O reteta simpla de quinoa preparata sub forma unui pilaf vegetarian gustos si hranitor.

Inainte de a prepara orice fel de mancare cu quinoa, aceasta trebuie pregatita urmand pasii de mai jos:

Quinoa ca baza pentru salate, deserturi sau alte preparate

Ingrediente:
1 ceasca de quinoa
1 ½ ceasca apa rece
½ lingurita sare de mare

Mod de preparare:

Quinoa se tine la inmuiat timp de 15 minute – jumatate de ora in apa rece. Astfel ea va fierbe mai repede si va fi indepartat stratul exterior de saponina care ii poate da un gust usor amarui. Daca va grabiti, tineti quinoa in apa fierbinte timp de 5 minute. Clatiti in mai multe ape si strecurati bine.
Adaugati boabele de quinoa intr-o oala impreuna cu 1 si ½ sau 2 cesti apa si sarea. Aduceti la punctul de fierbere, dupa care tineti la foc mic pentru 15 minute, amestecand din cand in cand ca sa nu se lipeasca. Indepartati oala de pe foc si lasati-o timp de 5 minute acoperita cu capacul. Amestecati usor cu o furculita. Puteti servi impreuna cu salata, prepara o budinca delicioasa pentru desert, combina cu legume fierte sau la gratar, adauga la supe sau alte mancaruri.

Am fost uimita prima data cand am gatit quinoa cat de mult a crescut si cat de translucida a devenit dupa fierbere. Iata mai jos cum arata boabele de quinoa inainte si dupa fierbere:

 

Pilaf de quinoa

Ingrediente:
1 ceasca de quinoa

1 si ½ ceasca apa rece

2 linguri ulei de masline

1 tulpina de ceapa verdeta iata rondele subtiri sau 1 ceapa rosie tocata mai mare

2 morcovi taiati cubulete

2 dovlecei mici taiati cubulete

1 ardei gras rosu taiat cubulete

2 frunze de dafin

½ lingurita boia dulce

sare de mare si piper macinat dupa gust

cateva ramurele de patrunjel tocat

Mod de preparare
Se fierbe quinoa urmand pasii de mai sus. Un truc pe care vi-l sugerez e sa dizolvati inainte in apa in care fierbeti quinoa un cub de legume pentru supa sau vegeta (exista bio – descoperire care pe mine m-a bucurat foarte mult pentru ca cele din comert contin foarte multe arome artificiale si fusesem nevoita sa le evit). Mai departe, se incinge uleiul intr-o oala, se introduce ceapa tocata si se caleste pana devine usor translucida. Pentru a gati mai sanatos, va recomand sa tineti doar un minut ceapa in uleiul incins, dupa care sa adaugati 2 linguri de apa, sa acoperiti oala cu un capac si sa o tineti la foc mic inca 3 minute.

Se adauga apoi morcovii cuburi si se calesc cinci minute. Se adauga dovleceii si ardeiul gras taiati cubulete si se mai tin pe foc cateva minute. Se presara condimentele si se amesteca legumele cu quinoa fierbinte, dupa care se lasa la foc mic pentru cateva minute, ca aromele sa se combine. Daca vi se pare necesar, mai adaugati putina apa. Serviti cu patrunjel verde tocat alaturi de o salata sau muraturi. Mie imi place sa torn si un pic de ketchup deasupra:)) Va urez pofta buna!

O atentionare speciala: dupa desfacerea ambalajului, daca nu ati utilizat toata cantitatea, pastrati restul de quinoa la frigider deoarece, din cauza continutului ridicat de uleiuri, se poate degrada, devenind amara la gust.

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments