus de albus, l-am pus intr-un castron si l-am frecat cu cateva polonice de supa turnate treptat ca sa nu se taie galbenusul. Am adaugat amestecul cu ou peste supa fierbinte si apoi am turnat 100-150 ml iaurt. A doua oara cand am preparat ciorba, nu i-am mai pus ou, doar iaurt si turmeric si a fost la fel de buna.
Mie mi s-a parut minunat faptul ca la gust aproape nu-ti dadeai seama ca nu e ciorba de burta adevarata, dar, fiind usor de digerat, am putut si eu sa mananc in fine dupa pofta inimii.
Va recomand sa serviti ciorba de “burta” cu un ardei iute murat.
Comments
Print article | This entry was posted by admin on 4 februarie 2013 at 10:11, and is filed under Retete, Supe. Follow any responses to this post through RSS 2.0. You can leave a response or trackback from your own site. |