Mai e o saptamana pana la Craciun, timp suficient ca sa scapam de vreo 3 kilograme deranjante in plus.

 

S-a spus mereu ca postul este o buna ocazie pentru a slabi si a ne vitaminiza. Eu de obicei m-am ingrasat atunci cand am tinut post pentru ca am mancat mai multa paine si multi cartofi pentru ca altfel simteam ca mi-e foame tot timpul.

Am incercat sa tin regim, de obicei inainte de sarbatori, ca sa arat bine in rochia cea noua, cumparata special pentru Revelion. Detest insa regimurile care iti spun ce sa mananci si in ce cantitati cu o precizie de ceas elvetian. O feliuta de sunca, o bucatica de paine prajita si o cafea neagra la micul dejun si deja simt ca lesin de foame pana la pranz, cand stiu ca ma asteapta cateva linguri triste de salata langa un ou fiert la fel de amarat si el. Si, pentru ca nu suport asemenea regimuri, nici nu pot sa le respect. Dupa doar 2-3 zile, toata vointa mea se prabuseste in fata unui ecler cu gust de cafea.

Anul acesta, am descoperit insa o metoda excelenta de a slabi. Conform dr Joel Fuhrman, specialist in nutritie, invitat la emisiunea mea favorita, Dr Oz Show, cheia este sa mancam cat vrem (fara a exagera, desigur), cu conditia sa consumam cat mai multe alimente foarte nutritive – bogate in vitamine, minerale, substante fitochimice si antioxidanti – dar care au un continut scazut de calorii. Problema cea mai mare atunci cand incercam sa slabim o constituie foamea, asa ca e important sa ne simtim satui pentru cat mai mult timp dupa fiecare masa.

Iata cateva reguli simple propuse de dr Fuhrman ca sa slabim intr-o saptamana:

  • Regula 90% – 10%

90% din mesele noastre trebuie sa fie alcatuite din alimente foarte nutritive – legume, fructe, seminte, nuci, fasole si cereale integrale (deci fara faina alba si fara paste, cu exceptia celor din faina integrala). Restul de 10% pot consta in uleiuri sanatoase (de ex. ulei de masline extravirgin), peste, carne sau lactate.

  • Mic dejun usor

La micul dejun trebuie sa evitam consumul de proteine sau lactate si sa ne axam pe fructe, fulgi de cereale si seminte. Un mic dejun ideal este alcatuit dintr-o salata din fructele preferate peste care presaram fulgi de ovaz si seminte de in impreuna cu un pahar de suc de portocale.

  • Pranz cu proteine

Fasolea reprezinta cel mai bun aliat al nostru atunci cand vrem sa ardem calorii. Fasolea este un aliment foarte satios deoarece contine multe proteine, dar in acelasi timp bogat in fibre de celuloza greu de digerat. Prin urmare, 50% din caloriile ingerate nu pot fi consumate si se elimina din organism. Cel mai potrivit condiment pentru mancarurile cu fasole il constituie cimbrul care ajuta la reducerea gazelor si a balonarii. Conform specialistilor in nutritie insa, cu cat vom consuma mai des fasole, cu atat se vor dezvolta in organism mai multe bacterii digestive benefice care vor asigura o digestie mai usoara a acestui aliment extrem de nutritiv si de sanatos.

  • Cina cu legume

Seara e indicat sa consumam legume. Aceasta nu inseamna totusi ca trebuie sa fie o masa neapetisanta. Putem consuma de exemplu o pizza vegetariana (cu blat din faina integrala), rulouri din felii vinete coapte la cuptor si umplute cu legume usor calite, servite cu sos de rosii sau un mix de legume calite in putin ulei de masline cu usturoi la care putem adauga si cateva bucatele de piept de pui pentru acelea dintre noi care nu se pot lipsi de carne.

 

Intre mese, putem consuma shake-uri din capsuni sau fructe de padure congelate, pasate si amestecate cu sucuri de fructe.

E important sa consumam fructe de padure, ciuperci si ceapa deoarece acestea contribuie la distrugerea celulelor grase din organism.   Conform dr Fuhrman, aceste alimente impiedica celulele de grasime sa se hraneasca prin reducerea formarii de vase noi de sange (proces numit anti-angiogeneza, care le confera si calitati anticancerigene).

Aceasta dieta este perfecta pentru persoanele care tin post. Eu am evitat complet consumul de carne, oua sau lactate si totusi nu mi-a fost foame. Am mancat insa peste in zilele permise si, in loc de lapte de vaca, lapte de orez, iar in loc de telemeaua de vaca sau de oaie, branza tofu din soia.

 

 

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments