In postul Craciunului am vrut sa fac piftie de post cu ciuperci. Am google-uit un pic si am descoperit insa ca gelatina din comert este de origine animala, fiind obtinuta prin fierberea oaselor de animale, a tendoanelor, ligamentelor, a copitelor, ghearelor si a pielii si apoi este filtrata si rafinata. Putini stiu ca are un puternic efect alergen, provocand si agravand alergiile existente. Si oare cat de curate si de proaspete sunt toate aceste resturi folosite de producatori? Cah:(

Acestea sunt si motivele pentru care am decis ca nu voi mai folosi gelatina vanduta in supermarketuri chiar si cand nu suntem in post si am cautat un inlocuitor din plante cu convingerea ca nu are cum sa nu existe. Si m-am bucurat foarte tare cand am si gasit unul:  agar agar sau agar-agar (scris cu sau fara liniuta de unire:)).

 

Acesta este produs dintr-un soi de alge rosii printr-o metoda naturala: cu ajutorul apei fierbinti. Seamana foarte bine cu gelifiantul obisnuit: este o pudra alba (dar exista si sub forma unor mici fulgusori albi ca in poza de mai sus sau benzi de gelatina). Intareste mult mai bine decat cel din oase: are o putere de gelificare de 7 ori mai mare! Gelatina din agar agar este incolora si nu are absolut nici un gust sau miros.

De fapt, desi nu se gaseste in supermarketuri, agar agarul este folosit de mult timp in industria alimentara la prepararea inghetatelor, cremelor, gemurilor, bomboanelor si pe larg la prepararea jeleurilor.

Agar agar trebuie fiert cateva minute in lichid (fata de gelatina obisnuita care doar se inmoaie) pentru a-l transforma in gelatina. Nu se foloseste mult: 4 g de pudra de agar-agar la 500-600 ml lichid. Eu l-am fiert cam 5 minute la o temperatura medie ca sa ma asigur ca se leaga. Pe urma se lasa la racit, dar nu complet pentru ca se intareste la temperatura de 35-40 de grade Celsius. Partea buna in schimb este ca, dupa ce se solifica, ramane asa chiar si cand sta la temperatura camerei mai mult timp, spre deosebire de gelatina obisnuita.

Inca nu am facut piftie cu agar agar, dar l-am folosit de mai multe ori pentru tarte si jeleuri de fructe si am obtinut de fiecare data un strat de gelatina perfecta. Pentru ca eu il aveam sub forma de fulgi, am fiert o lingurita de fulgi de agar agar in jumatate de litru de suc de pere timp de 5 minute si mi-a iesit o gelatina transparenta cu gust dulce, in care fructele s-au vazut foarte frumos.

Iata mai jos o poza cu ultima tarta cu fructe de padure la care am folosit agar agar:

Agar agar nu e doar o alternativa vegetala la gelatina din oase, ci si o alternativa mai sanatoasa: contine calciu, fier si foarte multe fibre. In Orient, este folosit si ca reglator al tranzitului intestinal datorita continutului de 80% fibre. Tot datorita acestor fibre, da o senzatie de satietate fara a manca mult, asa ca ne ajuta sa slabim. Fibrele de agar agar se leaga de toxinele din colon si ajuta la eliminarea lor din organism.

 

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments